Vaření vajec natvrdo krok za krokem: Na pevný a vláčný žloutek a bílek bez gumové konzistence stačí dodržovat tyhle rady
4. 4. 2025 Vaření

Velikonoce jsou obdobím, kdy chystáme spoustu vajec. Víte, jak dlouho vařit vajíčka natvrdo? Poradíme, co udělat, aby byla správně uvařená a abyste místo nich nezískali vysušený žloutek.
Jak uvařit vejce natvrdo
Vaření vajec natvrdo je jednou z nejzákladnějších kuchařských dovedností, ale přesto se často stává, že výsledek není podle našich očekávání. A to nechceme obzvlášť v období Velikonoc. Někdy se vejce převaří a žloutek je suchý a sypký, jindy se zase špatně loupe skořápka.
Ideální vejce natvrdo by mělo mít pevný, ale stále vláčný žloutek, a bílek by měl být dokonale uvařený bez gumové konzistence. Jak toho dosáhnout? Klíčem je správné načasování a několik jednoduchých kroků pro dokonalý výsledek. Podívejme se na osvědčené metody vaření vajec natvrdo krok za krokem.
Mohlo by vás zajímat
Správná doba vaření vajec natvrdo
Vejce, která jsme vyndali alespoň půl hodiny předem z lednice, vložíme do hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byla zcela ponořená. Vodu důkladně osolíme. Pokud chceme, aby šla vejce lépe oloupat, přidáme do vody lžičku octa. Ten je i antibakteriálním prostředkem a zároveň také omezuje popraskání vajec. Pak na středním plameni přivedeme vodu k varu. Stáhneme plamen a vaříme podle velikosti vajec. Střední vejce vaříme 10 minut. Větší vejce můžeme ve vroucí vodě nechat o pár sekund déle. Pokud bychom vejce vařili kratší dobu, získali bychom vejce takzvaně na hniličku, tedy tuhý bílek a krémový žloutek uprostřed.
Po uvaření vejce ihned prudce zchladíme v ledové vodě nebo pod studenou tekoucí vodou po dobu 5–10 minut. Zabráníme tak dalšímu varu a zasychání žloutku. Loupání skořápky bude snazší.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak poznat převařené vejce
Převařené vejce má žloutek obklopený zelenošedým povlakem. Tento jev způsobuje chemická reakce mezi sírou a železem ve vejci, která nastává při nadměrně dlouhém vaření.
Po uvaření skladujeme vejce v lednici, ideálně by měly vydržet 7-14 dnů. Pokud si ale nejsme jisti, jak byla vejce skladována předtím, lhůta se významně krátí.
Náš tip: Vejce natvrdo můžete uvařit jen tak na jídlo, ale i na dekoraci. Uvařte je natvrdo a obarvěte v cibulových slupkách podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více