Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrníčkový beránek s Margotkou chutná po kokosu, rumu a čokoládě a na přípravu je velice snadný
Zdroj: Toprecepty

Přemýšlíte, jakého letos upečete beránka? Možností je spousta, takže je už načase začít vybírat. Chcete-li tento rok vyzkoušet něco méně tradičního, možná vás zaujme beránek z těsta vylepšeného o tyčinku Margot. Recept je navíc hrníčkový, takže nemusíte nic vážit a těsto je hotové během chvilky. 

Proč se peče na Velikonoce beránek?

Upéct na Velikonoce beránka je téměř povinností každé správné hospodyňky. A určitě to i za to stojí, neboť beránek je nejen vynikajícím moučníkem k odpolední kávě, ale i hezkou jarní dekorací.

Beránek je totiž jedním z velikonočních symbolů společně s vajíčky a zajíčkem. Představuje Ježíše Krista, který obětoval svůj život jako beránek a je i nazýván beránkem Božím. Kromě toho je také vnímán jako symbol jara a odkazuje rovněž na probouzející se přírodu. 

Nejdřív masový, pak sladký

Původně se na Velikonoce pekl opravdový beránek, tedy jehněčí maso, později jej nahradil beránek ze sladkého těsta, který se peče asi od 17. století. Kdysi se dělával i z kynutého těsta, později se přešlo k jednodušším těstům, jako je piškotové, třené nebo to úplně nejsnazší lité.

Beránek také může mít mnoho příchutí. Do těsta se dává kakao, citronová kůra, vanilka, skořice nebo třeba kokos. Chcete-li si usnadnit práci, můžete do těsta přimíchat i tyčinku Margot, která těstu dodá několik chutí a vůní najednou. 

Margotka do těsta

Beránek s tyčinkou Margot je jednou z mnoha možností, jak dále využít cukrovinky. S oblibou se takto využívají oplatky jako Tatranky, různé čokoládové tyčinky, jako je Kofila, Ledové kaštany nebo právě Margotka. Tato populární česká cukrovinka je vyhlášená svou exotickou příchutí, v níž se propojuje chuť kokosu, rumu a čokolády, kterou předává i beránkovi.

Tyčinku jen nastrouháte do těsta a nemusíte je už nijak dál dochucovat. Ingredience na tohoto beránka navíc snadno odměříte podle hrníčků, takže se obejdete i bez váhy. Pak už stačí jen pořádně vymazat a vysypat formu na beránka, aby se vám hezky vyklopil a můžete si být jisti, že s tímto velikonočním moučníkem budete za hvězdu. Jak tedy na něj? 

Budete potřebovat: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 0,75 hrnku hladké mouky, 0,75 hrnku polohrubé mouky, 0,5 kypřicího prášku do pečiva, 0,5 čokolády Margot, 1 hrst nasekaných ořechů (volitelně), cukr (na posypání), máslo na vymazání a polohrubou mouku na vysypání formy. 

  1. Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Mezitím vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a poté do zašlehejte olej a mléko. 
  3. Oba druhy mouky smíchejte s práškem do pečiva, nastrouhanou Margotkou a ořechy. Přidejte k základu a vše dobře promíchejte.
  4. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do předehřáté trouby. Beránka pečte zhruba 45 minut. To, zda je upečený zkontrolujte špejlí, kterou zapíchnete do beránka. Po vytažení musí být suchá.
  5. Upečeného beránka nechte vychladnout ve formě a teprve pak jej vyklopte. Beránka posypejte moučkovým cukrem a případně ozdobte podle fantazie. 

Náš tip: Při přípravě beránka můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
E-region.cz: Proč pečeme na Velikonoce beránka?
Polabskemuzeum.cz: Znáte velikonoční symboly?
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku