Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční baba aneb Slaná kynutá buchta: Je vláčná po másle, voní uzeným a doplňují ji klobásky a vařená vajíčka
Zdroj: Toprecepty

Víte, že mazanec má i svou slanou verzi, a to v podobě tradičního pečiva zvaného velikonoční baba? Dnes už se peče jen zřídka, ale určitě stojí za to si je připomenout. Jde totiž o zajímavé slané pečivo, které přijde vhod i jako pohoštění pro koledníky.

Baba jako nákyp

Velikonoční baba je jedním ze staročeských pokrmů, který trochu upadl do zapomnění. A nebo ho možná zastínila velikonoční nádivka, která se peče na Velikonoce ve většině rodin. Baba nebo také bába je typickým regionálním pokrmem, který má navíc mnoho podob.  

Někde připomíná mazanec, jinde velikonoční nádivku, někde se tak označuje nákyp ze zeleniny nebo brambor a na Slovensku název velikonoční baba používají přímo pro nádivku neboli hlavičku.

Devítipodlahová baba

Specifickou babu také připravovali v Krkonoších nebo v podhůří Krkonoš na Vysocku. Zde se při různých slavnostních příležitostech dělala tzv. devítipodlahová baba, která se skládala z devíti placek z kynutého těsta, které byly prokládány několika náplněmi.

Na každou placku se pak dávala jiná – první byl kozí sýr, dále švestková povidla, maková nádivka, mrkev s medem, zelí, tvaroh a nakonec strouhaný perník. Devítka byla totiž považována za magické číslo, jež má moc udržovat rodinu pohromadě. 

Bába nebo bábovka

Možná se ptáte, proč se jídlu říkalo baba? Původ slova je zřejmě stejný jako v případě bábovky. Ostatně v Polsku se dodnes peče moučník označovaný jako babka či bábka, přičemž může jít o bábovku nebo bochánek z kynutého těsta podobný italskému panettone.

U nás se baba dělávala slaná, nářečně se jí někde říkalo babúfka, bábovica a babník. Slovo bába či babka pak prý vychází z výrazu pápa neboli kaše. Výrazy epflbába nebo zemlbába se označoval a dodnes označuje i nákyp z chleba a jablek (žemlovka), tedy něco mezi kaší a pečivem. Odtud zřejmě vychází, že se baba říká i jiným nákypům.

Slaná baba z kynutého těsta

Kromě bramborové nebo zeleninové baby byla nejčastější baba z kynutého těsta, která připomínala mazanec, jen se obvykle pekla ve formě a místo rozinek a mandlí se do ní dávalo uzené maso a vajíčka.

Tato baba se připravuje z kynutého těsta podobně jako klasický mazanec, narozdíl od něj je ale slaná, takže osloví i ty, kteří si na sladké moc nepotrpí. Pokud patříte mezi ně, můžete si babu připravit podle našeho receptu

Budete potřebovat: 200 g uzeného masa, 200 g klobásy, 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 250 ml mléka, 4 žloutky, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, sůl a sádlo na vymazání pekáčku

  1. Do trochy vlažného mléka rozdrobte droždí. Přidejte lžíci mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. Pekáček vymažte sádlem. Vařená vejce oloupejte. Uzené maso nakrájejte na kostičky a klobásu na kolečka. Mouku prosejte do mísy, přidejte máslo, žloutky a kvásek a vypracujte hladké těsto.
  3. Na dno pekáčku dejte vařená vejce, kousky uzeného masa a klobásky. Na ně rozprostřete těsto a nechte vykynout. Po vykynutí vložte pekáček do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C dozlatova asi 35 minut.

Náš tip: Máte-li rádi koláče naslano, můžete vyzkoušet ten podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Krnap.cz: Krkonošské nářečí aneb co to je, když se řekne
Ceskatelevize: Krkonoše

 

Recepty k tomuto článku