Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek a jak jej nejlépe uchovat: Připravte si pesto, česnekové máslo nebo mražené bylinkové kostky
Zdroj: toprecepty.cz

Objevte, jak poznat, správně sbírat a zpracovat medvědí česnek. Naučte se připravit lahodné pesto, uchovat jeho svěžest po celý rok. Zjistěte, jaké jsou další možnosti uchovávání této bylinky.

Medvědí česnek

Medvědí česnek je jednou z prvních jarních bylin, která obohatí naši kuchyni svou výraznou chutí a zdravotními benefity. Tato aromatická rostlina je oblíbená nejen mezi kuchaři, ale také mezi příznivci zdravého životního stylu. 

V kuchyni má medvědí česnek široké využití. Jeho svěží chuť připomíná česnek, a tím dodává pokrmům jedinečný charakter. Můžeme ho přidávat do salátů, polévek, pomazánek nebo ho zpracovat třeba do pesta.

Jak poznat medvědí česnek a na co si dát pozor

Medvědí česnek (Allium ursinum) roste nejčastěji ve vlhkých listnatých lesích, na stinných místech s humózní půdou. Abychom si ho nespletli s jedovatými rostlinami, vyplatí se vždy rozemnout list mezi prsty. Jeho jedovatí dvojníci nevoní.

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, někteří lidé se bojí sbírat medvědí česnek, aby si jej nespletli s jedovatou konvalinkou. Obě rostliny jsou ovšem poměrně dobře rozpoznatelné. Na rozdíl od medvědího česneku postrádá totiž konvalinka česnekové aroma. Navíc její lístky nevyrůstají přímo země jako u česneku, ale ze stonku, a to obvykle v párech.

Kromě toho hrozí ještě záměna s ocúnem jesenním, který způsobuje otravu. Ani on ale nevoní po česneku, kromě toho většinou roste na suchých a slunných místech. Jeho listy jsou navíc úzké, nemají řapík a rostou ze stonku.

Hlavním znakem medvědího česneku je zkrátka výrazná česneková vůně, která se uvolní nejvíc, když listy promnete mezi prsty. 

Jak sbírat a skladovat medvědí česnek

Medvědí česnek sbíráme nejlépe na jaře, než začne kvést. Nejvhodnější jsou mladé listy, které jsou nejšťavnatější a mají nejlepší chuť. Po sběru je dobré ho co nejrychleji zpracovat, protože rychle vadne. Pokud medvědí česnek nebudeme ihned používat, lze ho skladovat v lednici ve vlhkém ubrousku nebo ve sklenici s vodou až několik dní.

Jak uchovávat medvědí česnek

Čerstvý medvědí česnek můžeme dát do spousty jídel od nákypů, přes masová jídla, až po polévky a saláty. Svěže zelené listy hezky poslouží i jako ozdoba pokrmů. S oblibou si tuto vynikající ingredienci uchováváme, může totiž vydržet až do následující sezóny. Jaké jsou možnosti?

  • Pesto z medvědího česneku
    Pesto patří mezi nejčastější využití této rostlinky. Při přípravě je důležité použít čerstvé listy a kvalitní olej, nejlépe extra panenský olivový olej. Pokud pesto doplníme o ořechy, případně sýr, musíme počítat s tím, že se může začít kazit, obzvlášť v případě ořechů. Výsledná chuť by měla být vyvážená, doplněná o sůl, pepř či citronovou šťávu. Výsledkem je pak jemná, krémová konzistence. Hotové pesto skladujeme v lednici nebo zamrazíme. V základní verzi vydrží až do další sezóny. U ochucených variant je pak lhůta spotřeby mnohem kratší (zhruba se jedná o 2 týdny, obzvlášť v případě sýru). 
    Pesto není potřeba zavařovat. S dobrou hygienou a stále zakápnuté kvalitním olejem vydrží v chladu v čerstvém stavu.
    Náš tip: Připravte si podle našeho receptu pesto z medvědího česneku, inspirovat se můžete i videoreceptem, který najdete na konci článku.
  • Máslo s medvědím česnekem
    Prodloužit sezonu medvědího česneku v kuchyni můžeme také tak, že si z něj přichystáme bylinkové máslo. Hotovou směs pak skladujeme v mističce, hodí se i malé formičky, případně alobal. Můžeme přichystat i malé kousky bylinkového másla, ty jednotlivě zabalit a zamrazit v dobře uzavíratelné nádobě v mrazáku.
    Náš tip: Připravte si podle našeho receptu máslo s medvědím česnekem.
  • Mrazení medvědího česneku
    Medvědí česnek lze nasekat a zamrazit v malých porcích, například v tvořítkách na led s trochou vody nebo oleje. Nebo vložíme do mrazáku již zmíněné bylinkové máslo.
    Náš tip: Jak zamrazit medvědí česnek? Nejdříve listy česneku vytřiďte, použijte jen ty bez vad. Omyjte je, osušte, nasekejte najemno, namačkejte je do silikonových forem na led a zalijte troškou vody nebo oleje. Takto dejte zamrazit. 
  • Sušení medvědího česneku
    I když sušení není ideální způsob uchování, lze medvědí česnek nasušit ideálně v sušičce a po důkladném usušení rozemlít na prášek. Ten využijeme do polévek a omáček. Je třeba ale pak počítat s tím, že jeho aroma bude mnohem mírnější. 
    Náš tip: Při sušení je třeba nejdříve opět rostlinky přebrat a využít ty bez vad. Omýt je, usušit a jednotlivé lístky rozložit vedle sebe na plato sušičky. Sušíme do doby, dokud nejdou listy snadno rozlomit. Pak je rukou rozmačkáme a uložíme do sklenic. Dobře uzavřeme. 

Náš tip: Připravte si pesto z medvědího česneku podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku