Jak ozdobit velikonočního beránka: Snadno to jde čokoládou, šlehačkou či jednoduchou tradiční polevou s vůní rumu
9. 4. 2025 Vaření

Velikonoční beránek nechybí na většině slavnostních stolů. Důležitá přitom bývá otázka: Jak ozdobit velikonočního beránka? Máme pro vás několik inspirativních variant, které pomohou při výběru.
Jak ozdobit velikonočního beránka
Velikonoce jsou jedním z nejkrásnějších svátků v roce – nesou v sobě naději, nové začátky a radost z přicházejícího jara. Domovy se pomalu plní svěžími barvami, vůní mazanců a kraslic a na stolech se objevují tradiční pokrmy. Jedním z nich je i velikonoční beránek, který symbolizuje pokoru, mláďátka a jaro.
Už samotné pečení beránka je pro mnoho z nás milou tradicí, která navozuje slavnostní atmosféru. Vůně vanilky, másla a citronové kůry se line kuchyní.
Právě zdobení je okamžikem, kdy se můžeme vyřádit, popustit uzdu fantazii a dodat pečenému beránkovi osobitý styl. Hezké nazdobení udělá z obyčejného moučníku skutečnou slavnostní ozdobu stolu. Vyberte si variantu, která se bude krásně hodit k letošním Velikonocům.
Mohlo by vás zajímat
Beránek bílý i jiný....
Nejjednodušší verze, pokud si na složitější zdobení netroufáme je beránek dozdobený cukrem. Beránka v tomto případě stačí po vychladnutí posypat pomocí sítka moučkovým cukrem a na závěr jej můžeme, ale nemusíme, ještě dozdobit mašlí.
Jednoduché dekorování mnohdy zcela stačí, protože už samotná forma na beránka bývá krásně tvarovaná, a když se moučník povede, vlastně není potřeba reliéfy zakrývat. Jestli vám ale tohle nestačí, zde jsou další možnosti:
- Beránek dozdobený máslovým krémem
Pokud chceme nápaditě ozdobeného beránka, můžeme ho potřít máslovým krémem a pomocí cukrářského sáčku a vhodné trezírovací špičky ho nazdobit kudrlinkami, které připomenou beránčí srst. Riziko tohoto postupu je, že beránek takto ozdobený nevydrží dlouho a je nutné jej skladovat v chladu. Ale pokud čekáte návštěvu, je to ideální volba. - Beránek s čokoládovou polevou
Jednoduché a efektivní. Stačí koupit hotovou polevu, nechat ji rozehřát a berának s ní polít. Na jednoho beránku budete potřebovat nejméně dvě až tři polevy, pokud chcete moučník polít celý.
Doporučujeme posadit beránka na mřížku a pod ní dát hlubší plech na stékající čokoládu. Tou lze beránka průběžně přelévat. - Beránek se sněhovou pokrývkou
Trochu složitější verze pro zkušenější. Hotového beránka lze dozdobit sněhovým krémem, který se pak krátce zapeče v troubě. Jak na to? Tři bílky se špetkou soli prošlehejte nad párou ve vhodné nádobě do polotuha. Pak postupně přisypávejte 210 g krupicového cukru a stále šlehejte, až se na sněhu tvoří špičky. Trvá to asi 15 minut. Pak přidejte pár kapek citronové šťávy a ještě chvilku šlehejte. Odstavte a prošlehávejte, až sníh trochu vychladne. Pak pomocí zdobícího sáčku pokryjte sněhem povrch beránka.
Pokud chcete, takto dozdobeného beránka můžete ještě krátce zapéct v troubě, povrch lehce zkaramelizuje. - Beránek s cukrovou polevou
Levná, rychlá a snadná metoda. Stačí smíchat 200 g moučkového cukru se 2-3 lžícemi citronové šťávy, horké vody nebo rumu a vymíchat dohladka. Podle hustoty lze polevu případně doředit vodou. - Beránek se šlehačkou
Opět rychlá a efektní ozdoba. Důkladně vychlazenou šlehačku ušlehejte dotuha a pomocí cukrářského sáčku s trezírovací špičkou ji naneste na beránka. Uchovejte v chladu a spotřebujte nejdéle do dvou dnů.
Jakmile bude beránek hotov a jakákoliv poleva či krém hezky zatuhne, nezapomeňme na okolí. Kolem beránka můžeme dát velikonoční perníčky, kraslice, čokoládová vajíčka nebo pečené jidášky. A ve váze jsou nádherné kytičky narcisek, tulipánů a petrklíčů, které scénu doladí k dokonalosti.
Náš tip: Upečte si velikonočního beránka podle následujícího videoreceptu a ozdobte ho čokoládovou polevou
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více