Náš život s celiakií: Mléčný bubble tea pro Áňu. Tapiokové kuličky do něj uděláte snadno i doma
27. 3. 2025 Vaření
Populární nápoj bubble tea je k dostání ve stáncích mnoha obchodních center, poměrně snadno si jej ale připravíte i doma. A to i se speciálními kuličkami, které jsou jeho důležitou součástí. Vzhledem k tomu, že jsou z tapiokového škrobu, pro bezlepkáře jsou jako dělané. A tak jsme je s naší dcerou Aničkou vyzkoušely.
Bubble tea - hit nejen mezi dětmi
Nápoj bubble tea je hitem už pěkně dlouho a milují jej snad všechny děti. Našim holkám (desetileté Aniččce, která má celiakii, a sedmileté Dorince) jsme jeho existenci poměrně dlouho zatajovali, nakonec jsme povolili, čímž jsme u nás doma rozpoutali přímo bubble tea mánii.
Zkrátka, kdekoli ho teď naše holky vidí, chtějí po nás, abychom jim ho koupili. Vzhledem k cenám bubble tea se tomu sice snažíme co nejvíc ubránit, navíc bubble tea nepatří k úplně nejzdravějším pochutinám. Obsahuje totiž poměrně dost cukru, ale také barviva a umělá aromata, což platí hlavě pro ochucené čaje.
Mohlo by vás zajímat
Ovocné i mléčné verze
Děti bubble tea milují hlavně pro jeho praskací kuličky, z nichž poté, co do nich kousnete, vyteče sladká šťáva. Dělají se v mnoha většinou ovocných příchutích a mnoha barvách a nejčastěji se kombinují s čaji s ovocnou příchutí pokud možno jiné barvy, než jsou kuličky, aby byl barevný efekt co nejzajímavější.
Naší Aničce však kupodivu nejvíc zachutnal bubble tea mléčný s tapiokou. Tapiokové perly sice také nejsou nejzdravější, neboť jsou hodně kalorické (jde vlastně o škrob, který obsahuje téměř čisté sacharidy), mají však přírodnější složení, neboť neobsahují žádná umělá barviva a konzervanty.
Pokud si čaj budete připravovat doma, záleží jen na vás, kolik kuliček si do čaje dáte. Jestliže tedy nechcete, aby obsahoval tolik sacharidů, můžete jich dát jen trochu.
Perly z tapiokového škrobu
Tapiokové perly se vyrábějí z tapiokového škrobu, jenž se získává z kořene manioku, a jeho předností je, aspoň pro nás, že je bezlepkový. Mouka z manioku se dá ostatně používat jako bezlepková alternativa k pšeničné mouce.
Tapiokové perly seženete v prodejnách zdravé výživy a dají se využít i k přípravě bezlepkového pudinku, který má Anička rovněž ráda. Příprava tapiokových perel do bubble tea je poměrně zdlouhavá, neboť se perly vaří až 45 minut, navíc je nutné je nechat ještě cca 15 minut tzv. dojít.
Mohlo by vás zajímat
Snadná domácí výroba
Anička poměrně dlouho toužila vyzkoušet tapioku i domácí, protože jsme ale samotné perly neměly doma, udělaly jsme si je z tapiokového škrobu. Příprava perel ze škrobu je snadná a trvá mnohem kratší dobu.
Navíc je tapiokový škrob levnější – 400 g škrobu stojí 49 Kč, stejné množství perel cca 60-70 Kč. Čaj jsem pak připravila černý assam, který jsem doplnila mlékem. Aničce jsem ho trochu osladila, ale mně chutnal i nesladký. Aspoň tak člověk množství sacharidů trochu sníží.
Jak na domácí tapiokové kuličky
Pokud vás láká si domácí bubble tea s tapiokovými kuličkami vyzkoušet, můžete si je udělat podle námi vyzkoušeného receptu. Áňa z nich byla nadšená. Jak na to?
Budete potřebovat: 1/3 šálku vody, ¼ šálku hnědého cukru, 1 šálek tapiokového škrobu (lze nahradit i kukuřičným) a ¼ lžičky černého potravinářského barviva.
- Do pánve nalijte vodu a přisypejte do ní cukr, zahřejte a nechte cukr rozpustit. Pak přidejte černé potravinářské barvivo (to můžete vynechat, jen perly nebudou tak krásně černé, případně lze přidat místo něj trochu černého kakaa).
- Směs přiveďte k varu a pak do ní přisypejte polovinu tapiokového škrobu. Důkladně promíchejte a vařte, dokud směs nezíská lepkavou konzistenci. Sejměte ze sporáku a přidejte zbývající škrob. Opět míchejte, dokud nevznikne pružné těstíčko.
- Těstíčko přendejte na pracovní desku a rozdělte na poloviny, každou pak vyválejte na co nejtenčí válec a ten nakrájejte na velmi malé kousky. Z nich pak vyválejte v dlaních drobné kuličky. Obalte je ještě ve škrobu.
- V hrnci přiveďte k varu vodu a vhoďte do ní kuličky. Vařte je asi 15 minut a pak ještě nechte ve vodě dojít. Slijte a dejte kuličky zchladit do ledové vody. Pak je vyjměte a hotové kuličky posypejte cukrem, aby se k sobě neslepily.
- Můžete si připravit i sirup z půl šálku tmavého cukru a ¼ šálku vody. To vše povařte asi minutu do zhoustnutí a do sirupu vložte kuličky. V sirupu ještě více ztmavnou.
Náš tip: Anička miluje i různá smoothie a mléčné koktejly. Jahodový s mátou si můžete udělat podle našeho video receptu.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více