Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření vajec natvrdo krok za krokem: Na pevný a vláčný žloutek a bílek bez gumové konzistence stačí dodržovat tyhle rady
Zdroj: Toprecepty, mika59

Velikonoce jsou obdobím, kdy chystáme spoustu vajec. Víte, jak dlouho vařit vajíčka natvrdo? Poradíme, co udělat, aby byla správně uvařená a abyste místo nich nezískali vysušený žloutek.

Jak uvařit vejce natvrdo

Vaření vajec natvrdo je jednou z nejzákladnějších kuchařských dovedností, ale přesto se často stává, že výsledek není podle našich očekávání. A to nechceme obzvlášť v období Velikonoc. Někdy se vejce převaří a žloutek je suchý a sypký, jindy se zase špatně loupe skořápka.

Ideální vejce natvrdo by mělo mít pevný, ale stále vláčný žloutek, a bílek by měl být dokonale uvařený bez gumové konzistence. Jak toho dosáhnout? Klíčem je správné načasování a několik jednoduchých kroků pro dokonalý výsledek. Podívejme se na osvědčené metody vaření vajec natvrdo krok za krokem.

Správná doba vaření vajec natvrdo

Vejce, která jsme vyndali alespoň půl hodiny předem z lednice, vložíme do hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byla zcela ponořená. Vodu důkladně osolíme. Pokud chceme, aby šla vejce lépe oloupat, přidáme do vody lžičku octa. Ten je i antibakteriálním prostředkem a zároveň také omezuje popraskání vajec. Pak na středním plameni přivedeme vodu k varu. Stáhneme plamen a vaříme podle velikosti vajec. Střední vejce vaříme 10 minut. Větší vejce můžeme ve vroucí vodě nechat o pár sekund déle. Pokud bychom vejce vařili kratší dobu, získali bychom vejce takzvaně na hniličku, tedy tuhý bílek a krémový žloutek uprostřed.

Po uvaření vejce ihned prudce zchladíme v ledové vodě nebo pod studenou tekoucí vodou po dobu 5–10 minut. Zabráníme tak dalšímu varu a zasychání žloutku. Loupání skořápky bude snazší.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak poznat převařené vejce

Převařené vejce má žloutek obklopený zelenošedým povlakem. Tento jev způsobuje chemická reakce mezi sírou a železem ve vejci, která nastává při nadměrně dlouhém vaření.

Po uvaření skladujeme vejce v lednici, ideálně by měly vydržet 7-14 dnů. Pokud si ale nejsme jisti, jak byla vejce skladována předtím, lhůta se významně krátí.

Náš tip: Vejce natvrdo můžete uvařit jen tak na jídlo, ale i na dekoraci. Uvařte je natvrdo a obarvěte v cibulových slupkách podle následujícího video receptu:

0:00/ 0:00LIVE

Recepty k tomuto článku