Sedmikrásky si můžete vychutnat jako jedlou ozdobu na dezertu či v polévce. Mladé listy osvěží pomazánky
28. 3. 2025 Vaření

Sedmikrásky brzy rozkvetou a ozdobí louky i zahrady. Pokud je ještě nemáte na jídelníčku, je nejvyšší čas to změnit. pojďme se podívat, které části rostliny můžete konzumovat a jak je začlenit do jídelníčku.
Sedmikráska na talíři
Sedmikrásky jsou symbolem jara, radosti a čistoty. Tyto drobné kvítky zdobí louky, zahrady i parky a mnoho lidí je vnímá pouze jako okrasnou rostlinu, někdo možná i plevel.
Méně už se však ví, že sedmikrásky jsou také jedlé a přinášejí nejen estetický, ale i chuťový a zdravotní benefit. V kuchyni se dají využít různými způsoby – mohou ozdobit saláty, polévky, dezerty i nápoje.
Pro konzumaci se hodí sedmikráska chudobka (Bellis perennis), kterou běžně najdeme na loukách, v parcích i zahradách. Je důležité ji ale sbírat v čistém prostředí, mimo silnice a průmyslové oblasti.
Kterou část sedmikrásky mohu jíst
Sedmikráska je jedlá téměř celá.
- Patří podobně jako maceška mezi jedlé květy. Květy sedmikrásky mají jemně oříškovou nebo lehce nahořklou chuť, hodí se do salátů i jako ozdoba jídel.
- Mladé lístky lze přidávat do salátů nebo pomazánek. Mají svěží chuť podobnou polníčku. Uplatní se také všude tam, kam dáváme rukolu. Do pomazánek, k těstovinám, ale také například do polévky.
- Poupata se dají naložit podobně jako kapary a využít jako pikantní doplněk k pokrmům.
- Jedlé jsou i kořeny, ale běžně je nejíme pro jejich tuhou strukturu a nevýraznou chuť.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak sedmikrásky přidat do jídla
Sedmikrásky můžeme použít čerstvé i sušené. Čerstvé květy a listy se hodí do studené kuchyně, sušené se využívají především na čaj nebo jako ozdoba dezertů.
● Do salátů můžeme dát listy i čerstvé květy. Dodají barvu i chuť zeleninovým nebo ovocným salátům.
Náš tip: Přichystejte si jarní salát s polníčkem a sedmikráskou.
● Jako ozdobu můžeme přidat do hotové polévky květy, nebo je lehce povařit, což změkčí jejich chuť.
Náš tip: Připravte si jarní mrkvovou polévku a ozdobte ji sedmikráskami.
● Jemně nasekané lístky a květy lze zamíchat do tvarohových nebo máslových pomazánek.
Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku a místo řeřichy ji ozdobte květy sedmikrásky.
● Podobně jako jiné květy, i ze sedmikrásek můžeme přichystat sirup i med tím, že je v medu budeme macerovat.
Náš tip: Připravte si sedmikráskový med s limetami a třtinovým cukrem.
● Květy sedmikrásky můžeme ozdobit domácí limonády, nebo je přidat do smoothie. V limonádě budou květy krásně vypadat zamrazené v kostce ledu. Stačí do zásobníku na kostičky ledu dát květ, zalít vodou a počkat, až zamrzne.
Jeden tip navíc: Další oblíbenou jarní ingrediencí je i medvědí česnek. Přichystejte si míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat