Vepřová kotleta na cibuli: Výborná rychlovka se zajímavou kombinací omáček, která je brzo na talíři
20. 3. 2025 Vaření
Vepřová kotleta na cibuli je rychlým jídlem, které je navíc i vynikající, pokud víte, jak ho správně připravit. Připomeňte si jednotlivé kroky a připravte rodině výbornou večeři či oběd.
Vepřová kotleta na cibuli
Pokud se hladové krky dožadují rychlé večeře, ale nechceme dělat kompromisy mezi rychlostí a chutí, vepřová kotleta na cibuli je ideální volbou. Tento pokrm je jednoduchý na přípravu, ale díky zajímavé kombinaci ingrediencí se stává i výborným chuťovým zážitkem. V níže uvedeném receptu se využívá kombinace omáček, které masu dodají hloubku chuti a jemnou pikantnost. Recept je důkazem, že jednoduchá jídla mohou být překvapivě zajímavá.
Mohlo by vás zajímat
Co je důležité, aby se vepřová kotleta na cibuli povedla
- Před smažením kotletu mírně nařízneme v částech tukového kraje. Díky tomu se nebude kroutit, pak ji trochu naklepeme. Maso bude křehčí a bude se lépe tepelně upravovat.
- Maso prudce osmažíme, aby se rychle zatáhlo, udrží si tak šťavnatost a nevysuší se.
- Maso solíme až po opečení, aby se nevytahovala zbytečně šťáva a maso nezůstalo suché.
Jak si pohrát s chutí omáček
Správná kombinace omáček zajistí, že si pochutnáme. Ústřicová omáčka přidá jemnou slanou chuť, zatímco sladká chilli omáčka vyváží pikantnost a dodá masové omáčce zajímavý charakter.
Pokud nemáme ústřicovou omáčku, můžeme ji nahradit několika variantami podle toho, co máme doma a jakou chuť nakonec chceme.
- Sójová omáčka + trocha cukru. Smícháním 3 lžic sójové omáčky s 1 lžičky cukru (nejlépe třtinového) vznikne slaná i lehce nasládlá chuť, která se podobá ústřicové omáčce.
- Worcesterová omáčka. Použitím stejné dávky jako ústřicové omáčky vznikne jiná, zajímavě pikantní chuť.
- Teriyaki omáčka se dobře hodí, protože má sladko-slanou chuť s lehkou karamelizací.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak připravit vepřovou kotletu na cibuli
Pro čtyři strávníky potřebujete: 850 g vepřové kotlety bez kosti, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 4 lžíce ústřicové omáčky, 4 lžíce chilli sladké omáčky, 6 lžic vody, čtyřbarevný pepř (nebo černý mletý) a sůl.
Jak na to? Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká půlkolečka. Kotletu otřete vlhkým hadříkem a nakrájejte ji na čtyři plátky.
Malinko po obou stranách naklepejte, nařízněte po okrajích a z obou stran opepřete. Do pánve na rozehřátý olej dejte na zhruba 3 minuty orestovat cibuli, pak ji nahrňte ke kraji pánve a vložte plátky masa.
Na silném plameni nechte prudce zatáhnout, plamen uberte a smažte pozvolna 7 minut. Maso otočte, nahrňte pod něj cibuli a opět 7 minut pozvolna smažte. Maso zlehka osolte, pokapejte ústřicovou a chilli omáčkou a pokapanou stranou otočte dolů do cibule. Poté podlijte vodou a nechte na silném plameni 3 minuty probublat. Kotlety s podušenou cibulí a šťávou podávejte s bramborem, ale hodí se i pečivo.
Náš tip: Přichystejte si vepřovou kotletu na cibuli podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více