Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou za rohem a s nimi přichází i tradiční malování vajec. Pro někoho radostná kreativní chvilka, pro jiného nekonečný boj. Na internetu se ale pravidelně objevují „zaručené“ triky, jak vajíčka ozdobit tak, že vám je bude závidět každý. V rámci seriálu TOP, nebo STOP jsme vyzkoušeli, zda funguje například tip na výrobu třpytivých vajíček.

Třpytivé ozdoby

Sociální sítě jsou plné zaručených tipů, jak si doma během pár minut vytvořit originální velikonoční dekorace. Podle populárních videí k tomu stačí jen trocha bílého vína, cukr a pár dalších drobností. Výsledek? Vajíčka, která prý září a třpytí se jako disko koule z osmdesátek. Ale jak už to u internetových triků bývá, mezi „wow efektem“ na videu a realitou ve vaší kuchyni často bývá velký rozdíl.

Rozhodli jsme se proto celý postup otestovat v praxi. Upřímně nás zajímalo, zda bude trik fungovat. A navíc jsme chtěli vědět, jestli se dají po svátcích vejce konzumovat, nebo musí skončit v koši. V rámci našeho seriálu TOP, nebo STOP, který odhaluje (ne)funkční triky z internetu, jsme se tak pustili do výroby velikonoční výzdoby.

Jak jsme postupovali

Do rendlíku jsme nalili bílé víno, přidali ocet a potravinářské barvivo. Do „nálevu“ jsme vložili syrová vejce a přisypali krupicový cukr. Vše jsme přivedli k varu a vařili zhruba 10–12 minut.

Poté jsme uvařená a obarvená vejce přendali do uzavíratelné nádoby, zalili je tekutinou, v níž se vařila, nádobu uzavřeli a dali ji na 24 hodin do lednice. Následně jsme vajíčka vyndali a nechali je důkladně oschnout.

Výsledek: Klasika vede

Musíme uznat, že některá vajíčka se opravdu trochu třpytila, ale další se nepovedla vůbec. Navíc, a to je asi největší zádrhel, chuť vajec po barvící proceduře dostala pořádně zabrat. Víno, ocet a cukr sice vytvořily zajímavý vizuální efekt, ale chuťově se jednalo o naprostý propadák. Vejce byla mdlá, nasládlá a podivně nakyslá.

Pokud tedy chcete mít krásná velikonoční vejce, možná je lepší sáhnout po osvědčené klasice — cibulových slupkách, voskovém zdobení nebo přírodních barvivech (třeba kurkumě nebo červené řepě). Vajíčka pak nejen krásně vypadají, ale hlavně, dají se i bezpečně sníst.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli