Ostravsky Gastrošef v Prostřeno!: Zakrytá tvář, vaření u slavného herce, tlačenka v krabici i luxusní křenový krém
9. 4. 2025 Rozhovory a reportáže
Kulinářská soutěž Prostřeno! tentokrát svedla dohromady pětici kuchařů, kteří mají s vařením velké zkušenosti. Ať už jako profesionálové nebo oblíbení internetoví gastronomové. Chybět mezi nimi nemohl ani Heřman Gazda, známý jako Ostravsky Gastrošef. Ten ve středu ukázal, jak mu to jde u plotny, když ho točí někdo jiný.
Skrytá identita
Gastrošef přivítal své spoluhráče v pražském azylu, v rodinném domě svého kamaráda, známého herce, moderátora a dabéra Zdeňka Mahdala. Místo „buranského“ prostředí, které očekávali někteří jeho soupeři, je tak známý food blogger přivítal v kultivovaném prostředí, i když, jak sám prozradil, velikost kuchyně nebyla taková, jako má doma.
Kdo čekal, že Heřman, známý na Instagramu jako Ostravsky Gastrošef, po letech skrývání konečně ukáže svou tvář, musel být zklamaný. „Kzicht sem v Prostřenu neukazal, bo ja netoužim byt „slavny“. Moji kukači mužou puštět uzdu fantazie. Je to něco jako když čitaš knihu,“ vysvětlil Gastrošef pro Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Překvapivé menu
V Prostřenu ovšem byli všichni zvědaví především na to, co pro své čtyři kolegy připraví. Jako syn bývalé kuchařky, který od pěti let stával u plotny, měl podle očekávání „vystřihnout“ perfektní pokrmy. Celé vaření ovšem začalo nečekaným odmítnutím splnění úkole týdne - zemlbáby.
Místo toho Heřman představil své menu, které se skládalo z tlačenky v krabici, křenového krému starého havíře, tříminutové pizzy a pařížsko-ostravské čokoládové pěny, vyladěné k dokonalosti a míchané za úplňku směrem na jih.
„Jidla sem vybiral podle aktualni chutě, jako na co mam chuť, druhe jidlo bylo podle z jednoho mych nejuspešnějšich videach na siťach,“ upřesnil Heřman pro Toprecepty.cz.
Krabicová tlačenka
Jako první si Ostravsky Gastrošef, který si se smíchem postěžoval, že už mu chybí domácí vzduch, připravil polévku, na kterou najdete recept na konci článku. Pořádnou porci uzeného masa a strouhaného křenu doplnila cibule a koření. V dalším hrnci se připravoval základ s bramborami a Heřman povídal o tom, jak Prostřeno! nebere jako soutěž, ale zábavu.
Tříminutová pizza, kterou bodrý kuchař zvolil jako hlavní chod, čekala, až přijdou hosté, a do té doby bylo nutné udělat jednu z Heřmanových specialit, tlačenku v krabici. Na přípravu potřebujete přední vepřové koleno, vařené minimálně tři hodiny, koření a krabici od džusu. Pak už stačí jen postupovat podle receptu, který najdete přímo tady.
Posledním chodem, který bylo potřeba připravit, byl dezert, čokoládová pěna ze zakysané smetany, čokolády a Pikaa v tubě. Nejdůležitější z celého procesu výroby však bylo, aby Heřman stál při míchání jednoduché pěny směrem na jih. Jinak by totiž podle jeho slov nebyla ostravsko-pařížská.
Soupeři a jeden kamarád
Potom už stačilo pouze prostřít a v typických montérkách, které ostravský food blogger nosil během pořadu celý týden, čekat na hosty. Ti pochopitelně přinesli i dárky, největší radost udělala pálivá omáčka od pondělního hostitele Borka (Libora Kovačka), se kterým se Heřman zná dlouho. „Kvuli němu sem šel do sutěže. Řikali sme, že tam nepudeme, když tam nebudeme oba,“ prozradil hostitel webu Toprecepty.cz.
Jako první se servírovala polévka. Tu si, stejně jako všechny ostatní chody, museli sníst hosté sami. Gastrošef se omluvil, že už je z ujídání za celý den přejedený a konzumaci tak vynechá. I tak ovšem zbylým soutěžícím chutnalo a jemnou polévku, zahuštěnou pouze bramborami, pochválili.
Jako další přišla na řadu tlačenka z krabice. Ta nebyla od bot, jak Heřman sliboval, ale i tak hosty překvapila. Když viděli, jak ji hostitel dostává na prkénko, aby ji mohl naporcovat, museli zatleskat. Pak už stačilo nalít na talíře ocet, nakrájet a servírovat. „Všechno, co se ti v kuchyni nepovede, je rustikální,“ glosoval to Ostravsky Gastrošef.
Tlačenka nejvíc překvapila Oldřicha, který dopředu oznamoval, že nemá rád vepřové maso a konkrétně tento pokrm vůbec nejí. „Tím, jak to bylo dokořeněné, tak mi to chutnalo,“ přiznal.
Dvojité zklamání
Po tlačence došlo na další překvapení, tříminutovou pizzu. Tu Heřman vytvořil z tortilly, italského salámu, šunky, mozarelly, portobella a dalších ingrediencí. Jednoduchá příprava ovšem soupeře moc nenadchla, přestože se jim hostitel snažil vysvětlit, že zastupuje 95 % českých a moravských domácností, které chtějí mít navařeno rychle a snadno. Problémem bylo i to, že se „pizzu“ nepodařilo připravit za slíbené tři minuty a její pečení trvalo dokonce deset.
Sladká tečka nakonec moc úspěchu také nesklidila. Některým soutěžícím se nelíbil styl podávání na talířku, dalším nesedělo, že se nejedná o slibovanou pěnu. Pokažený dojem napravila zábava, při které soutěžící hádali ostravské výrazy a mnohé se tak naučili.
Konečné hodnocení odráželo silné i slabší momenty večera a Heřman Gazda si tak nakonec vyvařil 27 bodů, což po Liborovi s 31 a Vojtěchovi s 39 body zatím stačí na třetí místo.
Křenový krém starého havíře
Na přípravu chválené polévky budete potřebovat: 1/2 másla (125 g), 1/2 křenu, 4 brambory, 2 cibule, 500 g uzeného masa, 1 cibuli na vývar, mrkev, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžičku pepře a smetanu.
Jak na to?
- Uzené maso uvařte v osolené vodě, do které přidáte celou cibuli i se slupkou, nové koření a bobkový list.
- Na másle osmahněte cibulku, přidejte nahrubo nastrouhaný křen a zalijte vývarem z uzeného masa.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte 30 minut.
- Rozmixujte, přidejte smetanu a provařte.
- Při servírováni přidejte do polévky na kostičky nakrájené uzené maso.
Jak vypadlo vaření Ostravského gastrošefa v pořadu Prostřeno, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit domácí tlačenku, která byla ve speciální verzi součástí Heřmanova menu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více