Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šátečky z rychlého těsta jsou do hodiny upečené a krásně ladí s povidlovou náplní nebo s džemem
Zdroj: toprecepty.cz

Dostali jste chuť na sladké pečivo a nechce se vám připravovat kynuté těsto? Šátečky z rychlého těsta přichystáte do hodiny. Voňavé a křehké kousky můžete upéct s libovolnou náplní.

Rychlé šátečky

Někdy není čas ani nálada na složité recepty, ale chuť na něco sladkého se ozve důrazně. A to je právě chvíle na šátečky z rychlého těsta. Výsledkem je jednoduché, ale naprosto lahodné pečivo, které zvládneme i za méně než hodinu. Ideální, když chceme pohostit návštěvu, nebo si jen udělat radost k odpolední kávě.

Na recept nepotřebujeme droždí, ale bude se hodit šlehačka. Těsto připravené ještě z másla a hladké mouky je krásně křehké a zároveň vláčné. Šátečky nejlépe chutnají s povidly, ale využít můžeme kteroukoliv z oblíbených náplní. Šátečky nádherně voní a ještě lépe chutnají. Uvidíte, že jednou dávkou to určitě neskončí.

Náplně do šátečků

Jakmile si toto těsto zamilujete, určitě je budete dělat často a tak se hodí mít do zásoby recepty na různé druhy náplní, aby mohly být šátečky pokaždé jiné. 

Tvarohová náplň
Lehce krémová, jemně nasládlá a s příjemnou citrusovou vůní – tvarohová náplň je klasika, která nikdy nezklame. Skvěle se hodí do šátečků i koláčů a díky sněhu z bílků je krásně nadýchaná. 
Na přípravu potřebujete: 250 g tvarohu, cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 vejce a citronovou kůru.
Jak na to? Připravte tvaroh, do kterého zamíchejte žloutek, oba cukry a citronovou kůru. Z bílku ušlehejte sníh a vmíchejte ho do tvarohu.

Ořechová náplň
Intenzivní chuť vlašských ořechů, jemně kořeněná hřebíčkem a provoněná vanilkou – tahle náplň má hřejivý charakter a přináší do pečení špetku sváteční atmosféry. Místo cukru můžeme použít med, který s ořechy krásně ladí.
Na přípravu potřebujete: 100 g mletých ořechů, 1 lžíci vody, 50 g cukru, 3 lžíce sladké smetany, 0,5 lžičky semínek z vanilkového lusku, 1 špetku citronové kůry, 1 utlučený hřebíček a strouhanku.
Jak na to? Mleté ořechy smíchejte s cukrem. Ohřejte smetanu a přidejte ji do směsi. Dochuťte vanilkou, citronovou kůrou a hřebíčkem. Konzistenci vylaďte strouhankou dle potřeby.

Maková náplň
Tradiční a oblíbená maková náplň s cukrem a špetkou skořice krásně voní. Výborně chutná i s kapkou pikantní marmelády pro zajímavý kontrast chutí. Jako sladidlo můžeme využít med, třtinový cukr, povidla, čokoládu, pomleté datle, rozinky či rostlinné sirupy.
Budete potřebovat: 1 hrnek mletého máku, mléko podle potřeby, 5 lžic krupicového cukru, 0,5 sáčku vanilkového cukru, 1 špetku mleté skořice a 1 špetku citronové kůry.
Jak na to? Vařící mléko nalijte do pomletého máku dokud nedosáhnete požadované konzistence náplně. Přidejte cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Někdo ještě pro zpestření chuti přidává pikantní marmeládu (např. rybízovou, višňovou...).

Pokud se vám nic z toho nezamlouvá, lze šátečky naplnit jednoduše povidly či jakoukoliv marmeládou nebo džemem. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak upéct šátečky z rychlého těsta

Tak náplně bychom měli, teď je na řadě těsto. Na jednu dávku potřebujete: Těsto: 400 g hladké mouky. 250 g másla (nebo Hery), 200 g smetany ke šlehání a 1 špetku soli. Dále: povidla (na náplň) a moučkový cukr na posypání.

Jak na to? Troubu předehřejte na 150-160 °C. Z mouky, másla, smetany a špetky soli ručně (nebo v robotu s plochým nástavcem) vypracujte hladké a nelepivé těsto. Ihned ho vyválejte na plát o tloušťce 4-5 mm a rádýlkem nakrájejte na čtverce o hraně 6-8 cm. 

Do středu každého čtverce dejte lžičkou povidla, rohy spojte a šátečky dobře uzavřete. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 25 minut. Plech vytáhněte z trouby a šátečky bohatě pocukrujte.

Náš tip: Upečte si šátečky z rychlého těsta podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli