Křehoučké jogurtové řízky jsou báječně šťavnaté díky marinování. Stačí půlhodina v marinádě, přes noc budou ještě jemnější
1. 4. 2025 Vaření
Když dostanete chuť na řízky, přichystejte si křehoučké jogurtové řízky. Křupavý smažený řízek pak získá úplně jinou chuť. Bude mnohem šťavnatější a lehčí. A díky česneku a koření i krásně provoněný.
Křehoučké jogurtové řízky
Kuřecí řízky patří mezi nejoblíbenější pokrmy v českých domácnostech. Jsou rychlé na přípravu, chutné a skvěle se hodí na oběd i večeři. Ať už je připravujeme klasicky smažené, pečené v troubě nebo na grilu, vždy jde o sázku na jistotu.
Může se ale stát, že bude kuřecí maso suché a tuhé, pokud není správně připravené a sáhneme po kuřecích prsou. Jak tedy dosáhnout toho, aby byly řízky krásně křehké, šťavnaté a plné chuti?
Jedním z nejlepších způsobů je marinování masa před samotnou tepelnou úpravou. A právě jogurtová marináda je skvělou volbou, i v případě kuřecích prsou bude maso mnohem šťavnatější, jak jsme tomu zvyklí u stehenních řízků.
Mohlo by vás zajímat
Proč marinovat v jogurtu
Jogurtová marináda není jen o chuti, ale také o textuře masa. Kyselina mléčná obsažená v jogurtu jemně narušuje svalová vlákna a zajišťuje, že maso nebude suché ani po smažení. Kromě toho se jogurt skvěle kombinuje s bylinkami, česnekem a kořením, čímž dodá řízkům bohatší chuť. Tato metoda se využívá v mnoha světových kuchyních, zejména v indické a arabské.
Pokud tedy hledáme způsob, jak oživit klasické kuřecí řízky a udělat je ještě chutnějšími, jogurtová varianta rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud se rozhodneme pro vepřové řízky, můžeme postupovat podobně. Příprava je jednoduchá, ale výsledkem bude dokonalé maso, které si zamilujeme. Kuřecí maso potřebuje marinovat alespoň půl hodiny, v případě vepřového je vhodnější ho nechat v marinádě přes noc.
Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…

Jak připravit křehoučké jogurtové řízky
Pro šest strávníků potřebujete: 700 g kuřecích prsních řízků, sůl, mletý pepř, strouhanku na obalení a olej na smažení. Marináda: 500 g bílého jogurtu, grilovací koření (podle chuti), 5 stroužků česneku, 2 vejce, mletý pepř (podle chuti) a sůl (podle chuti).
Jak na to? Kuřecí prsní řízky lehce naklepejte, osolte a opepřete. Smíchejte jogurt, prolisovaný česnek, vejce a grilovací koření a připravte marinádu. Podle chuti dosolte a opepřete.
Řízky ze všech stran potřete marinádou, urovnejte do uzavíratelné nádoby a zalijte zbytkem marinády. Uložte do lednice přes noc.
Druhý den řízky obalte ve strouhance a smažte dozlatova na pánvi s tukem.
Náš tip: Usmažte si křehoučké jogurtové řízky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více