Řezy Florida neboli Obližprst: Tři lahodné vrsty jsou vláčné a nadýchané, ukryté pod sněhovou čepičkou
1. 4. 2025 Vaření
Řezy Florida neboli Obližprst je vynikající dobrotou se třemi vrstvami: kakaovým piškotem, jemným krémem a nadýchanou sněhovou čepici. Připravte si ji a počítejte s nadšenými mlsaly.
Řezy Florida neboli Obližprst
Řezy Florida, známé také jako Obližprst, jsou lahodným vrstveným moučníkem, který spojuje kakaový piškot, jemný krém a nadýchanou sněhovou čepici s čokoládovou posypkou. Jejich název napovídá, že jsou tak dobré, že se po nich doslova oblizují prsty. A proto se do nich pouštíme, i když jsou pracnější a je po nich hromada nádobí.
Řezy Florida se skládají ze tří hlavních vrstev:
- Kakaový piškotový korpus – nadýchaný základ s jemnou chutí kakaa.
- Krémová vrstva – máslový krém s vanilkovou příchutí a rumovým aroma.
- Sněhová vrstva – pevně vyšlehaný sníh z bílků a cukru, který nanášíme na vrstvu krému a často navrch sypeme čokoládový posyp nebo strouhanou čokoládu.
Tento moučník je ale tak oblíbený, že se můžeme setkat s nejrůznějšími variantami. Někdy se místo máslového krému používá lehčí tvarohový nebo pudinkový krém. Místo sněhové vrstvy lze připravit klasickou šlehačkovou vrstvu. Některé verze obsahují v krému ovoce, například banány, broskve, jahody, které dodávají svěžest. Ať už si vybereme jakoukoli variantu, výsledek bude vždy lahodný, zkrátka „obližprst“.
Mohlo by vás zajímat
Nejčastější chyby při přípravě řezů Florida
S přípravou by neměly nastat potíže, ale neuškodí si zopakovat pár pravidel.
- Piškot není nadýchaný
Problém: Nedostatečně vyšlehané žloutky s cukrem nebo příliš prudké vmíchání mouky způsobí, že těsto nebude lehké.
Řešení: Žloutky šleháme s cukrem a vodou opravdu důkladně do husté pěny. Mouku s kakaem a práškem do pečiva do směsi jemně zapracujeme, aby těsto neztratilo nadýchanost. - Krém je řídký nebo hrudkovitý
Problém: Špatně provařená moučná kaše nebo příliš teplé spojování s máslem může způsobit hrudky či řídkost.
Řešení: Kaši z mléka, mouky a vanilkového cukru vaříme za stálého míchání do zhoustnutí a necháme ji zcela vychladnout. Máslo s cukrem a žloutky by měly mít stejnou teplotu jako kaše, aby se dobře spojily. - Sněhová vrstva není dostatečně pevná
Problém: Nedostatečně vyšlehané bílky nebo špatná práce s vodní lázní může způsobit, že sníh bude tekutý nebo se na řezech rozpadne.
Řešení: Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, dokud směs nezhoustne a nebude tvořit pevné špičky. - Řezy se špatně krájí
Problém: Sněhová vrstva je příliš lepivá nebo krém není dostatečně ztuhlý.
Řešení: Moučník je ideální krájet až po delším ztuhnutí v lednici. Nůž je dobré lehce nahřát, aby sněhová vrstva nelepila
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Řezy Florida neboli Obližprst
Na korpus potřebujete: 5 vajec, 150 g cukr krupice, 4 lžíce teplé vody, 160 g polohrubé mouky, 20 g kakaa a 1 prášek do pečiva. Krém: 200 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 180 g cukru moučka, 3 žloutky, 200 g másla a rum nebo rumové aroma. Nahoru: 5 bílků, 200 g cukru krupice a nastrouhanou čokoládu.
Jak na to? Žloutky ušlehejte s cukrem a vodou na hustší hmotu, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, nakonec lehce promíchejte s ušlehaným sněhem z bílků.
Troubu předehřejte na 175 °C. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo plech vymažte a vysypejte moukou. Pečte asi na 175 °C a po upečení nechte vychladnout.
Na krém rozmíchejte v mléku mouku a vanilkový cukr a za stálého míchání uvařte na hustou kaši. Nechte ji vychladit. Vyšlehejte žloutky s cukrem a máslem, přidejte vychladlou kaši a rumové aroma nebo rum dle chuti. Dobře vyšlehejte a natřete na korpus. Bílky s cukrem vyšlehejte nad párou ve vodní lázni. Pak je natřete na krém a na ozdobu nastrouhejte čokoládu. Doporučujeme vychladit v lednici.
Náš tip: Přichystejte si řezy Florida neboli Obližprst podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více