Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Hrníčkový šlehačkový beránek voní vanilkou a přípravu zvládne i začátečník
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Velikonoce jsou za dveřmi a tak, pokud váháte, jakého beránka letos upéct, mám pro vás tentokrát úplně nejrychlejší recept. Hrníčkový beránek ze šlehačkového těsta je hotový vcukuletu a chutná báječně.

Velikonoční beránek - tradice, která trvá

Ačkoliv to možná na první dobrou tak nevypadá, velikonoční beránek patří k nejsnazším moučníkům. Nejčastěji se dělá z třeného nebo litého těsta a klidně tak na něj můžete využít svůj oblíbený recept na bábovku

Upéct na Velikonoce beránka je navíc takovým nepsaným pravidlem každých Velikonoc. Beránek skvěle nahradí bábovku, chutná výborně k čaji i kávě, ale navíc také krásně dozdobí velikonoční stůl jako tradiční symbol těchto jarních svátků. 

Nejčastějším úskalím při pečení beránka je to, aby šel dobře vyklopit z formy. Nezdarům předejdete, když formu důkladně a správně vymažete a samozřejmě, když zvolíte prověřený recept na těsto. My máme doma v oblibě beránka makového, kterého peču každý rok, ale vyzkoušela jsem i beránka šlehačkového podle starého skleničkového receptu. A právě tento recept vám dnes nabízím. 

Šlehačkový beránek bez vážení

Možná vás mate, že mám v titulku název beránek hrníčkový a najednou se v postupu objeví beránek skleničkový. Originální recept z mé staré kuchařské knihy je totiž skutečně uveden na sklenice. Nicméně, mám doma mnoho různých velikostí sklenic, proto jsem recept udělala s hrníčky. 

Těsto mi ovšem připadalo hutnější, tak jsem nakonec dodala ještě trochu mléka. Recept, který nabízím, je tedy už mnou upravený. Beránek vypadal i chutnal výborně a skvěle se vyklopil z formy. 

Recept na hrníčkového beránka

Budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 šlehačku, 4 vejce, vanilkovou pastu na dochucení (použila jsem Dr. Oetker Vanilkovou pastu bourbon s mletým vanilkovým luskem), 1 prášek do pečiva (používám bez fosfátů) a 6 lžic mléka

Jak na to? Žloutky utřeme s cukrem a přidáme prosátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Zalijeme šlehačkou a přidáme 2 lžíce vanilkové pasty a mléko. Promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků.

Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova. 

Zda je beránek upečený, zkoušíme špejlí. Pokud zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá, je hotovo. Beránka ve formě necháme vychladnout asi 15 minut a potom opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pocukrujeme a podáváme. 

Tipy navíc: 

  • Máte-li menší beránkovou formu, jako já, těsto vám zbyde. Já jím naplnila kromě beránkové formy ještě dvě vyšší formičky na tartaletky. 
  • Formu na beránka vždy plňte maximálně 1 cm pod okraj. Počítejte s tím, že těsto vyběhne. 
  • Vymazání formy je klíčový okamžik. Nedoporučuji rozpuštěné máslo, lepší je změklé máslo nebo sádlo. S obojím se dobře pracuje a díky mašlovačce vytřete formu do nejmenších detailů. Olej i tekuté máslo stékají a nemusí se to povést na 100 procent. 
  • Recept na našeho oblíbeného makového beránka s příběhem najdete zde

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli