Holka u plotny peče: Hrníčkový šlehačkový beránek voní vanilkou a přípravu zvládne i začátečník
12. 4. 2025 Vaření
Velikonoce jsou za dveřmi a tak, pokud váháte, jakého beránka letos upéct, mám pro vás tentokrát úplně nejrychlejší recept. Hrníčkový beránek ze šlehačkového těsta je hotový vcukuletu a chutná báječně.
Velikonoční beránek - tradice, která trvá
Ačkoliv to možná na první dobrou tak nevypadá, velikonoční beránek patří k nejsnazším moučníkům. Nejčastěji se dělá z třeného nebo litého těsta a klidně tak na něj můžete využít svůj oblíbený recept na bábovku.
Upéct na Velikonoce beránka je navíc takovým nepsaným pravidlem každých Velikonoc. Beránek skvěle nahradí bábovku, chutná výborně k čaji i kávě, ale navíc také krásně dozdobí velikonoční stůl jako tradiční symbol těchto jarních svátků.
Nejčastějším úskalím při pečení beránka je to, aby šel dobře vyklopit z formy. Nezdarům předejdete, když formu důkladně a správně vymažete a samozřejmě, když zvolíte prověřený recept na těsto. My máme doma v oblibě beránka makového, kterého peču každý rok, ale vyzkoušela jsem i beránka šlehačkového podle starého skleničkového receptu. A právě tento recept vám dnes nabízím.
Mohlo by vás zajímat
Šlehačkový beránek bez vážení
Možná vás mate, že mám v titulku název beránek hrníčkový a najednou se v postupu objeví beránek skleničkový. Originální recept z mé staré kuchařské knihy je totiž skutečně uveden na sklenice. Nicméně, mám doma mnoho různých velikostí sklenic, proto jsem recept udělala s hrníčky.
Těsto mi ovšem připadalo hutnější, tak jsem nakonec dodala ještě trochu mléka. Recept, který nabízím, je tedy už mnou upravený. Beránek vypadal i chutnal výborně a skvěle se vyklopil z formy.
Recept na hrníčkového beránka
Budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 šlehačku, 4 vejce, vanilkovou pastu na dochucení (použila jsem Dr. Oetker Vanilkovou pastu bourbon s mletým vanilkovým luskem), 1 prášek do pečiva (používám bez fosfátů) a 6 lžic mléka
Jak na to? Žloutky utřeme s cukrem a přidáme prosátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Zalijeme šlehačkou a přidáme 2 lžíce vanilkové pasty a mléko. Promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova.
Zda je beránek upečený, zkoušíme špejlí. Pokud zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá, je hotovo. Beránka ve formě necháme vychladnout asi 15 minut a potom opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pocukrujeme a podáváme.
Tipy navíc:
- Máte-li menší beránkovou formu, jako já, těsto vám zbyde. Já jím naplnila kromě beránkové formy ještě dvě vyšší formičky na tartaletky.
- Formu na beránka vždy plňte maximálně 1 cm pod okraj. Počítejte s tím, že těsto vyběhne.
- Vymazání formy je klíčový okamžik. Nedoporučuji rozpuštěné máslo, lepší je změklé máslo nebo sádlo. S obojím se dobře pracuje a díky mašlovačce vytřete formu do nejmenších detailů. Olej i tekuté máslo stékají a nemusí se to povést na 100 procent.
- Recept na našeho oblíbeného makového beránka s příběhem najdete zde.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více