Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnečka: Klasické české polévce dodá medvědí česnek úžasnou chuť a trochu jarní svěžesti
Zdroj: Toprecepty

Česnečka se řadí k nejoblíbenějším českým polévkám. Podává se při nachlazení i jako lék na kocovinu, přičemž za její zázračné účinky může právě česnek. Když klasický česnek doplníte tím medvědím, dodáte jí jarní šmrnc a obohatíte ji o další živiny. 

Česnečka – oblíbená česká polévka

Česnečka neboli oukrop je jednou z nejoblíbenějších hospodských polévek, ve spoustě rodin se ale pravidelně vaří i doma. V minulosti byla považována za polévku chudých, na její přípravu vám totiž stačí jen pár nejobyčejnějších ingrediencí, které má každý doma, a sice česnek, brambory a případě chléb na chlebové krutonky.

Postupem let vzniklo mnoho jejích luxusnějších verzí a zrodila se spousta nápadů, jak tuto zdánlivě obyčejnou polévku vylepšit. Třeba tím, že místo vody ji připravíte z vývaru (výborný je uzený), přidáte do ní nastrouhaný sýr, vajíčko nebo slaninu. Můžete si ji ale udělat i jako krém se smetanou.

Na imunitu i jako vyprošťovák

Česneková polévka vyniká nejen výbornou chutí, ale i svým vlivem na naše zdraví. Za něj vděčí česneku, který je znám pro své antibakteriální účinky. Česnečku si spousta lidí dává při nachlazení, báječně zahřeje v chladných dnech a funguje i na podporu imunity.

Kromě toho má česneková polévka pověst dokonalého vyprošťováku, když to trochu přeženete s pitím. Polévka vonící česnekem zklidní zažívání a postaví vás na nohy.

Využijte sezóny medvědího česneku

Účinky oblíbené polévky můžete navíc ještě posílit přidáním česneku medvědího, jehož sezóna je nyní v plném proudu a můžete na něj vyrazit do přírody. Roste hlavně všude tam, kde je vlhko – v lesích, podél potoků a řek i v parcích. O tom, jak jej poznat od jedovaté konvalinky nebo ocúnu, si můžete přečíst v našem dřívějším článku.

Tato jarní bylinka je výjimečná rovněž svými až zázračnými schopnostmi. Je totiž zdrojem spousty vitaminů a minerálů, rovněž podporuje imunitu, má detoxikační účinky a také dodává dostatek síly a energie po dlouhé zimě. 

Medvědí česnek do pomazánek a polévky

Medvědí česnek má oproti klasickému česneku jemnější a méně štiplavou chuť. Jeho chuť je svěží, lehce pikantní a připomíná směs česneku a pažitky. Oproti klasickému česneku nemá tak výrazný štiplavý zápach, což z něj dělá oblíbenou bylinku do salátů, pomazánek nebo pesta.

Použít se dá ale i do polévky, jako je česnečka. Podpoří v ní chuť normálního česneku, kterého ale nemusíte použít tolik, a polévka tak může mít jemnější chuť. Zelená bylinka pak ještě polévku barevně oživí. 

Jak na medvědí česnečku?

Pokud jste zrovna nasbírali medvědí česnek a láká vás jej vyzkoušet právě do česnečky, můžete si ji připravit podle našeho receptu. Tato polévka je i poměrně vydatná, neboť se do ní kromě brambor přidávají také kroupy. Chuť jí dodává navíc oblíbená polévková bylina libeček a úžasnou vůni majoránka a také špek. A jak ji tedy uděláte?

Budete potřebovat: 3 větší brambory, 100 g špeku, 1 palici prolisovaného česneku. 1 malou cibuli, 1 misku uvařených krup, 1 vejce, 1 svazek medvědího česneku, 1 snítku libečku, 1 špetku kmínu, sůl, majoránku, 1,5 l vývaru (nebo vody) a chlebové krutony. 

  1. Cibuli a brambory oloupejte. Špek a cibuli nakrájejte na kostičky, brambory na větší kostky a medvědí česnek nasekejte.
  2. V hrnci rozpusťte špek a zesklovaťte cibuli. Přidejte kmín, polovinu česneku a brambory.
  3. Restujte pár minut a zalijte vývarem nebo vodou. Osolte, přidejte libeček a vařte do poloměkka.
  4. Přisypejte kroupy a rozšlehané vejce. Nechte chvíli povařit a dochuťte zbylým česnekem.
  5. Před koncem přidejte medvědí česnek a majoránku. Podávejte s chlebovými krutony.

Náš tip: Klasickou česnečku vylepšenou sýrem si můžete uvařit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Cesnek.eu: Léčivé účinky česneku
Healthline.com: 11 Proven Health Benefits of Garlic

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli