Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou obdobím tradic, rodinných setkání a dobrého jídla. Jedním z nejoblíbenějších symbolů těchto svátků zůstává beránek, sladký moučník, který zdobí sváteční stoly už po generace. Stále však při jeho přípravě dokážeme dělat chyby. Na co si dát pozor, vysvětlila pro Toprecepty.cz finalistka třetí řady Peče celá země Tereza Olbrichtová.

Katastrofy spojené s pečením

Pečení velikonočního beránka je pro mnoho lidí tradice, kterou na Velikonoce nechce oželet za žádnou cenu. Jenže realita v kuchyni často vypadá trochu jinak, než si člověk vysnil. Těsto se v troubě „nezvedá“, beránek se trhá při vyklápění, vypadá jako mimozemšťan nebo se drobí tak, že ho nezachrání ani velké množství polevy.

Chyby při pečení beránka se opakují rok co rok a většinou je za nimi nepozornost, spěch nebo špatné odhady. Přitom stačí pár drobností ohlídat a tradiční velikonoční beránek může vypadat i chutnat přesně tak, jak má. Toprecepty.cz se na pár rad, jak připravit bezchybného beránka, zeptaly Terezy Olbrichtové, finalistky třetí řady populární show Peče celá země.

Práce s formou

„Základem je určitě správná příprava formy. Jestli se chcete vyhnout tomu, že beránek zůstane přilepený na jejím dně, pořádně ji vymažte máslem nebo sádlem. A vysypat ji můžete nejen hrubou moukou, ale i hrubou strouhankou nebo kokosem, to dodá křupavější kůrku,“ radí Tereza. „U čokoládového beránka místo mouky klidně použijte směs mouky a kakaa,“ dodává.

Tereza také doporučuje neplnit formu až po okraj. „Těsto při pečení vyběhne, takže plňte ideálně centimetr pod okraj, jinak bude beránek přetékat,“ vysvětluje sympatická pekařka pro Toprecepty.cz. Pokud však máte dvojitou formu a chcete mít i kulatá zádíčka, radí naopak plnit až po okraj a myslet na to, že bez pečícího prášku beránek do dvojnásobného objemu nevyběhne.

Pečení a vyklápění

Jednou z nejdůležitějších součástí přípravy velikonočního beránka je jeho pečení, které by mělo být pomalé a rovnoměrné. Ideální teplota je 150–160 °C a pečení trvá klidně 45–65 minut. Pokud se vám zdá, že povrch rychle hnědne, ale vnitřek není dopečený, přikryjte formu alobalem,“ říká Tereza.

Zároveň přidává i radu, jak správně beránka vyklopit, aby nenastaly obvyklé situace, při nichž se třeba ulomí hlava, nebo část těla. „Nechte ho chvíli vychladnout, a pak formu otočte na rovný podklad. Pokud se drží jako klíště, přikryjte ji vlhkou utěrkou – pomůže to zvlhčit stěny a beránek se lépe uvolní,“ vysvětluje zkušená pekařka pro Toprecepty.cz.

Dokončení je důležité

Tradiční velikonoční beránek se podle jejích slov neobejde bez červené mašličky kolem krku. Můžete mu přidat i oči z rozinek nebo čokolády a posypat ho moučkovým cukrem. „Pečení beránka je skvělá velikonoční tradice, tak si ji užijte! A když se náhodou nepovede dokonalý tvar, nezoufejte – pořád ho můžete polít čokoládou nebo ho prezentovat jako rustikálního,“ dodává s úsměvem Tereza. 

Zároveň nabízí recept na beránka, jak ho připravuje pro svou rodinu ona, dokonce i s kalkulací surovin, které použijete. Výsledná cena je příjemných 74 Kč, což je méně, než byste zaplatili v obchodě, nehledě na to, že chuť je nesrovnatelně lepší.

Velikonoční beránek

Na přípravu vynikajícího beránka podle Terezy budete potřebovat (množství je na menšího beránka, pokud pečete většího, vynásobte všechny ingredience 1,5 krát):
140 g krupicového cukru, 80 g másla, 100 g vajec (2 ks), 60 g mléka, 120 g polohrubé mouky, 50 g mandlové mouky, špetku soli, kůru z jednoho citronu, máslo na vymazání, hrubou mouku na vysypání a moučkový cukr na posypání.

Jak na to?

  1. Vyšlehejte máslo s polovinou cukru a po jednom zašlehejte žloutky. Postupně přidávejte mléko a směs polohrubé a mandlové mouky, soli a kůry z jednoho citronu. Nakonec natřikrát vmíchejte bílky, vyšlehané se zbytkem cukru.
  2. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  3. Těsto rovnoměrně rozprostřete asi 0,5 - 1 cm pod okraj formy. Pokud máte druhý díl, přiklopte a pečte v troubě rozehřáté na 150 °C asi jednu hodinu. Zkuste špejlí, zda je beránek propečený. 
  4. Upečeného beránka vyndejte z trouby, nechte ve formě lehce vychladnout, otočte na prkénko a opatrně sundejte formu. Pokud to nejde, dejte na formu na chvíli ve vodě namočenou utěrku a zkuste to znova. 
  5. Jakmile beránka vyklopíte, nechte jej zcela vychladnout a před servírováním pocukrujte.

Jak si vedla Tereza v soutěži Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit jogurtového beránka, přesně tak, jak to dělá Josef Maršálek.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli