Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek a Tereza Bebarová v novém dílu Buchet po ránu zavzpomínali na školní jídelny, konkrétně na pokrmy, které se v nich často vydávaly a někdy i dodnes vydávají. Mezi vybranými nemohl chybět ani rýžový nákyp, který ovšem populární cukrář dovedl k dokonalosti.

Láska i nenávist

Vzpomínáte si na ten moment, kdy jste si ve školní jídelně šli pro tác a na lístečku bylo napsáno „sladké jídlo“? Pro někoho malý svátek, pro jiné konec světa. Jedno je ale jisté, sladká hlavní jídla jsou pro české školní jídelny typické a mnohým z nás zůstala v paměti až do dospělosti.

Například pro Josefa Maršálka jde o příjemnou vzpomínku. „Já jsem vždycky preferoval ta sladká jídla, protože když tam byly takové ty hnědé omáčky, polévky, nebo některé sušší plátky masa, tak to nebylo to pravé ořechové,“ svěřil se renomovaný cukrář v Buchtách po ránu.

Radikálně jiný nákyp

Právě v tomto pořadu se tentokrát společně s moderátorskou kolegyní Terezou Bebarovou věnovali sladkým pokrmům ze školní jídelny. Kromě flíčků s mákem a kynuté omelety přišel na řadu i recept na rýžový nákyp. Jídlo, které stále rozděluje strávníky na ty, kteří ho milují, a ty, jimž byste ho nikdy nevnutili. 

Pokud by ovšem ochutnali verzi, kterou připravuje Maršálek, patrně by změnili názor, protože rozhodně nejde o mnohdy suchý pokrm z tvrdé rýže, ale o vláčný dezert s meruňkami a lahodnou tvarohovou náplní. 

Hodně je v rýži a sněhu

Důležité je podle Terezy zvolit správný typ rýže. „Musí to být kulatozrnná, která se používá právě na nákypy či italská rizota. Je taková lepkavá, je v ní více škrobu,“ vysvětlila moderátorka Buchet po ránu. „Krásně drží pohromadě, na rozdíl třeba od basmati, která se rozpadá. A to my právě teď nechceme,“ doplnil ji Josef.

Podstatnou roli hraje v receptu také sníh, který budeme potřebovat hned ve dvou variantách. Jeden se dává přímo do nákypu. „Ten je vždycky lepší dávat polotuhý, nemusí být dopevna, protože má hmotu jenom nadlehčit,“ vysvětlil Maršálek.

Druhá verze je na takzvanou peřinu, kterou upečený nákyp přikryjeme. Tento sníh si nejde připravit do zásoby, proto si ho chystáme až v momentě, kdy víme, že máme téměř dopečeno,“ poradil cukrář.

Rýžový nákyp s meruňkami

Na přípravu netradičního druhu sladké pochoutky budete potřebovat: Na nákyp: 200 g kulatozrnné rýže, 100 g cukru krupice, 600 g mléka, 100 g másla, 3 vejce velikosti M, 3 žloutky M, 2 g soli, 1 celou skořici, 2 hřebíčky, 1 citron a 1 velkou plechovku meruňkového kompotu. Na náplň: 250 g tvarohu a 25 g cukru krupice. Na sněhovou peřinu: 3 bílky M, 110 g cukru krupice, 10 g kukuřičného škrobu a 60 g mandlových lupínků.

Jak na to?

  1. Do hrnce nalijte mléko a přidejte rýži, sůl, hřebíčky a celou skořici. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté na mírném ohni vařte 15-18 minut. Rýže musí být úplně měkká.
  2. Když máte hotovou hustou rýžovou kaši, vyndejte z ní koření. Přidejte máslo a kůru z jednoho citronu.
  3. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Šest žloutků, tři z vajec a tři, které máte připravené bokem, přidejte do rýže. Z bílků ušlehejte sníh.
  4. Do sněhu přidejte cukr a došlehejte téměř dopevna. Sníh přidejte do směsi rýže a žloutků a opatrně promíchejte stěrkou.
  5. Nyní si připravte náplň, na což stačí smíchat tvaroh a cukr.
  6. Formu vymažte kouskem másla a do její poloviny nalijte rýžovou směs. Meruňky nakrájejte na menší kousky a nechte okapat, poté je přidejte do formy. Na meruňky přidejte tvarohovou směs a zbytek rýžové směsi.
  7. Formu vložte do trouby, předehřáté na 170 stupňů horkovzduch a pečte 45-50 minut dozlatova.
  8. Mezitím si připravte sněhovou peřinu. Bílky nalijte do vyšší nádoby a přidejte k nim škrob. Vyšlehejte do pěny a poté postupně přidávejte cukr. Vyšlehejte dopevna.
  9. Upečený nákyp vyndejte z trouby a natřete na něj ještě za horka sněhovou „peřinu“, až ke krajům. Na sníh nasypte mandle a vložte zpět do trouby, tentokrát na 200 stupňů a 10 minut. Musí vzniknout hezká krusta.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - školní jídelna

Ukázat 20 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Tradičnější verzi rýžového nákypu si můžete připravit podle našeho video receptu.

0:02/ 1:34
LIVE

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.

Recepty k tomuto článku