Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Kávenky stály 1 Kčs. Oblíbené oplatky s kávovou náplní se vyrábějí již přes šedesát let
Zdroj: se souhlasem Retro muzea Brno

Nejen Tatranky a Horalky se v dobách socialismu nosily na výlety. Populárními oplatkami byly i Kávenky. Na nich si ostatně stejně jako na těch předchozích můžete pochutnávat dodnes. V průběhu let několikrát změnily svůj obal, ale chuť, ta zůstává stále téměř stejná. 

Populární oplatky dob minulých

Kávenky jsou jedny z celé řady mnoha oplatek, které se u nás vyráběly před revolucí v roce 1989. Na rozdíl od Svěženek, Dukla, Vanda nebo Rio, které zmizely v propadlišti dějin, se udržely, takže je možné si je koupit i v současnosti. Kávenky patří mezi klasické oplatky s náplní, kterým se dřív říkalo pišingry podle rakouského oplatkového dortu Pischinger.

Svým obalem původně nejvíc připomínaly Tatranky či Horalky – šlo rovněž o oplatky balené na výšku, ovšem bez čokoládové polevy po obvodu oplatek. V balení navíc byly řezy dva. Právě s Horalkami Kávenky spojuje místo jejich původu. Stejně jako arašídové oplatky se i Kávenky vyráběly původně na Slovensku pod značkou Sedita

Kávenky ze Slovenska

Historie oplatek s kávovou krémovou náplní sahá až do roku 1961, kdy s touto novinkou přišly Pečivárne Sereď v Trnavském kraji. Ty vznikly v roce 1953 sloučením několika menších lokálních pekáren, jako bylo WECO v Kremnici, Hana v Ružomberku, Maškrta v Piešťanech či Tatranka v Liptovském Hrádku.

Právě Kávenky byly jedním z jejich prvních výrobků, předcházely dokonce i dnes možná slavnějším Horalkám. Jednu dobu spadala pekárna pod oborový podnik Průmysl trvanlivého pečiva v Praze. Kávenky, přejmenované na Kávěnky, se tak v tu doby vyráběly i na Moravě, konkrétně v závodě Opavia v Opavě, jak dokládají dobové obaly. 

Chuť zůstává, obal se měnil

Na Kávenkách je výjimečné, že si na rozdíl od jiných výrobků z minulosti zachovaly svou chuť. Podle některých pamětníků se prý totiž výrobky od Sedity příliš nezměnily. I když najdou se i tací, kteří ty současné odmítají. Jiné jsou jen obaly. Původní Kávenky totiž byly zabalené ve zlaté hliníkové fólii. Až v roce 1982 hliníkový obal nahradila transparentní fólie se sváry na okrajích. Nápis Kávenky pak byl v hnědé a zelené barvě.

Nejvíc se však obal změnil v roce 1994 – od té doby je totiž grafika obalu orientovaná na šířku. Tato orientace zůstala dodnes, jen se měnila grafika a přibývaly příchutě. Dnes se Kávenky dělají i s příchutí cappuccino, arabica a latté. 

Jak využít Kávenky?

Stejně jako Horalky nebo Tatranky lze Kávenky využít i k přípravě dalších moučníků. Vyzkoušet můžete třeba tyto jednoduché kávenkové minišišky

Budete potřebovat: 5 oplatek Kávenky, 5 větších uvařených brambor, 1 vajíčko, 6 lžic dětské krupice, sůl a 50 g másla. 

  1. Uvařené a vychladnuté brambory nastrouhejte najemno a smíchejte je v míse s vajíčkem, krupicí a špetkou soli. Vypracujte těsto, vyválejte z něj válečky a ty nakrájejte na stejně velké kousky. 
  2. V hrnci přiveďte k varu dostatečně velké množství osolené vody, vhoďte do ní připravené nočky a vařte, dokud nevyplavou. Pak je vyjměte a nechte okapat. 
  3. Oplatky Kávenky nastrouhejte na jemném struhadlem. Nočky rozdělte na talíře, vydatně posypejte nastrouhanými Kávenkami a přelijte rozehřátým máslem. 

Náš tip: Milovníci kávových moučníků mohou vyzkoušet i řezy podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Retro-muzeum.cz: Pečivárne Sereď
Sedita.sk: Kávenky,História SedityKávenkové minišišky
Wikipedia.org: Sedita

Recepty k tomuto článku