Kdy přidat do těsta na mazanec rozinky a mandle? Díky těmto trikům rozinky neklesnou dolů a mandle se nespálí
28. 3. 2025 Vaření
Bez mazance by to nebyly ty pravé Velikonoce. A bez rozinek a mandlí by to zase nebyl ten správný mazanec. Nadýchaný bochánek voní citronovou kůrou a vanilkou a někdy i muškátovým oříškem, a samozřejmě rozinkami. Ty je třeba společně s mandlemi do těsta přidat v ten správný okamžik. Víte, kdy?
Mazanec - tradiční velikonoční pečivo
Mazanec je společně s beránkem taková velikonoční klasika, která se peče ve většině domácností. Mazanec má oproti beránkovi u nás i mnohem delší tradici. Podobné pečivo se na oslavu vítání jara peklo již v pohanských dobách a nejstarší recepty pocházejí z 15. století.
To beránek se začal dělat mnohem později a měl nahrazovat hůře dostupné jehněčí. Mazanec se vždy pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční se nosil do kostela k posvěcení. Na některých místech se mu proto říkalo svěceník. Někdy se mazance zdobily červenými vajíčky a pak je dívky dávaly chlapcům při koledě. Na mazanci si tak každá hospodyňka dávala patřičně záležet.
Mohlo by vás zajímat
S vůní koření
Mazanec je navíc jedním z pokrmů, na němž je možné si pochutnat po přísném čtyřicetidenním půstu, který naši předkové dodržovali, připravoval se proto z kynutého těsta, v němž byla spousta vajíček a také se často zadělávalo smetanou.
Do mazance se rovněž přidávalo aromatické koření jako muškátový oříšek, anýz, hřebíček nebo šafrán, aby byl bochánek pěkně žluťounký. A samozřejmě v něm nesmí chybět citronová kůra, rozinky a mandle. Někteří přidávají navíc i kandované ovoce.
Kdy přidat do těsta rozinky?
Rozinky dodávají mazanci sladkou chuť a vláčnost. Aby však nebyly tvrdé a nevysušovaly těsto, doporučuje se je nejprve namočit.
- Rozinky by měly být namočené v tekutině minimálně 30 minut (klidně ale i přes noc), aby dostatečně změkly. Nejlepší je dát je do rumu, který jim a celému mazanci propůjčí příjemné rumové aroma a intenzívnější chuť.
- Pokud by se vám nechtělo používat rum, můžete jej nahradit teplou vodou, ovocnou šťávou, čajem nebo i mlékem. Lepší je teplá tekutina, v ní se totiž zkrystalizovaný cukr z rozinek rychleji rozpustí. Po namočení je ale třeba rozinky slít a osušit, aby se do těsta nedostala tekutina navíc.
- Rozinky se přidávají do těsta až ke konci hnětení, kdy je těsto už téměř hotové. Pak už se jen krátce prohněte společně s nimi. Pokud byste je přidali příliš brzy, mohly by se rozmačkat a uvolnit přebytečnou tekutinu.
- Chcete-li zabránit tomu, aby vám rozinky v těstě neklesly dolů, ale byly v celém bochánku hezky rozprostřené, je lepší je po osušení ještě obalit v troše hrubé mouky.
- Použijte kvalitní rozinky, ideálně nesířené a přirozeně sladké. S rozinkami nešetřete. Na jeden mazanec můžete dát 50-70 g rozinek.
Mandle nasekané i v plátcích
Kromě rozinek patří do mazance i mandle, a to do těsta i na povrch mazance. Dovnitř se pak dávají mandle nasekané (na kousky nebo na hranolky), povrch se zdobí plátky mandlí.
- Nasekané mandle se do těsta přidávají ve stejné fázi jako rozinky, tedy na konci hnětení, aby se rovnoměrně rozmístily. Předem je můžete ještě lehce osmahnout, aby měly intenzívnější chuť.
- Na povrch mazance se používají plátky mandlí. Ty se přidávají na již hotový mazanec potřený vajíčkem. Díky němu pak mandle na povrchu lépe drží. Pokud by mandle ke konci pečení hnědly už moc, přikryjte mazanec alobalem a dopečte tak, aby mandle nezčernaly.
Na mazance i průběh výroby se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Kdy přidat do těsta na mazanec rozinky a mandle? Díky těmto trikům rozinky neklesnou dolů a mandle se nespálí
Náš tip: Klasický mazanec s mandlemi a rozinkami můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více