Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vymazat a vysypat formu na beránka: Takto zajistíte, že půjde snadno a lehce vyklopit a nerozpadne se
Zdroj: Toprecepty

Beránek je jednou z tradičních ozdob velikonočního stolu, a to dokonce takovou, že jej někteří mají problém nakrojit a sníst. To ovšem platí jen za předpokladu, že se vám beránek povede nejen upéct, ale i vyklopit z formy tak, aby mohl dělat jen parádu. 

Beránky mnoha příchutí

Beránek je jedním z nejoblíbenějších velikonočních moučníků, který se peče snad v každé rodině. Lze jej udělat z mnoha druhů těst, a to i třeba z nejjednoduššího litého těsta. Beránek však může být i třený nebo piškotový a také v mnoha příchutích – tvarohový, jogurtový citronový, makový nebo perníkový.

Na beránka vlastně můžete použít jakékoliv těsto, z něhož děláte bábovku. Každý si tak může vybrat, jakému dá přednost a každý rok můžete mít nějakého jiného. 

Tvar podle formy

Beránci se liší nejen svou chutí, ale i vzhledem. Ten závisí na tvaru speciální beránkové formy, která se dělá v mnoha verzích a z různých materiálů. Můžete si tak vybrat silikonovou, teflonovou nebo třeba hliníkovou

I přes dostupné moderní materiály mnozí nedají dopustit na staré formy, které mají po babičkách, jako jsou třeba litinové, kameninové nebo keramické. Ostatně, už kdysi bývaly formy propracované třeba tak, že se barevnou glazurou pokrýval jen spodek formy. Vrchní část zůstávala jen keramická a při skladování ve sklepě do sebe natahovala vlhkost. Forma pak při pečení fungovala jako římský hrnec, beránek se krásně propekl a těsto se nevysušilo

Aby šel beránek dobře vyklopit

Právě pečení ve formě je totiž při přípravě beránka největším kamenem úrazu. Těsto sice uděláte a upečete snadno, problémem však často je vyklopit beránka, aby se mu neulomilo ucho či čumáček, nebo zkrátka nějak jinak nepřišel k úhoně. Abyste tomuto riziku předešli, je třeba si vyčištěnou formu na pečení předem připravit.

Úplně nejdůležitějším krokem je důkladně vymazání formy tukem. Výběr tuku záleží i druhu formy – silikonovou není třeba vymazávat vůbec, na teflonovou stačí jen tuk ve spreji, horší je to s formami keramickými, plechovými nebo litinovými.

  • Nejčastěji se na vymazání formy používá máslo, které se obvykle dává i do těsta. Máslo je lepší použít studené nebo polotuhé. Pokud byste dávali máslo rozpuštěné, je třeba je nechat nejprve ztuhnout a zkontrolovat, zda jste jím pokryli celý povrch. 
  • Nejvhodnějším tukem do formy je sádlo. To výborně funguje na keramické i kovové formy, snese vyšší teplotu a po vyklopení beránka z formy jsou na moučníku krásně vidět všechny detaily.
  • Méně vhodný je klasický rostlinný olej, který stéká po stěnách a hrozí pak, že forma bude vymazaná nerovnoměrně. Pokud zvolíte olej, je lepší použít mašlovačku, abyste jej vetřeli opravdu do všech záhybů a k okrajům, kam se také může dostat těsto. 
  • Nejvhodnějším rostlinným olejem je případně kokosový. Skvělou volbou je rovněž ztužený tuk (např. Hera), neboť nestéká a dobře drží i na svislých stěnách formy.

Čím vysypat formu?

Vymazání je jen polovina úspěchu – neméně důležité je i správné vysypání, které rovněž napomůže tomu, aby se těsto k formě nepřichytilo. Na vysypání je nejvhodnější hrubá či polohrubá mouka. Použít ale můžete i krupičku, kokosovou moučku nebo najemno mleté ořechy.

Čím je povrch drsnější, tím lépe bude možné beránka vyklopit ven. Sypkou směs nesypejte do formy a rozprostřete po celé ploše formy, aby se mouka nebo strouhanka dostaly do všech zákoutí. Pak formu otočte dnem vzhůru a jemně s ní klepněte o stůl, aby se odstranily přebytky mouky. Zbytek sesypejte.

Když beránek nejde vyklopit

Pokud by vám ani tak po upečení beránek nešel vyklopit, nechte jej chvíli vychladnout ve formě. Příliš rychlé vyklápění může způsobit, že se beránek přetrhne. Pokud byste měli pocit, že se těsto přichytilo k formě, položte na ni zvenku, ještě za horka, vlhký ručník nebo utěrku – těsto se pak snáze uvolní, což napomůže vyklopení beránka.

Horkého beránka ve formě můžete do také "posadit" do "pelíšku" připraveného ze zmačkaného mokrého ručníku. Tak, aby ručník či utěrka mohly obklopit všechny části formy. Takto nechte beránka odpočinout 5-5 minut a poté zjistěte, zda už se těsto uvolnilo z formy. 

Na dno a boky formy je vhodné lehce poklepat, aby se beránek lépe oddělil. Správná příprava formy vám ušetří spoustu nervů a zajistí, že váš velikonoční beránek bude nejen krásný, ale i dokonale upečený. 

Náš tip: Hledáte-li nějaký nový recept na beránka, můžete vyzkoušet třeba šlehačkového podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli