Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Usmažte si křupavé placičky, když zbude chleba. Využijete zbytky a ještě si pochutnáte na výborné večeři
Zdroj: Toprecepty, mika59

Když vám zbude chleba, je škoda ho vyhodit. Usmažte si křupavé placičky s využitím starého chleba. Připravíte tak výborné jídlo, které si můžete nachystat k večeři či svačině.

Co se starým chlebem

I přes plánování jídla se může stát, že nám zbude doma chléb, který už není úplně čerstvý. Protože ale chceme šetřit, rozhodně ho nechceme vyhodit. Ne vždy máme chuť na topinky. Variantou jsou třeba křupavé placičky, které výborně poslouží jako vydatná večeře či sytá svačina.

Zužitkujeme to, co by jinak skončilo v koši, a zároveň přichystáme jídlo, které si oblíbí celá rodina. Základem je již zmíněný starší chléb, který necháme změknout v tekutině. Přidáme několik běžných ingrediencí jako je vejce, cibule, česnek, mouka a koření. Když máme k dispozici škvarky, získá jídlo úplně jinou úroveň. Přidají plackám parádní chuť i šťavnatost.

Na co nezapomenout při přípravě placiček ze starého chleba

Chleba, který použijeme, by měl být starší, ale ne plesnivý. Odstraníme z něj také kůrku. Chystáme menší placičky, pak budou ještě křupavější.

Když na pánvičce opečeme placičky dozlatova, vytvoří se krásně křupavou krustička, zatímco uvnitř zůstanou příjemně vláčné. Navíc díky sušené smažené cibulce a koření voní po celé kuchyni.

K placičkám můžeme podávat kysanou smetanu nebo dip z jogurtu a bylinek.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Křupavé placičky když zbude chleba

Pro tři strávníky potřebujete: 4 velké krajíce chleba, 1 vejce, 1 menší cibuli, 4-5 stroužků česneku, cca 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sušené smažené cibule (lze nahradit čerstvou, předem osmaženou), hrst škvarků, kmín, sůl, pepř, majoránku, vývar, vodu nebo mléko a sádlo.

Jak na to? Chléb nalámejte a zalijte zvolenou tekutinou (vývarem, vodou, nebo mlékem) tak, aby nasákl tekutinu a změkl. Chléb by neměl plavat. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku oloupejte, prolisujte. Škvarky nakrájejte najemno.

Po čase zbylou tekutinu slijte. Přidejte vejce, koření, cibuli, česnek, mouku, smaženou cibuli, škvarky a koření. Vše promíchejte, aby vzniklo těsto jako na bramboráčky. Na horkém sádle dělejte kopečky těsta, které rozprostřete do placky. Smažte z obou stran dozlatova.

Hotové placky odkládejte na papírový ubrousek a odsajte přebytečný tuk.

Náš tip: Ze starého chleba si můžete přichystat třeba i výbornou chlebovou polévku. Uvařte si ji podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli