Kynutý tvarohový koláč jako od maďarské babičky: Kapros-túrós lepény je výjimečný díky jedné zvláštní ingredienci v náplni
25. 3. 2025 Vaření
Pokud patříte k milovníkům tvarohových koláčů, určitě vyzkoušejte i ten maďarský. Tento kynutý koláč je dokonalým spojením nadýchaného těsta a svěží tvarohové náplně, která je navíc dochucená pro koláč netradiční bylinkou. Kombinace je to sice nezvyklá, ale překvapivě velmi chutná.
Tvarohové koláče z celého světa
Tvarohových koláčů je celá řada. Celosvětově nejznámější je americký cheesecake, jenž se dělá pečený i nepečený a má i svého blízkého bratříčka v podobě německého tvarohového koláče známého jako Käsekuchen.
To u nás se pro změnu zase pečou kulaté koláče z kynutého těsta s tvarohovou náplní stejnou, jako se používá do kynutých buchet. Pokud byste si chtěli trochu usnadnit práci s tvarováním koláčků, můžete si takový tvarohový koláč z kynutého těsta upéct i na plech. Někdy se na něj navíc přidávají rozinky, ovoce nebo drobenka.
Mohlo by vás zajímat
Maďarský moučník s koprem
Přesně takovým koláčem na plech je i maďarský kapros-túrós lepény. I on se peče z kynutého těsta, jeho náplň je však ozvláštněna jednou bylinkou, kterou si spíš spojujeme se slanými pokrmy, a to koprem.
Moučník má i svou verzi bez něj, ale ta s ním je mnohem zajímavější. Kopr je v Maďarsku poměrně oblíbenou bylinkou, koláč tak jistě nadchne všechny milovníky maďarské kuchyně.
Tento koláč je známý i na Slovensku, což je vzhledem k blízkosti Maďarska a provázaným kuchyním poměrně logické. Na Slovensku se pro něj používá název posúch jako pro další podobné koláče z kynutého těsta s náplní. Koláč se tam často vylepšuje i ovocem, třeba meruňkami, když je jejich sezona.
Recept na kapros-túrós lepény
Maďarský koláč s koprem se hodně podobá našemu tvarohovému koláči – jde o vynikající spojení kynutého těsta s tvarohovou náplní, která je příjemně svěží a koláč je díky ní krásně vláčný. Navíc kopr dodává koláči příjemné aroma. Tento koláč má v Maďarsku spousta lidí spojený s dětstvím a je jedním z typických koláčů od babičky. A takový si nyní můžete upéct i vy. Jak na to?
Na těsto budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, 60 g cukru, 100 ml vlažného mléka, 200 g hladké mouky a 200 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 špetku soli, 80 g rozpuštěného másla. Na náplň si připravte: 500 g tvarohu, 3 vejce, 1 špetku soli, 200 ml zakysané smetany, 40 g dětské krupičky, 1 malý svazek kopru, 100 g krupicového cukru, 1 balení vanilkového cukru a moučkový cukr na posypání.
- Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Smíchejte mouku, žloutky a kvásek a krátce promíchejte. Pak přidejte rozpuštěné máslo a sůl a vypracujte hladké těsto. To dejte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Na náplň smíchejte tvaroh, žloutky, cukr, sůl, zakysanou smetanu, nasekaný kopr, cukr a vanilkový cukr. Bílky ušlehejte do tuha a opatrně je vmíchejte do tvarohové směsi.
- Vykynuté těsto vyklopte z mísy, lehce propracujte a vyválejte na plát silný asi 1 cm, ten přeneste na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozetřete tvarohovou náplň.
Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí jej posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na kousky.
Náš tip: Klasický tvarohový koláč bez kopru, a navíc z nekynutého těsta, si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více