Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové koule na žampionech: Jednoduché jídlo je báječně šťavnaté díky houbám a zelenině
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chcete si dát výbornou variantu masových kuliček? Přichystejte si masové koule na žampionech. Získáte skvělé a krásně šťavnaté jídlo, po kterém se budete ještě dlouho oblizovat.

Masové koule

Masové kuličky patří mezi jídla, která nikdy nezklamou. Jsou šťavnaté, voňavé a dají se připravit na mnoho způsobů. Tentokrát si je představíme v lahodné úpravě na žampionech, s barevnou zeleninou a výraznou šťávou, která se skvěle hodí k těstovinám, rýži i bramborám.

Toto jídlo výborně poslouží jako oběd, tak i na pohodovou večeři s rodinou. Co dělá tento recept výjimečným? Jemně okořeněné masové koule, které nejprve opečeme, aby zůstaly krásně šťavnaté, a pak je dusíme ve voňavé směsi žampionů, papriky a cibule. Kombinace masa a zeleniny vytváří chuťově vyvážený pokrm, který zasytí, potěší chuťové buňky a přitom nepůsobí těžce.

Celý recept je navíc jednoduchý na přípravu a největší nástrahou je válení kuliček. Většinu surovin pravděpodobně už máme doma. Stačí pár kroků a z vaší kuchyně se bude linout krásná vůně.

Jak udělat masové kuličky

Masové kuličky můžeme udělat z mletého masa napůl hovězího a napůl vepřového. Hodí se vepřová plec.

Z masové směsi tvoříme válečky, nakrájíme je na stejně silné dílky a ty pak v dlaních zakulatíme. Se směsí by mělo jít dobře pracovat a neměla by se rozpadat. Lépe se pracuje s mokrýma rukama.

Na tom, jak dobře půjdou tvořit kuličky, záleží příprava směsi. Tedy jak moc zahustíme směs strouhankou či namočeným bílým pečivem. Pojivem je vajíčko. Důležité je také vědět, že se lépe pracuje s jemně mletým masem než s hrubě mletým. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit masové koule na žampionech

Pro tři strávníky budete potřebovat: Na masové koule: 400 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky hořčice, 2-3 lžíce strouhanky, 50 ml studeného mléka, sůl, pepř a olej (na opečení kuliček). Dále: 250 g žampionů, 1 cibuli, 1 jarní cibulku, 1/2 červené a zelené papriky, 300 ml silného vývaru (podle potřeby), 1 rovnou lžíci hladké mouky, 1 lžičku mleté papriky, sůl, pepř a kousek másla.

Jak na to? Maso smíchejte s jemně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a zbytkem surovin. Mokrýma rukama udělejte kuličky. Rozehřejte trochu oleje a kuličky opečte ze všech stran. Stačí krátce, jen aby se zatáhly a zůstaly šťavnaté. Kuličky vyjměte a do výpeku přidejte kousek másla. Orestujte nakrájenou cibuli, přidejte mletou papriku, nakrájené papriky a žampiony. Restujte pár minut, přisypte mouku a po krátkém orestování zalijte vývarem.

Když začne směs vařit, vraťte koule a společně duste 15-20 minut. Dochuťte a přidejte nakrájenou zelenou část cibulky. Podávejte s těstovinami, rýží nebo vařenými bramborami.

Náš tip: Masové kuličky můžete přichystat i na zelenině a pivu. Připravte si je podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku