Mleté řízky pečené v troubě jsou krásně šťavnaté a skvěle chutnají i díky proložení s cibulí
8. 4. 2025 Vaření
Mleté řízky milujeme pro jejich šťavnatost. Co třeba dnes vyzkoušet jinou úpravu? Když si připravíte mleté řízky pečené v troubě, získáte zase jinou chuť tohoto oblíbeného jídla díky proložení cibulí.
Mletý řízek
V české kuchyni zaujímá řízek významné místo, ať už jde o klasický vepřový, kuřecí či oblíbený mletý řízek. Tradičně se tyto pokrmy připravují smažením na pánvi. Můžeme si ale zvolit i jinou cestu, která nám nabídne chuťovou změnu. Můžeme si totiž mleté řízky upéct v troubě. Spotřebujeme méně tuku a díky proložení řízků cibulí získáme lepší chuť. Pečené mleté řízky budou krásně šťavnaté a celkově výborné.
Klasický mletý řízek obvykle připravujeme z kombinace mletého vepřového a hovězího masa, dochuceného cibulí, česnekem a kořením, následně ho obalujeme v trojobalu a smažíme ve vrstvě tuku na pánvi. Můžeme ho ale připravit i z mletého bůčku nebo plece tak, jako je to uvedeno v receptu na konci článku.
Mohlo by vás zajímat
Proč upéct mletý řízek v troubě
Trouba zajišťuje rovnoměrné propečení řízků ze všech stran, což přispívá k jejich jednotné křupavosti a šťavnatosti. Pečení v troubě je pohodlnější také v tom, že umožňuje připravit větší množství řízků najednou bez nutnosti stání u sporáku.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit mleté řízky pečené v troubě
Na pět porcí budete potřebovat: na řízky: 500 g mletého libového bůčku nebo plece, 50-60 ml mléka, 2 lžíce zakysané smetany, 80-100 g sýra Gouda, 2-3 plátky toustového chleba bez kůrky, 1 brambor, sůl a mletý pepř. Dále: 1 vejce, trochu mléka, strouhanku dle potřeby, 2 cibule, máslo, 1 pikantní klobásu (nemusí být) a olej.
Jak na to? Toustový chleba pokropte částí studeného mléka a nechte nasáknout. Maso rozmíchejte se smetanou, jemně nastrouhaným bramborem, nastrouhaným sýrem a chlebem. Dochuťte kořením, podle potřeby dolijte mléko (směs by neměla být řídká) a nechte maso 1/2 hodiny odpočinout.
Cibule nakrájejte na proužky a připravte pekáček. Z masa utvořte menší řízečky. Nejprve je obalte ve strouhance, pak v rozšlehaných vejcích s trochou mléka a znovu ve strouhance.
Vkládejte do rozehřátého oleje a zprudka asi minutku opečte z každé strany. Do pekáčku dejte jednu cibuli, uložte maso těsně vedle sebe a posypte zbylou cibulí. Na každý kousek masa dejte tenčí plátek másla a mezi maso nakrájenou klobásu. Pekáček přikryjte a pečte na 200 °C asi 10-15 minut.
Pak pekáček odkryjte, pečte dalších cca 10 minut a maso obraťte. Obrácené maso opečte dozlatova. Mletý řízek podávejte s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.
Náš tip: Přichystejte si mleté řízky a upečte si je v troubě podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více