Medvědí česnek a jak jej nejlépe uchovat: Připravte si pesto, česnekové máslo nebo mražené bylinkové kostky
21. 3. 2025 Vaření
Objevte, jak poznat, správně sbírat a zpracovat medvědí česnek. Naučte se připravit lahodné pesto, uchovat jeho svěžest po celý rok. Zjistěte, jaké jsou další možnosti uchovávání této bylinky.
Medvědí česnek
Medvědí česnek je jednou z prvních jarních bylin, která obohatí naši kuchyni svou výraznou chutí a zdravotními benefity. Tato aromatická rostlina je oblíbená nejen mezi kuchaři, ale také mezi příznivci zdravého životního stylu.
V kuchyni má medvědí česnek široké využití. Jeho svěží chuť připomíná česnek, a tím dodává pokrmům jedinečný charakter. Můžeme ho přidávat do salátů, polévek, pomazánek nebo ho zpracovat třeba do pesta.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat medvědí česnek a na co si dát pozor
Medvědí česnek (Allium ursinum) roste nejčastěji ve vlhkých listnatých lesích, na stinných místech s humózní půdou. Abychom si ho nespletli s jedovatými rostlinami, vyplatí se vždy rozemnout list mezi prsty. Jeho jedovatí dvojníci nevoní.
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, někteří lidé se bojí sbírat medvědí česnek, aby si jej nespletli s jedovatou konvalinkou. Obě rostliny jsou ovšem poměrně dobře rozpoznatelné. Na rozdíl od medvědího česneku postrádá totiž konvalinka česnekové aroma. Navíc její lístky nevyrůstají přímo země jako u česneku, ale ze stonku, a to obvykle v párech.
Kromě toho hrozí ještě záměna s ocúnem jesenním, který způsobuje otravu. Ani on ale nevoní po česneku, kromě toho většinou roste na suchých a slunných místech. Jeho listy jsou navíc úzké, nemají řapík a rostou ze stonku.
Hlavním znakem medvědího česneku je zkrátka výrazná česneková vůně, která se uvolní nejvíc, když listy promnete mezi prsty.
Jak sbírat a skladovat medvědí česnek
Medvědí česnek sbíráme nejlépe na jaře, než začne kvést. Nejvhodnější jsou mladé listy, které jsou nejšťavnatější a mají nejlepší chuť. Po sběru je dobré ho co nejrychleji zpracovat, protože rychle vadne. Pokud medvědí česnek nebudeme ihned používat, lze ho skladovat v lednici ve vlhkém ubrousku nebo ve sklenici s vodou až několik dní.
Mohlo by vás zajímat
Jak uchovávat medvědí česnek
Čerstvý medvědí česnek můžeme dát do spousty jídel od nákypů, přes masová jídla, až po polévky a saláty. Svěže zelené listy hezky poslouží i jako ozdoba pokrmů. S oblibou si tuto vynikající ingredienci uchováváme, může totiž vydržet až do následující sezóny. Jaké jsou možnosti?
- Pesto z medvědího česneku
Pesto patří mezi nejčastější využití této rostlinky. Při přípravě je důležité použít čerstvé listy a kvalitní olej, nejlépe extra panenský olivový olej. Pokud pesto doplníme o ořechy, případně sýr, musíme počítat s tím, že se může začít kazit, obzvlášť v případě ořechů. Výsledná chuť by měla být vyvážená, doplněná o sůl, pepř či citronovou šťávu. Výsledkem je pak jemná, krémová konzistence. Hotové pesto skladujeme v lednici nebo zamrazíme. V základní verzi vydrží až do další sezóny. U ochucených variant je pak lhůta spotřeby mnohem kratší (zhruba se jedná o 2 týdny, obzvlášť v případě sýru).
Pesto není potřeba zavařovat. S dobrou hygienou a stále zakápnuté kvalitním olejem vydrží v chladu v čerstvém stavu.
Náš tip: Připravte si podle našeho receptu pesto z medvědího česneku, inspirovat se můžete i videoreceptem, který najdete na konci článku. - Máslo s medvědím česnekem
Prodloužit sezonu medvědího česneku v kuchyni můžeme také tak, že si z něj přichystáme bylinkové máslo. Hotovou směs pak skladujeme v mističce, hodí se i malé formičky, případně alobal. Můžeme přichystat i malé kousky bylinkového másla, ty jednotlivě zabalit a zamrazit v dobře uzavíratelné nádobě v mrazáku.
Náš tip: Připravte si podle našeho receptu máslo s medvědím česnekem. - Mrazení medvědího česneku
Medvědí česnek lze nasekat a zamrazit v malých porcích, například v tvořítkách na led s trochou vody nebo oleje. Nebo vložíme do mrazáku již zmíněné bylinkové máslo.
Náš tip: Jak zamrazit medvědí česnek? Nejdříve listy česneku vytřiďte, použijte jen ty bez vad. Omyjte je, osušte, nasekejte najemno, namačkejte je do silikonových forem na led a zalijte troškou vody nebo oleje. Takto dejte zamrazit. - Sušení medvědího česneku
I když sušení není ideální způsob uchování, lze medvědí česnek nasušit ideálně v sušičce a po důkladném usušení rozemlít na prášek. Ten využijeme do polévek a omáček. Je třeba ale pak počítat s tím, že jeho aroma bude mnohem mírnější.
Náš tip: Při sušení je třeba nejdříve opět rostlinky přebrat a využít ty bez vad. Omýt je, usušit a jednotlivé lístky rozložit vedle sebe na plato sušičky. Sušíme do doby, dokud nejdou listy snadno rozlomit. Pak je rukou rozmačkáme a uložíme do sklenic. Dobře uzavřeme.
Náš tip: Připravte si pesto z medvědího česneku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více