Perfektní bezlepkové brownies podle Josefa Maršálka: Voní čokoládou a ořechy a jsou neskutečně vláčné
24. 3. 2025 V kuchyni s VIP
Bezlepkové pečení se stává v poslední době velkým hitem. Že se nejedná o nic složitého, předvedli Tereza Bebarová a Josef Maršálek v novém díle pořadu Buchty po ránu. Mimo jiné představili i recept na skvělé brownies.
Úskalí pečení bez lepku
Na zvláštnosti a odlišnosti bezlepkového pečení upozornil Josef Maršálek svou moderátorskou kolegyni Terezu Bebarovou hned z počátku premiérového dílu Buchet po ránu. „Bezlepkové pečení je trochu jako bruslení na tenkém ledu, musíš mít cit pro ingredience, jinak můžeš skončit v poněkud lepkavé situaci,“ sdělil cukrář s úsměvem. Zároveň upozornil, že je velmi důležité mít kromě správných ingrediencí a receptu také tu pravou mouku.
„U bezlepkového pečení je třeba si uvědomit, že to nefunguje stejně jako u klasické pšeničné nebo špaldové mouky. Tady se chovají ingredience trošičku jinak, protože neobsahují tu bílkovinu, která potom tvoří lepek,“ vysvětlil Maršálek.
Mohlo by vás zajímat
Brownies se skvělou chutí
Populární moučník, který pochází ze Spojených států amerických, je v českých domácnostech velmi oblíbený. Podle Maršálka jde o krásný, velmi jednoduchý a efektní recept. Dominantou je samozřejmě čokoláda, která má tentokrát jednu zvláštnost. „Všimni si, Terezko, že u bezlepkového pečení velmi často funguje čokoláda nebo kakao jako jedna z ingrediencí. Jsou totiž bezlepkové a třeba kakao může nahradit mouku,“ podotkl cukrář ještě před začátkem pečení.
K němu jako jednu z ingrediencí použil třtinový cukr. Podle Maršálkových slov dodá barvu i chuť a navíc jsou v něm zbytky melasy. „Díky tomu je do pečiva s čokoládou a ořechy ideální,“ podotkl Josef.
Pozor na čokoládu
Jediným problémem, který může při přípravě Maršálkova receptu nastat, je nesprávná manipulace s čokoládou, respektive její rozpouštění. Je totiž třeba na studenou čokoládu nalít horké máslo.
„Díky výměně teplot se čokoláda rozpustí a zároveň zchladí máslo,“ vysvětlil cukrář. Tereza Bebarová připomněla, že s čokoládou nic nevaříme, pouze ji rozpouštíme. „Přesně tak. Čokoláda nemá ráda teploty nad 45 stupňů, u hořké můžete nad 50. Všechno nad už je nebezpečí, hrozí připálení čokolády a ta se paradoxně přestane rozpouštět a je tužší a tužší,“ vysvětlil Josef.
Čokoládové bezlepkové brownies
Na přípravu populárního moučníku budete potřebovat: 300 g hořké čokolády, 300 g másla, 50 g kukuřičného škrobu, 100 g kakaa, 50 g pohankové mouky, 6 g prášku do pečiva, 4 g soli, 5 vajec velikosti M, 300 g třtinového cukru a 300 g vlašských ořechů.
Jak na to?
- Do mísy kuchyňského robota nasypte třtinový cukr a rozklepněte vejce. V robotu nechte na plnou rychlost zhruba 5 minut vyšlehat pěnu. Měla by vypadat tak, že když zvednete metlu, tak těsto vytvoří ne příliš řídkou „stuhu“.
- Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozpustit do horka. Do misky nasypte čokoládu a zalijte ji vařícím máslem. Rozmíchejte čokoládu v másle, než se úplně rozpustí.
- Čokoládovou směs přidejte k vyšlehané pěně, přidejte kakao, pohankovou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a ořechy. Vše důkladně promíchejte.
- Plech vymažte a vyložte pečícím papírem, na který nalijte hotové těsto. Rozetřete ho stěrkou po celém plechu.
- Předehřejte si troubu na 160-170 stupňů horkovzduch, umístěte do ní plech a pečte 20-25 minut.
Rady slavného kuchaře:
- Vlašské ořechy se dají zaměnit za jakékoliv jiné, třeba pekanové. Místo ořechů můžete použít mražené ovoce, například maliny nebo višně.
- Po dopečení se vůbec „neobtěžujte“ špejlí, vnitřek brownies musí zůstat mokrý.
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Skvělé a jednoduché brownies z hořké čokolády si připravíte i podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více