Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona medvědího česneku začíná. Víme, kam na něj vyrazit, a jak jej poznat od jedovaté konvalinky nebo ocúnu
Zdroj: Zdroj. Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Jaro se blíží a na některých místech už můžete najít první medvědí česnek. Chcete-li si období této rostlinky s mnoha zázračnými schopnostmi patřičně užít, je třeba si pospíšit. Tento česnek roste jen krátce, asi dva měsíce. Je to ale dokonalý životabudič, na jarní únavu tak funguje naprosto dokonale. 

Medvědí česnek dodá energii

Medvědí česnek je jednou z prvních jarních bylinek. První lístky začínají rašit v půlce března a již nyní tedy můžete na medvědí česnek narazit. Tato bylinka je výjimečná pro své účinky. Obsahuje totiž spoustu vitaminu a dalších živin (hlavně vitamin C a také celou řadu minerálů), a ještě dokáže podpořit očistu těla od škodlivin, což po zimě přijdeš vhod. 

Ostatně podle toho dostala rostlina i své jméno. Říká se, že právě zelené lístky vyhledávali vždy medvědi po zimním spánku, aby dobili ztracenou energii. A přesně tak působí i na člověka. Navíc medvědí česnek roste u nás běžně ve volné přírodě, takže jej máte k dispozici zcela zdarma. Stačí jen vědět, kam na něj vyrazit a kde jej sbírat.

Kde roste medvědí česnek?

Medvědí česnek sice není úplně nápadná rostlina, ale vzhledem k tomu, že se vyskytuje ve velkých porostech, nemůžete jej minout. Navíc přímo omamně voní jak jinak než česnekovým aroma. Medvědí česnek roste spíš na vlhčích místech, někde ve stínu či polostínu.

Narazit na něj můžete v listnatých lesích často na úpatí svahů, v lužních lesích v okolí řek a potoků nebo vůbec podél vodních toků, kde je dostatek vláhy, případně v roklích a údolích. U nás roste na celém území České republiky, lokality, kde se nejčastěji vyskytuje jsou třeba Beskydy (např. v okolí Ostravice), Jeseníky kolem Karlovy Studánky, Český ráj, Křivoklátsko (lesy kolem Berounky) nebo Podyjí.

Pokud se vám ale pro něj do přírody nechce, můžete si jej koupit. K dostání bývá na farmářských trzích či obchodech, v prodejnách ovoce a zeleniny a občas i v supermarketech. Jeho cena se pohybuje od 40 do 50 Kč za 50 g. Případně si jej můžete koupit i sušený, ale ten již nemá takové účinky na naše zdraví a ani takové aroma. 

Jak poznat medvědí česnek od konvalinky?

Někteří lidé se bojí sbírat medvědí česnek, aby si jej nespletli s jedovatou konvalinkou. Obě rostliny jsou ovšem poměrně dobře rozpoznatelné. Na rozdíl od medvědího česneku postrádá totiž konvalinka česnekové aroma. Navíc její lístky nevyrůstají přímo země jako u česneku, ale ze stonku, a to obvykle v párech.

Kromě toho hrozí ještě záměna s ocúnem jesenním, jenž způsobuje otravu. Ani on ale nevoní po česneku, kromě toho většinou roste na suchých a slunných místech. Jeho listy jsou navíc úzké, nemají řapík a rostou ze stonku.

Medvědí česnek si snadno spletete i s dalšími podobnými bylinami, jako je třeba česnek podivný. V tomto případě vám ale nic nehrozí. Tento česnek je navíc mnohem rozšířenější a narazit na něj můžete i v parcích. V Praze je možné jej sbírat i na Petříně nebo v oboře Hvězda. Na rozdíl od medvědího česneku má užší listy, roste v trsech a rovněž se vyskytuje ve velkém množství. 

Kdy a jak sbírat medvědí česnek?

A kdy nejlépe medvědí česnek sbírat? Nejlepší jsou mladé lístky, proto je dobré na česnek vyrazit co nejdříve. Jeho sezona začíná v druhé půlce března, vrcholí během dubna a končí v průběhu května. V tu dobu začínají listy žloutnout a uvadat a ztrácejí svou chuť a vůni.

Nejchutnější je česnek, dokud nevykvete, to obsahuje i nejvíc živin. Při sběru si dávejte pozor, abyste trhali jen lístky. Cibulky, z nichž roste, je třeba nechat v zemi, aby z nich mohl česnek za rok opět vyrůst. Pozor si rovněž dejte na to, kde sbíráte. Medvědímu česneku se totiž daří v chráněných oblastech, kde je jeho sběr zakázaný a hrozí za něj pokuty. 

Náš tip: Medvědí česnek výborně ochutí i míchaná vajíčka. Ta si můžete připravit podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Medvedi-cesnek.cz: Základní informace
Rewildingus.co.uk: All about Wild Garlic

 

Recepty k tomuto článku