Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Maso překvapí úžasnou šťavnatostí a výraznou chutí s nádechem pikantnosti
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou je možností, jak si dopřát trochu „exotiky“v pohodlí domova. Příprava jídla je přitom rychlá a vynikající výsledek překvapí i opravdové gurmány.

Kuřecí maso na kari

Variant zpracování kuřecího masa je nespočet. Kuřecí maso na kari je rychlý a chutný pokrm, který může mít různé podoby podle toho, co do něj přidáme za zeleninu. Můžeme sáhnout jen po různě barevných paprikách, rychlou volbou je využít zásobu domácí mražené zeleniny, ale také si koupit hotový balíček mražené zeleniny. Je jich několik druhů, a tak kuřecí na kari se zeleninou vždy může vypadat trochu jinak

Co patří do kari koření

Nejen druh zeleniny je možností, jak toto jídlo proměnit. Druhou možností je podoba kari koření. Kari je jedním z nejoblíbenějších koření na světě a má svůj původ v indické kuchyni. Ve skutečnosti to není jedno konkrétní koření, ale jde o směs různých druhů koření, která se může lišit podle regionu a receptury.

Mezi nejčastější ingredience patří kurkuma, právě ta bývá ve směsi nejvýraznější i díky své typické okrové barvě. Dále můžeme v kari najít koriandr, kmín, zázvor, skořice, pepř, pískavici řecké seno a chilli. Tato aromatická směs dodává jídlům nejen krásnou barvu, ale i jedinečnou chuťovou hloubku.

Kari omáčky často bývají doplněny o jogurt, smetanu, nebo o kokosové mléko. 

Jakou rýži ke kari

Ke kari často využíváme rýži basmati, oblíbenou pro jemně oříškovou vůni, nebo  voňavou jasmínovou. Sáhnout můžeme ale i po sypké dlouhozrnné rýži parboiled, případně po bílé dlouhozrnné.  

Indická

Když se řekne indická kuchyně, většina z nás si asi představí silně kořeněné, pikantní až pálivé jídlo. Je to sice zjednodušené, ale platí to – indická gastronomie je postavena na mixech koření a…

Jak na kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou

Na tři porce potřebujete: 300 g kuřecích prsních řízků, 3 lžíce oleje, 1 lžičku kari (i více), 1,5 lžíce sójové omáčky a 1 sáček mražené zeleniny (jakékoliv). Podle chuti: sůl a mletý pepř. Na zahuštění: 2 lžičky hladké mouky a trochu vody. Rýže: 250 g rýže, sůl a 1 špetka kari koření.

Jak na to? 

  1. Maso nakrájejte na nudličky, opepřete ho a osolte.
  2. Maso dejte na rozpálenou pánev s olejem a restujte.
  3. Přidejte kari a sójovou omáčku.
  4. Vložte zeleninu, trochu podlijte vodou a chvíli duste.
  5. Zahustěte 2 lžičkami mouky, rozmíchané v trošce vody, přiklopte poklicí a nechte dusit.
  6. Dejte vařit rýži se solí a špetkou kari. Servírujte ji s masem a zeleninou.

Náš tip: Připravte si výborné kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku