Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Spolupracovníci redakce webu Toprecepty.cz se vydali do tří brněnských podniků, aby zjistili, jak se u nich projevil fenomén zvaný dubajská čokoláda. Tento v současnosti virální produkt, který si získal popularitu po celém světě, se v posledních měsících začal objevovat i na českém trhu. Proto jsme se v moravské metropoli zajímali o to, jak to s „dubajským šílenstvím“ vypadá tady.

Co všechno je dubajské?

Dubajská čokoláda – fenomén, který uchvátil svět – vznikla tak trochu náhodou. Stojí za ní britsko-egyptská cukrářka a podnikatelka Sarah Hamouda, která ve své malé dubajské čokoládovně Fix Dessert Chocolatier ráda experimentuje s neobvyklými kombinacemi chutí. V roce 2021 ji přemohly těhotenské chutě, ale žádná sladkost na trhu jí nepřinesla to pravé uspokojení. A tak se rozhodla vzít věci do vlastních rukou.  

Výsledek? Čokoládová pochoutka, která si podmanila gurmány po celém světě. Spojuje sametovou mléčnou čokoládu s exotickými ingrediencemi typickými pro arabskou kuchyni. Dnes už však není dubajská čokoláda nutně spojena s tabulkou oblíbené sladkosti. Dubajský je už i cheesecake, vyrábí se pralinky, můžete si připravit dort s chutí virální dobroty, nebo třeba koblihy či makronky, které jsme při našem putování objevili i my.

Testování v Brně

V každém z podniků, které v Brně naši spolupracovníci navštívili, měli možnost ochutnat různé variace na dubajský „zázrak“ nebo alespoň vyzkoušet produkt, který má k hitu současnosti blízko. Zajímala nás nejen chuť a celkový zážitek, ale také cena těchto pochoutek, které se často můžou zdát nedostupné. Jaký podnik nás zaujal nejvíce a který produkt jsme vyhodnotili jako nejlepší?

Makronka od slavného jména

První zastávkou byl podnik Sugarlife, nacházející se kousek od Hlavního nádraží v Brně, kde jsme vyzkoušeli dubajskou makronku, která je zde vyhlášená. Za 159 Kč jsme od velmi milé obsluhy dostali skvěle vypadající dezert, plný domácího kataifi těsta a pistáciového krému. Bez přehánění se jednalo o „lásku na první kousnutí“. Na „doma“ jsme si pořídili i dubajskou čokoládu za příjemných 199 Kč.

Ve zdejším „butiku“, kde je v odpoledních hodinách skutečně narváno, je vidět, že si potrpí na kvalitu. To je pochopitelné, protože zakladatelem konceptu je Vlad Ryasnyy, člen českého národního týmu kuchařů a cukrářů.

Kobliha nenadchla

Jako druhou jsme navštívili specializovanou prodejnu Kobliha, nacházející se nedaleko Fakultní nemocnice u sv. Anny. Zde najdete velké množství různorodých koblih, všech možných příchutí, včetně té dubajské. Tu pořídíte za 109 Kč, ale z vlastní zkušenosti doporučujeme si ji zamluvit den dopředu, abyste měli jistotu, že na vás zbyde.

Bohužel naše očekávání tentokrát naplněno nebylo a podruhé bychom zřejmě volili jinou koblihu. O vyložený přešlap se ale nejednalo a pistácie, společně s pařížským krémem, nejsou úplným zklamáním. Kobliha však byla sušší, s menším množstvím náplně a zvlhlým těstem kataifi, které ztratilo svou křupavost.

Mimo Dubaj

Posledním podnikem, kde jsem hledali náznak dubajské mánie, byl Knedlíkový ráj v obchodním centru Letmo. Nakonec jsme se spokojili alespoň s pistáciemi na bramborovém knedlíku, plněném bílou čokoládou. Česká klasika v moderním hávu za 98 Kč sice úplně do našeho testu nezapadla, každopádně jsme alespoň zjistili, jak se dá pistácie spojit nejen s čokoládou, ale i tak tradičním pokrmem, jako je knedlík.

Recepty k tomuto článku