Recept na Amálčin méďovník podle Terezy: Promazaný krémem za salka a dozdobený čokoládou chutná božsky
28. 3. 2025 Vaření
Milujete medovník? Voňavý a vláčný dort patří mezi ty nejoblíbenější. Co takhle zkusit jej připravit ve tvaru medvídka a podle receptu úspěšné blogerky Terezy Rak z profilu Srdce z jeřabin? Tereza tento dort peče každoročně pro svou dceru Amálku, podle níž ho taky pojmenovala.
Srdce z jeřabin
Tereza Rak je v posledních letech známá na sociálních sítích jako autorka profilů s názvem Srdce z jeřabin, kde s ostatními sdílí své návody a recepty na domácí jednoduché tvoření, vaření i pečení. Loni také vydala u nakladatelství Smart Press svoji první knihu s názvem Rok plný tvoření, kde najdete 170 receptů a návodů na tvoření pro každý měsíc v roce.
„Co tvořím dnes, bude jednou vzpomínkou mých dětí,“ říká Tereza, která je původní profesí online marketingová manažerka. Tvoření ji ovšem bavilo vždycky a to nejen z papíru, dřeva či jiných materiálů, ale také tvoření při vaření či pečení v kuchyni.
V své knize sama Tereza v úvodu píše, že tvoření má moc činit nás šťastnějšími. Je tomu tak i proto, že během této aktivity, ať už jde o zadělávání těsta nebo vystřihování z papíru, zapomenete na okolní svět a starosti zmizí nebo se zmenší.
„Díky hmatatelnému výsledku, který sami stvoříme vlastníma rukama, mění tvoření i nás samotné. Když se poprvé rozhodneme upéct povidlové buchty, jsme někdo, kdo je ještě nikdy nepekl. Jakmile ale vytáhneme pekáč voňavého pečiva, stáváme se někým, kdo tento kulinářský počin zvládl. Po těchto drobných krůčcích získáváme nové sebevědomí,“ říká Tereza, která jako první dekoraci, kterou vymyslela do svého domova, udělala právě srdce z jeřabin. Tedy jeřabiny navlečené na drátku vytvarované do siluety srdce. Odtud pramení dnes už slavný název jejích profilů.
Mohlo by vás zajímat
Amálčin méďovník
Ačkoliv se Tereza Rak na svých profilech zaměřuje hlavně na tvoření, jako maminka tří dětí se samozřejmě musí otáčet i v kuchyni. Jak nám sama na křtu knihy v listopadu 2024 prozradila, inspiraci pro svá kulinární díla čerpá i na webu Toprecepty.cz, který patří mezi její nejoblíbenější.
„Na vašem webu se mi moc líbí, že právě lidé jsou ti, kteří tam sdílí své osvědčené recepty. Libí se mi i to, že je tam hodnocení a člověk se tak rychle zorientuje v tom, že recept bude opravdu dobrý,“ říká Tereza a zároveň přiznává, že raději peče než vaří. Třeba sladké moučníky, jakým je například vláčný medovník.
„Moje dcera miluje medovník a už několik let jí ho peču v různých tvarech, jako medvídka nebo třeba jelínka,“ svěřila se Tereza s tím, že jednou se jí dort, při pokusu o tvar lišky, vzhledově moc nepovedl a cenu krásy by nedostal. „Ale byl s láskou pečený a to je přesně ten důvod, proč se o něj každý rok pokouším,“ dodala známá blogerka.
Pokud chcete rodinu taky mile překvapit, upečte si Amálčin méďovník podle Tereziina receptu z knihy Rok plný tvoření:
AMÁLČIN MÉĎOVNÍK
Budete potřebovat: 250 g tuku na pečení nebo másla, 3 vejce, 3 lžíce medu, 300 g krupicového cukru, 400 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody
Na promazání: 1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka, 300 g másla, hrst mletých vlašských ořechů, 3 čtverečky čokolády na oči a čumák
POSTUP: Připravte vodní lázeň (do většího hrnce dejte trochu vody a na něj menší hrnec, ve kterém se bude připravovat těsto). Když voda vře, vložte do kastrolu nad vodou nejprve máslo a nechte ho rozpustit. Pak přidejte ostatní ingredience na těsto. Vše míchejte 10 minut.
Připravte si šablonu medvídka a na pečicí papír rozetřete vždy část těsta. Těsto vyjde na tři placky medvídka a tři menší kolečka na čumák. Těsto se snažte rozetřít na co nejtenčí placku a vždy lehce přes okraj šablony.
Placky pečte v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova (cca 7 minut).
Po vychladnutí je seřízněte podle šablony (kterou si vystřihnete z papíru) do přesného tvaru. Z másla a salka vyšlehejte krém, kterým jednotlivé placky promažete. Do krému můžete dát i rozemleté ořechy a rozdrcené odřezky těsta.
Postupně skládejte celý dort (placka – krém – placka – krém...). Nakonec dort ozdobte krémem a zasypejte rozemletými odřezky, aby byl medvídek „chlupatý“.
Ouška a čumák vynechejte. Oči a čumák vyrobíte z rozehřáté čokolády, kterou necháte ztuhnout do požadovaného tvaru v lednici. Dort je nejlepší druhý den, kdy se trochu rozleží.
Náš tip: Pokud si na tvar medvídka netroufáte, upečte dort klidně do kulatého tvaru nebo jako řezy.
Něco navíc: Na to, jak vypadá kniha i jak to slušelo Tereze na křtu publikace Rok plný tvoření, se můžete podívat v naší galerii:
Recept z knihy Rok plný tvoření byl použit s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl i publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více