Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perfektní špenát z kopřiv připravíte z mladých výhonků spařené rostlinky. Výborný bude ochucený česnekem
Zdroj: Toprecepty, Kadlik

Kopřivy mají již tradičně své pevné místo v jarní kuchyni. Perfektní špenát z kopřiv je jednou z možností, jak si tuto rostlinku přinést do jídelníčku a pochutnat si. Poradíme vám, jak jej dobře připravit i správně ochutit, aby byl výsledek perfektní.

Kopřiva v kuchyni

Kopřiva dvoudomá, kdysi považovaná za pouhý plevel, se dnes vrací na naše stoly jako výživná a zdraví prospěšná surovina. Tento zdánlivě obyčejný plevel skrývá bohatství vitamínů a minerálů. Na jaře, kdy příroda ožívá, jsou mladé kopřivy ideální surovinou pro lehká, ale výživná jídla.

Kopřivy sbíráme na čistých místech, daleko od cest a průmyslových oblastí. Nejvhodnější jsou mladé vrcholky rostlin, které ještě nejsou dřevnaté. Abychom je zbavili žahavosti, je nutné je správně zpracovat – nejčastěji se doporučuje krátké spaření vroucí vodou, což eliminuje jejich pálivé chloupky a zároveň uchová důležité živiny.

V kuchyni lze kopřivy využít mnoha způsoby. Připravují se z nich polévky, omáčky, nádivky nebo čajové nálevy. My se dnes podíváme na jednoduchý a chutný způsob, jak z nich vykouzlit lahodný špenát.

Co je potřeba na špenát z kopřiv

Kopřivy důkladně omyjeme a spaříme je vroucí vodou. Pak je necháme okapat. Poté je semeleme nebo velmi jemně nasekáme. Kromě porce mladých kopřiv do „špenátu“ patří cibule, která dodá sladkost a hloubku chuti. Česnek chuť zvýrazní a dodá jemnou pikantnost. Sádlo nebo máslo špenát zjemní a vejce často přidáváme pro zahuštění a výživovou hodnotu. Jako dochucení využijeme sůl a pepř. Chuť hezky doplní muškátový oříšek.

Na vylepšení můžeme přidat smetanu, špenát z kopřiv pak bude jemnější a krémovější. Variantou je i zakysaná smetana. Osmažená slanina nebo špek chuť pozvedne a špenátu dodá křupavost. Neobvyklou, ale přesto možnou volbou dochucení je parmazán nebo jiný tvrdý sýr.

Bylinky

Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Perfektní špenát z kopřiv

Na jednu dávku potřebujete: 3-5 hrstí mladých kopřiv, 2 vejce, 1 lžíci sádla, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a strouhanku (podle potřeby).

Jak na to? Natrhejte vrchní nedřevnaté vršky kopřiv, asi tak 5 cm od špičky. Kopřivy důkladně omyjte a spařte vroucí vodou. Kopřivy sceďte a nechte je okapat. Poté je semelte nebo velmi jemně nasekejte.

Cibulku oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte ji na sádle. Přidejte kopřivy, vmíchejte utřený česnek, osolte a opepřete. Vše krátce poduste, přidejte vajíčka, provařte a případně zahustěte strouhankou. 

Náš tip: Připravit si můžete i klasický špenát podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli