Biltong je dokonalá svačinka pro milovníky masa: Sušená specialita vás dostane svou šťavnatostí a specifickou kořeněnou chutí
28. 3. 2025 Ostatní
Máte rádi jerky? Tak to vám určitě zachutná i podobná proteiny nabitá pochutina zvaná biltong. I v tomto případě jde o sušené maso, oproti jerky je ale biltong šťavnatější. Nejčastější je hovězí, můžete se ale setkat i se zvěřinovým nebo dokonce pštrosím či klokaním.
Sušené maso biltong
Zatímco jerky je u nás už poměrně rozšířené, o biltongu jste zřejmě ještě neslyšeli. A to přitom nejde o úplnou novinku. Na rozdíl od jerky, které už seženete běžně v supermarketech, se ale biltong prodává ve specializovaných obchodech s delikatesami nebo na eshopech, takže není tak dostupný.
Na první pohled se jerky hodně podobá, hlavní rozdíl je v tom, že zatímco jerky se suší v podobě tenkých plátků, v případě biltongu se maso před sušením krájí na větší kusy nebo pruhy.
Mohlo by vás zajímat
Specialita z jižní Afriky
Jerky je vynálezem amerických indiánů a spojujeme si je logicky s americkýcm kontinentem, biltong pochází pro změnu z Afriky, konkrétně z Jihoafrické republiky. Název je spojením holandských slov „bil“, což je označení pro hýždě, a „tong“, které znamená proužek nebo jazyk. Pravý biltong se tedy vždy vyrábí ze zadní části zvířete, která je považována za nejkvalitnější.
Pokud přemýšlíte, proč název jihoafrické speciality vychází z nizozemštiny, tak za to mohli holandští osadníci v 17. století, kteří do Afriky tuto sušenou masovou specialitu buď přinesli, nebo tento způsob konzervování masa odkoukali od místních.
Nizozemci tehdy založili v Kapském Městě zásobovací stanici pro nizozemské lodě plující do Asie. Později expandovali dál do vnitrozemí a na dlouhých cestách potřebovali potraviny, které dlouho vydrží. Sušené maso pak bylo ideálním řešením.
Maso pod koňským sedlem
Říká se, že si původně dávali velké proužky syrového masa pod koňská sedla, aby se vysušily slaným koňským potem. Ten maso uchovával a navíc se maso díky nárazům při jízdě na koni stávalo křehčím.
Pravděpodobnější však je zřejmě verze, že maso naložili do soli a octa, a protože neměli dostatek místa, sušili ho na cestách zavěšené na svých vozech. Když bylo maso pořádně vysušené, zabalili ho do pláten a měli zásobu kvalitního jídla s velkým obsahem bílkovin na několik dnů dopředu.
Mohlo by vás zajímat
Jihoafrická národní pochutina
Dnes se maso suší ve speciálních sušárnách za dodržování hygienických podmínek, nicméně biltong se postupně stal jednou z nejznámějších jihoafrických specialit a součástí místní kultury. Sušené maso se prý dává na žvýkání dokonce nejmenším dětem, aby jim hezky rostly zoubky, a je i oblíbeným občerstvením na zápasech ragby, které je v Jihoafrické republice národním sportem.
Biltong od Jihoafričana
Originální africký biltong se vyrábí z červených mas, a to hlavně z hovězího, antilopího nebo pštrosího masa. To americké jerky může být i třeba kuřecí, vepřové nebo buvolí.
„Rozdíl oproti v Evropě známější variantě sušeného masa je především v přípravě a způsobu sušení. Biltong se na začátku samotné výroby porcuje na silnější pruhy a marinuje se pouze ve směsi koření, vinného octu a soli po dobu minimálně 24 hodin. Poté se celé kusy zavěsí na háky a suší při teplotě do 25 °C, a to pomalu po dobu 5–7 dní dle typu masa,“ vysvětluje výrobce biltongu André van Staden.
Podnikatel jihoafrického původu žijící nyní v Praze, se rozhodl svou oblíbenou delikatesu přiblížit i obyvatelům ČR. Biltong vyrábí pod značkou Biltong Premium a nyní navázal spolupráci s východočeskou společností vyrábějící jerky Fine Gusto.
Mohlo by vás zajímat
Biltong versus jerky
Jerky se oproti biltongu suší při vyšších teplotách (kolem 65-75 °C). Maso tak ztrácí svou šťavnatost, a je tak sušší, žvýkavé a chutná hlavně po marinádě a koření použitým při přípravě.
„Biltong se suší za použití nízkých teplot, je tedy ve výsledku vláčnější, šťavnatější a méně žvýkavý oproti jiným druhům sušeného masa. Navíc si díky šetrnému způsobu výroby zachovává přirozené a pro tělo prospěšné enzymy, které jsou důležité například pro podporu lidské imunity,“ dodává André.
Dokonalá svačinka a zdroj bílkovin
Biltong se, na rozdíl od jerky, které se porcuje na malé plátky již na úplném začátku výroby, krájí až po usušení těsně před samotným balením, což se odráží i na jeho výsledné konzistenci. Díky tomu je biltong vynikající pochoutkou, která je výjimečná nejen svou chutí, ale i vysokým obsahem bílkovin.
Sušené maso je výbornou svačinkou na cestách, dodá energii na výletech, ale můžete si na něm pochutnat i doma. Je možné jej přidat třeba do salátů, těstovin či sendvičů a hodí se třeba i jako snack k pivu či vínu. Prodává se také ve formě prášku, který lze využít jako koření na maso při grilování nebo pečení.
Náš tip: Máte-li v oblibě masové delikatesy, vyzkoušejte třeba toto trhané hovězí podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více