Litický knedlík podle receptu ze starých kuchařek: Je plný vajíček a báječně chutná s osmaženou strouhankou
7. 4. 2025 Vaření
Houskové, bramborové, karlovarské, pajfálské…to jsou jedny z mnoha našich tradičních knedlíků. Už jste ale slyšeli o těch litických? Pocházejí od Plzně, ale původ mají zřejmě bavorský. A jsou tak dobré, že je můžete podávat klidně jen samotné, třeba s kvašenou zeleninou.
Od bavorské kuchařky
Litický knedlík je pozapomenutou specialitou starých kuchařských knih. Poprvé se objevil v roce 1805 v kuchařce Marie Anny Neudeckerové, první ženy, která v českých zemích vydala kuchařku. Sama autorka pocházela z Bavorska a její publikace se i jmenovala Die bayerische Köchin (Bavorská kuchařka), nicméně v roce 1810 už kniha vyšla v češtině.
Neudeckerová vedla svou vlastní restauraci poblíž Mariánských lázní a vařila lázeňským hostům, a i když její jméno dnes není příliš známé, měla výrazný vliv na českou gastronomii. Ostatně v knize bylo více než 900 receptů a dokonce v ní byl i první recept na rajskou omáčku.
Mohlo by vás zajímat
V Rettigové i Sandtnerce
O dvacet let později recept na litický knedlík uvedla ve své Domácí kuchařce i mnohem známější autorka M. D. Rettigová a ještě později i další hvězda české gastronomie Marie Janků-Sandtnerová. Najít ho můžete rovněž v kuchařce Malá hospodyňka od Anny Drůbkové z roku 1902, v níž je zařazen mezi vánoční recepty, a to jako příloha ke kaprovi načerno.
Původně byl ale litický knedlík krajovou specialitu, spjatou právě s oblastí západních a jižních Čech, a až postupně se rozšířil do dalších koutů naší vlasti. Jisté však je, že kdysi byl zřejmě velmi populární, jen se na něj v průběhu let trochu zapomnělo. Nyní však knedlíkovou specialitu opět oprášili v pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli.
Podával se k rybě i samotný
Litický knedlík je poměrně vydatný, připravuje se z vajec, starých housek a smetany. Mluví se o něm jako o vaječném knedlíku a vajec je v něm opravdu oproti jiným knedlíkům hodně – na čtyři housky se dávalo šest vajec. Však se také dřív podával v rámci slavnostního oběda.
Vzhledem k tomu, že je knedlík hodně sytý a hutný, vůbec nic dalšího k němu ani podávat nemusíte a na talíři si vystačí klidně sám. Vynikající je posypaný na másle osmaženou strouhankou, jak už doporučovala i M. D. Rettigová. A jako přílohu k němu můžete pro odlehčení servírovat kvašenou zeleninu jako to udělali i ve známém televizním pořadu.
Jak na litické knedlíky?
Výhodou litických knedlíků je i poměrně snadná příprava. Na rozdíl od kuchařek od Rettigové nebo Sandtnerové, kde má litický knedlík tvar klasické šišky, lze jej připravovat také v podobě koulí, které se snadno tvarují a kratší dobu vaří. A jak je tedy uděláte?
Budete potřebovat: 4 staré žemle, 5 lžic vlažného mléka (případně smetany), sůl, 4 žloutky + 1 vajíčko, sůl, 5 lžic hrubé mouky, případně strouhanku na zahuštění, strouhanka na posypání a máslo na přelití.
- Starší žemle nakrájejte na kousky a v míse zalijte vlažným mlékem, aby změkly. Pak k nim přidejte žloutky, jedno vajíčko a sůl. Vše důkladně promíchejte a nechte chvíli odstát. Pak přisypejte hrubou mouku a opět promíchejte.
- Ve velkém hrnci si přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Z hmoty pak tvarujte navlhčenýma rukama kulaté knedlíky a postupně je vkládejte do vody. Nejlepší je udělat jeden zkušební knedlík a uvařit jej.
- Pokud by vám těsto připadalo moc řídké a knedlík by se rozpadal, přidejte ke směsi trochu strouhanky. Naopak moc husté těsto zřeďte mlékem.
- Mezitím si na pánvi osmažte na sucho strouhanku a v kastrolku rozpusťte máslo. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na hladinu – trvá to asi 10-15 minut. Pak je vyjměte z vody. Pomocí vidliček je roztrhněte, aby z nich vyšla horká pára.
- Hotové knedlíky rozdělte na talíře, posypejte strouhankou a přelijte rozpuštěným máslem.
Fotografie z přípravy litických knedlíků v pořadu České televize si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:
Na celý pořad Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli se můžete podívat na stránkách České televize.
Zdroje informací:
Ptejteseknihovny.cz: Regionální název pokrmu - Litické knedlíky
Hamelika.cz: Historie hotelu Hvězda
Evoluce-ceskeho-jidla.cz: Inovace paní Neudeckerové
Náš tip: Oblíbený karlovarský knedlík si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více