Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízové keře potřebují na jaře správně prořezat, aby více plodily. Poradíme, jak to správně udělat
Zdroj: Freepik freepik

Keříky s rybízem se hodí do okrasné i užitkové zahrady. Přestože jsou na pěstování vcelku nenáročné, především na jaře je třeba jim věnovat trochu pozornosti. Odmění se nám bohatou úrodou.

Co víme o rybízu?

Ačkoli botanici rozeznávají více než 50 druhů rybízu, na našich zahrádkách nejčastěji rostou keříky červeného, bílého či černého. Sladkokyselé šťavnaté bobulky se využívají při přípravě domácích sirupů, džemů a marmelád nebo jako součást lahodných moučníků. Nejlepší a nejzdravější je samozřejmě rybíz čerstvý.

Minimum kalorií rybíz vyvažuje maximem vitaminů, například „céčka“ má ve 100 gramech čtyřikrát více než citrusové plody. A bohatě zastoupené jsou také minerály, především vápník, draslík a železo. Za intenzivní barvou stojí flavonoidy, které mj. významně ovlivňují imunitní systém.

Proč na jaře prořezávat keříkový rybíz?

Keře s rybízem potřebují půdu s dostatkem živin, vláhu a osluněné místo (stín jim nesvědčí). Pro upřesnění je třeba dodat, že kromě keřů se může pěstovat také rybíz stromkový, kdy se stromky upevňují ke kůlům, péče je však podobná.

Na jaře je důležité rybíz prořezat. Hlavní důvody jsou:

  • Prosvětlení Slunce se po prořezu dostane i k vnitřním větvím a plody mohou rovnoměrně dozrávat. 
  • Odstranění starých výhonů Výhony, které už plodí jen málo, rostlinu zbytečně zatěžují a vysilují. Je ale třeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy rybízu, protože černý rybíz plodí maximálně na 3 roky starých větvičkách, červený a bílý až 5 let. Ani začátečníci se nemusí bát, že starší větve nepoznají – mají mnohem tmavší kůru
  • Omezení vzniku infekcí Chladné jarní počasí, kdy teplota se pohybuje kolem 5 °C, je nejvhodnější pro ořez, protože keře se v chladu dobře hojí a předejde se vzniku možnách infekcí. Přesto řezy ošetřete štěpařským voskem nebo latexovou barvou.

Jak prořezávat keříkový rybíz?

Důležité je vědět, že rybíz potřebuje v prvním třech letech jinou péči než později.

  • První rok Výhony zkrátíme u slabších keřů na dvě až tři očka, u silnějších na tři až pět oček. 
  • Druhý rok Silné výhony zkrátíme o pětinu až čtvrtinu délky a slabé zkrátíme na jedno až dvě očka. Černý rybíz by měl mít po řezu 6–9 větví, červený 5–7 větví.
  • Třetí rok Pokud jsme se v přechozích letech o rybíz starali, měl by mít asi 15 větví, a to po 5 jednoletých, dvouletých a tříletých.
  • Udržovací řez U vzrostlých keřů pak stačí každé jaro průběžně odstraňovat větve starší čtyři roky. Tak si zajistíme každý rok hojnou úrodu.

Ještě rada pro stromkové keříky, které musí být podepřeny silnějšími kůly. Větve se u nich snadno lámou a stromky rychleji stárnou. Každoroční řez u nich především prosvětlí korunu a odlehčí kmínku. 

A jak je řezat? Z kmínku a půdy je potřeba vyřezat nové rašící výhony, hlavní a kosterní větve zkrátit o třetinu. 

Náš tip: A z rybízu určitě přijde k chuti hrnečkový koláč posypaný drobenkou podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

nkz.cz: Velký průvodce řezem rybízů i pro začátečníky: kdy je stříhat a jaké výhony odstranit? Všechny potřebují především zmladit 

prima-receptar.cz: Jak na prořezání rybízu 

nasezahrada.com: Jarní řez rybízu

rostlinky.cz: Červené a bílé rybízy, řez

nzip.cz: Rybíz

Recepty k tomuto článku