Indická kuchyně – recepty s dokonalou souhrou chutí
Když se řekne indická kuchyně, většina z nás si asi představí silně kořeněné, pikantní až pálivé jídlo. Je to sice zjednodušené, ale platí to – indická gastronomie je postavena na mixech koření a dalších dochucovadel. Díky tomu se v ní nemusí používat tolik soli a přesto chutná výtečně.
Indická kuchyně je značně ovlivněna filozofií i náboženstvím. Ajurvédské učení dělí suroviny pro výrobu jídla do dvanácti skupiny, od základních potravin, jako jsou obiloviny a luštěniny, až po koření a bylinky. Hinduisté například nikdy nejedí hovězí. V zemi žije také mnoho muslimů, kteří zase nesmí vepřové. Mnoho Indů volí vegetariánskou stravu a právě k ní se přikládní i řada indických křesťanů. Zatímco na jihu státu se více jí rýže, brambory a sladkosti, na severu mají v oblibě sýry a různé plněné taštičky. Typické placky, luštěniny a omáčky jedí především ve středí a západní Indii.
Společný ovšem je způsob stolování, ačkoliv se liší doba hlavního jídla dne. Pro většinu země je to oběd, ale na jihu čekají až po setmění kvůli horkému počasí. Indové tradičně jedí pravou rukou, často za pomoci kousku placky, do něhož si nabírají polévky nebo omáčky. Je totiž zvykem servírovat jídla ve velkých nádobách a jednotliví strávníci u stolu si z nich sami odebírají podle chuti. Místo nádobí se používají banánové listy, které se posléze zahodí. Na stole jsou téměř vždy různá dochucovadla – třeba čatní nebo rajta, jogurtový dip se zeleninou. Po jídle se téměř vždy podává čaj, jako dezert slouží nejčastěji ovoce.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Domácí čokoláda z formiček připomene dětství z éry socializmu. Kakaová cukrovinka ale frčí dodnes
Nádivka místo kaviáru? Kilo kopřiv v českých supermarketech stojí skoro 700 Kč a předčí tak i drahé papriky
Jak využít slupky z jablek: Připravíme z nich jablečný čaj, křupavé chipsy, jemné smoothie i fantastický kořeněný drink