Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny vaří: Krémová dýňová polévka voní kokosovým mlékem a se semínky a bylinkami chutná božsky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Nejjednodušší polévka na světě? Asi právě lahodná krémová dýňová. Pokud ji také máte rádi, neváhejte a uvařte si ji podle snadného receptu. Doplněná semínky a bylinkami vám možná pomůže přivolat jaro.

Dýně hokkaido jako univerzální surovina 

Já miluju dýně a mohla bych je jíst denně. Pro snadnost přípravy a i kvůli tomu, že se nemusí loupat, upřednostňuji ale ze všech druhů dýni Hokkaido. Její pevná slupka tepelnou úpravou povolí a tak se dá dýně parádně využít do mnoha receptů.

Můžete si z ní připravit polévku (ve více verzích), upéct si ji a využít jako přílohu, přidat do rizota, různých směsí s další zeleninou, nebo z dýně udělat i voňavé muffiny (třeba podle tohoto receptu). 

Dnes se ale budeme věnovat polévce, která je tak jednoduchá a tak dobrá, že si zaslouží, aby zaujala přední příčky vašeho kuchařského repertoáru. 

Recept na dýňovou polévku 

Polévka z pečené dýně, doplněná cibulí, česnekem a zjemněná kokosovým mlékem je skvělou variantou rychlého obědu nebo lehké večeře. Dýně se na tuto polévku peče dohromady s cibulí a česnekem. Suroviny díky pečení lehce zkaramelizují a polévka má pak plnější chuť. 

Na krémovou dýňovou polévku (asi 4-6 porcí) budete potřebovat: 1/2 dýně hokkaido, 1-2 cibule, 1 paličku česneku, sůl, olivový olej a kokosové mléko

Jak na to? Z dýně odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kusy. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky. Palici česneku jen přepulte. Do pekáče, vyloženého pečicím papírem, dejte dýni a cibuli, zakápněte olivovým olejem, osolte a promíchejte. Přepůlenou palici česneku dejte do pekáče bokem, řezem dolů. 

Dýni se zeleninou pečte asi 20 minut na 200 °C nebo déle, dokud cibule i dýně nezměknou. Poznáte to i podle toho, že konečky dýně začnou hnědnout. Pak vyndejte z trouby a z česneku odstraňte slupku. 

Do hrnce dejte veškerou pečenou zeleninu, zalijte vodou nebo vývarem (pro začátek stačí 100-200 ml) a rozmixujte. Prohřejte a dle chuti polévku zahustěte kokosovým mlékem nebo vodou či vývarem do vámi požadované konzistence. 

Porce polévky podávejte posypané směsí semínek a čerstvými bylinkami. 

Tipy navíc: 

  • Pečením jak dýně, tak cibule i česnek získají výraznější plnou chuť. Zkuste jednou a už možná nikdy nebudete dělat jinak. 
  • Co se týká hustoty polévky, to je individuální. Proto tekutiny k dýni přidávejte postupně, vše rozmixujte a až pak se rozhodněte, zda je hustota pro vás ideální. 
  • Dýňovou polévku lze také dochutit vločkami chilli, zázvorem nebo citronovou trávou. V nejjednodušší verzi lze jen upéct osolenou a olejem pokapanou dýni a rozmixovat s vodou. 
  • Polévku jsem před podáváním ozdobila trochou kokosového mléka a posypala směsí semínek a čerstvými nasekanými bylinkami. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku