Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové šulánky s mákem jsou jemné a krásně voní: Tento recept vás vrátí do časů dětství a pohody
Zdroj: Toprecepty, hemriettas

Dostali jste chuť na lahodné bramborové šulánky s mákem? Připomeňme si, na co si dát pozor, aby těsto po uvaření hezky drželo pohromadě a vy si na něm pochutnali.

Bramborové šulánky s mákem

Bramborové šulánky jsou podlouhlé válečky z bramborového těsta, které se vaří ve vroucí vodě. Bramborové těsto je základem mnoha oblíbených pokrmů, které si našly své místo v tradiční české kuchyni. Díky své jemné konzistenci a neutrální chuti se hodí jak na sladké, tak slané variace jídel.

Aby se jídlo z tohoto těsta povedlo, vyplatí se vědět, jak na něj. Pak si můžeme připravit nejen bramborové šulánky s mákem, ale i knedlíky, šišky nebo bramborové noky.

Bramborová jídla patří mezi klasiku české kuchyně a jsou oblíbená pro svou jednoduchost, sytost a variabilitu. Šulánky u nás chystají hospodyňky už po  generace a jsou jedním z tradičních pokrmů, ať už zvolíme sladkou či slanou variantu.

Na co si dát pozor při přípravě bramborového těsta

Bramborové těsto není složité, ale existuje několik zásad, které pomohou dosáhnout perfektního výsledku:

  • Na přípravu bramborového těsta, jsou ideální brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu a lépe drží pohromadě.
  • Vhodné je brambory uvařit ve slupce dostatečně předem, aby stihly vychladnout. Ideálně den předem. Příliš teplé brambory by mohly způsobit, že se těsto bude lepit.
  • Množství mouky (hrubá, případně krupice, dětská krupička, nebo kombinace obou) doplňujeme postupně, protože každé brambory ji absorbují jinak. Příliš mouky by způsobilo, že těsto bude příliš tuhé.
  • Bramborové těsto má tendenci řídnout, proto s ním pracujeme rychle. Tak si zachová správnou konzistenci.
  • Šulánky dáváme do vroucí vody a opatrně je podebereme, aby se nepřichytily ke dnu.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit bramborové šulánky s mákem

Na tři porce budete potřebovat: 600 g brambor, 300 g hrubé mouky (podle potřeby), sůl, 1 vejce a olej (na vytření plechu). Dohotovení na talíři: mletý mák, moučkový cukr a máslo.

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce den dopředu. Plech vytřete olejem. Dejte vařit lehce osolenou vodu. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte hrubou mouku (její množství se liší v závislosti na druhu použitých brambor), špetku soli a vejce. Zpracujte těsto.

Z těsta tvořte válečky o průměru cca 1,5 cm, a z nich odkrajujte kousky o délce asi 3 cm. Ihned je vhoďte do vařící vody a po chvíli opatrně zamíchejte, aby se nepřichytly ke dnu hrnce. Když vyplavou na povrch, vařte cca 5 minut. Pak je sítkem vybírejte a ukládejte na připravený plech s olejem (aby se neslepily).

Hotové šulánky na talíři posypte mákem s cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Náš tip: Připravte si bramborové šulánky s mákem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku