Maďarská kuchyně je známá bohatou i pikantní chutí a pestrými barvami
Maďarsko je známé a proslulé pro svoje kulinářské nadšení a tradiční pokrmy. Mezi nejtradičnější pokrmy patří bílý chléb, který je u Maďarů tak moc oblíbený, že mají přísloví: "Jídlo bez chleba není jídlo". Mezi další opravdu známé pokrmy patří tradiční maďarský guláš, langoš, perkelt, lečo nebo třeba hutná rybí polévka Halászlé.
Tradiční maďarské pokrmy
- Maďarský guláš: Patří mezi nejtypičtější maďarské pokrmy. Není guláš jako guláš a v maďarské kuchyni to platí dvojnásob. Typický maďarský guláš připomíná spíše vydatnou polévku z hovězího masa, brambor, cibule a papriky. Při přidání zelí do maďarského guláše nám pak vznikne známý segedínský guláš.
- Perkelt: Nejvíce se podobá nám známému guláši. Do perkeltu můžete použít maso vepřové nebo hovězí, dále pak rajčata, cibuli, česnek a mletou červenou papriku. Někdy se na zjemnění používá zakysaná smetana.
- Lečo: Hutný a vydatný zeleninový pokrm z rajčat, paprik a cibule, servírovaný s masem.
- Langoše: Věděli jste, že langoše pocházejí z maďarské kuchyně? Tato oblíbená pochoutka, kterou máme spojenou s letními festivaly a koupališti k nám dorazila právě z Maďarska. Vyrábí se z kynutého těsta, které se poté tvaruje do placky a smaží ve vysoké vrstvě oleje. Potírá se kečupem nebo majonézou a podává se např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Ječné kroupy jsou neprávem opomíjenou surovinou. Pochutnejte si na nich v podobě karbanátků, sladké kaše i pomazánky
Turecké manti: Miniaturní taštičky z tenkého těsta se plní masem i bramborami, orientální šmrnc jim dá speciální omáčka
Někdo to rád ostré: Putování pálivé papriky napříč kontinenty. Pěstovali ji už Aztékové, dnes vsaďte na tu maďarskou