Neodolatelná česká klasika: Plněné papriky podle šéfkuchaře Jana Punčocháře voní skořicí a chutnají báječně
20. 3. 2025 V kuchyni s VIP
Plněné papriky s rajskou omáčkou patří mezi jídla, která se v českých domácnostech vaří po generace. Každý na ně má svůj vlastní recept, protože právě rajská je v každé rodině trochu jiná – někdo ji dělá sladší, jiný kyselejší, stejně tak se liší i náplň, druh použité papriky nebo způsob přípravy. Jak třeba českou klasiku připravuje Jan Punčochář?
Jaké maso je nejlepší
Příprava oblíbeného pokrmu se může lišit v mnoha směrech. Jedním z nich je už výběr masa, kterým budeme papriky plnit. Nejčastěji jde o směs mletého masa. Klasická kombinace hovězího a vepřového zajišťuje ideální poměr chuti a šťavnatosti. Hovězí dodává intenzivní chuť, zatímco vepřové potřebnou vláčnost.
Pokud však preferujete lehčí variantu, můžete sáhnout po krůtím nebo kuřecím mase. Stále oblíbenější jsou i vegetariánské verze, kde maso nahrazuje například směs rýže, čočky a koření nebo jemně dochucený sýr.
Mohlo by vás zajímat
Výběr papriky
Nejen náplň, ale i samotná paprika hraje důležitou roli. Nejlepší jsou sladké bílé nebo světle zelené papriky, které mají jemnější chuť a měkkou slupku, takže se snadno propečou a krásně nasáknou omáčkou. Použít můžete i červené nebo oranžové papriky, které dodají pokrmu lehce ovocnou chuť, případně menší kapie pro výraznější aroma.
Tajemství dokonalé rajské
Klíčovou složkou tohoto jídla je také rajčatová omáčka. Někdo ji připravuje z čerstvých rajčat, jiný spoléhá na kvalitní protlak nebo pasírovaná rajčata. Důležité je „vychytat“ sladkokyselost, k tomu slouží cukr pro zvýraznění chuti a kapku octa či citronové šťávy pro jemnou kyselost. Někteří kuchaři do omáčky přidávají i trochu smetany, která ji zjemní.
Moderní pojetí
I když jde o pokrm s hlubokými kořeny, stále má své místo v moderní gastronomii. Rádi se k němu vrací i špičkoví kuchaři, kteří kombinují tradici s lehčími úpravami. Například oblíbený šéfkuchař Jan Punčochář připravuje ve své restauraci na pražské Hanspaulce plněné papriky s důrazem na prvotřídní suroviny a chuť domácí kuchyně. Pro web Toprecepty.cz poskytl recept přímo ze své kuchařky „Jak vaříme U Matěje“.
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou a houskový knedlík
Na přípravu tradičního pokrmu podle známého šéfkuchaře budete potřebovat: Na plněné papriky: 600 g masa (60 % vepřového bůčku a 40 % hovězího krku), sůl, pepř, 4-8 paprik, 1 cibuli, řepkový olej, 150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), 100 g rajčatového protlaku, cukr, divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), 1 celou skořici, 200 g drcených rajčat, feferonka (dle chuti) a 1 citron. Na houskový knedlík: 20 g droždí, 1 lžičku krupicového cukru, 500 ml mléka, 600 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 1 starší housku a máslo na potření.
Jak na to?
Papriky s omáčkou
- Vepřový bůček a hovězí krk umelte, přidejte sůl a pepř a důkladně promíchejte.
- Odkrojte konce paprik, vyndejte jádřince a do paprik naplňte ochucené maso.
- Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji. Nakrájejte kořenovou zeleninu, přidejte ji k cibuli a restujte do tmavé barvy. Do základu vmíchejte protlak, znovu důkladně zarestujte, dále oslaďte 2 lžícemi cukru, vhoďte divoké koření, skořici a na závěr drcená rajčata.
- Takto připravenou omáčkou přelijte plněné papriky, které jste narovnali do pekáčku, přiklopte a pečte 50 min. při 170 °C.
- Po upečení papriky vyjměte a omáčku propasírujte přes cedník. Můžete dochutit ještě cukrem, solí, feferonkou a případně citrónovou šťávou.
Houskový knedlík
- Droždí rozmíchejte spolu s cukrem ve 100 ml vlažného mléka, zasypte 60 g hrubé mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
- Zbytek hrubé mouky, vlažné mléko, vejce a sůl dejte do hnětače, přidejte kvásek a vše důkladně míchejte tak dlouho, než se do těsta dostane vzduch.
- Do hotového těsta vmíchejte na kostičky nakrájenou housku, těsto nechte přikryté kynout na teplém místě, několikrát zkontrolujte a znovu pomocí vařečky vhánějte do těsta vzduch.
- Po vykynutí s těsta vytvořte kulaté knedlíky a ještě jednou je nechte vykynout.
- Vařte v páře 25 min. při 99 °C. Po uvaření knedlíky propíchejte a potřete máslem.
Knedlíky a plněnou papriku podávejte hojně zalité rajčatovou omáčkou.
Jak šel čas s šéfkuchařem Janem Punčochářem zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Skvělou rajskou omáčku si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více