Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V dalším díle pořadu Buchty po ránu si Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou zavzpomínali na školní léta, respektive na školní jídelny. Jedním ze tří sladkých pokrmů, které připomněli, byly i kynuté omelety. V pojetí slavného cukráře jsou samozřejmě naprosto neodolatelné.

Dobroty ze školní jídelny

Na stravování ve školních jídelnách má každý nějaké vzpomínky. Někdo dobré, jiný špatné, většina lidí se však shodne, že nejlepší byly dny, kdy bylo něco sladkého. Nikoho asi nepřekvapí, že sladké speciality školních jídelen měl v oblibě i známý cukrář Josef Maršálek. Své recepty na tři z těch nejpopulárnějších pak představil v dalším díle pořadu Buchty po ránu. Společně s námi si můžete připravit třeba vynikající omelety z kynutého těsta

Omeleta může být i kynutá

Při zmínce o omeletách si možná představíte pokrm z rozšlehaných vajíček osmažených na pánvi, který se podává obvykle naslano se zeleninou, uzeninou, masem nebo houbami.

Omeleta však existuje i piškotová, která získává svou vzdušnou konzistenci díky ušlehaným bílkům, nebo omeleta třená. Dřív bývala oblíbená i omeleta z těsta kynutého. Tyto omelety se naopak jedly nasladko a byly skvělou nadýchanější alternativou k palačinkám.  

Nadýchané amolety

Sladké kynuté omelety někteří možná znají pod názvem amolety. Tak se jim totiž říká na Moravě, přičemž v některých rodinách jsou jako amolety označovány i klasické palačinky.

Amolety z Buchet po ránu jsou ale trochu jiné, než ty, které se dělaly ve školních jídelnách. Josef Maršálek totiž připravil amolety, jaké dělala jeho babička Boženka, na nichž je úžasné, že jsou podle slov cukráře „extrémně nadýchané“

Vzhledem k tomu, že jde o kynuté těsto, doporučil do něj cukrář použít speciální mouku na kynutá těsta, která obsahuje více lepku, těsto pak lépe kyne a amolety lépe drží pohromadě. Místo čerstvého droždí lze do těsta použít i sušené. V tom případě ho dejte poloviční množství. 

Těsto je nadýchané díky sněhu z bílků. Ty se šlehají samotné, je ale případně možné ušlehat bílky s cukrem do pevného sněhu. Extrémně nadýchané jsou pak omelety nejen díky sněhu, ale i díky droždí, které tam je. 

S džemem ze zahradního ovoce

Omelety můžete podávat s jakýmkoliv džemem, který zrovna máte doma a nebo si na ně můžete připravit rovnou džem ze zahradního ovoce s tymiánem, rovněž podle receptu od Josefa Maršálka. Místo tymiánu lze do džemu použít i mátu. Zvolit můžete ovšem i jinou kombinaci, třeba meruňky nebo broskve si velmi dobře rozumí s rozmarýnem.

Maršálek na džem doporučuje použít přímo želírovací cukr. Lépe se s ním pracuje, než kdybyste dávali zvlášť cukr a zvlášť pektin. „Kdybychom pracovali jenom s pektinem, rádo to dělá žmolky,“ radí Josef Maršálek. Důležité je přidat i kyselinu citronovou. „Některé ovoce není dostatečně kyselé, a když to není dostatečně kyselé, tak ten pektin nebude správně fungovat,“ vysvětluje cukrář.

Omelety podle Josefa Maršálka

Pokud si chcete také zavzpomínat na školní léta a omelety patřily v dětství k vašim oblíbeným pokrmům, můžete se do jejich přípravy pustit třeba hned. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1000 g mléka, 4 vejce M, 400 g hladké mouky na kynutá těsta, 80 g cukru krupice, 20 g droždí, 5 g soli, 80 g másla. Na džem si připravte: 1000 g zahradního ovoce, 500 g želírovacího cukru 2:1, 3 g kyseliny citronové a několik snítek tymiánu. Dále: olej či máslo na smažení. 

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Mezitím si odvažte do mísy mouku a přidejte k ní žloutky, rozdrobené droždí a cukr. Máslo si rozpusťte, nesmí být ale horké. Do moučné směsi přilijte mléko a vymíchejte metličkou hladké těstíčko
  2. Mezitím si z bílků ušlehejte sníh, nesmí se ale přešlehat. Do těsta přidejte sůl a rozpuštěné máslo a nakonec sníh. Těsto pak nechte jen 20-30 minut lehce nakynout. Není třeba je zakrývat. 
  3. Na džem dejte do hrnce ovoce a přidejte želírovací cukr. Promíchejte, přidejte čerstvý tymián a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak vařte 4 minuty na mírném ohni. Poté přidejte kyselinu citronovou a promíchejte. Džem nalijte do misky a nechte vychladnout. 
  4. Na pánvi rozehřejte jen trochu oleje nebo másla. Do středu pánve pak nalijte těsto a rozlijte je do stran. Osmažte jednotlivé amolety postupně z obou stran dozlatova. Ale pozor! Nesmažte omelety příliš zprudka, ale ani moc pomalu, neboť by se pak vypařila tekutina a omelety by nešly stáčet.
  5. Na každou omeletu naneste dvě lžíce džemu, rozetřete, stočte a podávejte. 

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránuzjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - školní jídelna

Ukázat 20 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Klasickou slanou vaječnou omeletu si můžete udělat podle našeho video receptu

 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli