Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající pomazánka ze smažených vajíček: Zjemněná pomazánkovým máslem a doladěná cibulkou chutná skvěle
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Milujete smažená vajíčka? Co z nich udělat pomazánku? Pomazánka ze smažených vajíček je výbornou variantou oblíbeného jídla. Na čerstvém pečivu je vynikající.

Vaječná pomazánka

Vaječná pomazánka může mít řadu podob. Dnes pro vás máme méně tradiční variantu ze smažených vajíček. Někdy stačí úplně obyčejné suroviny, které máte běžně doma, a vykouzlíme něco, co zmizí ze stolu dřív, než stihneme říct „pomazánka“. Je jednoduchá, rychlá a zatraceně dobrá.

Co je zajímavého na smažených vejcích v pomazánce? Právě to, že místo klasického vaření natvrdo vejce osmažíme na másle. Tím dostanou úplně jinou chuť i strukturu. 

Do pomazánky patří i čerstvá jarní cibulka, voňavý česnek, krémové sýry… výsledkem je dobrota, kterou si zamilujeme na první ochutnání. Je ideální na chlebíčky, jednohubky, ale i jen tak na čerstvý rohlík. Skvěle se hodí i jako jednoduché pohoštění pro návštěvu – vypadá nenápadně, ale chuťově zaujme každého.

Jak na smažená vajíčka

Nejdřív si vejce rozklepněte do misky a lehce rozšlehejte vidličkou – jen aby se žloutky spojily s bílky. Nemusí být úplně dokonale promíchané.

Na pánev dejte kousek másla a nechte ho na mírném ohni rozehřát. Do rozpuštěného másla dejte vejce a začněte jemně míchat stěrkou. Nechte je chvíli zatuhnout, a pak zlehka promíchávejte od krajů do středu. Pro pomazánku je ideální vejce dělat déle, dokud nejsou úplně tuhá. Vajíčka by ale i tak měla zůstat vláčná, ne suchá a drobivá.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak připravit pomazánku ze smažených vajíček

Na jednu dávku potřebujete: 5 vajec, 1 lžíci másla, 2 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 150 g pomazánkového másla (bez příchuti) a 100 g taveného sýra (např. Apetito). Dle chuti: 1 lžíci majonézy (nebo tatarky), sůl a pepř mletý.

Jak na to? Na lžíci másla nechte zesklovatět najemno pokrájené bílé části cibulky a přidejte vajíčka, trošku soli a udělejte klasickou vaječnou smaženici. Vajíčka usmažte tak, aby byla spíše tužší a nechte je vychladnout.

V misce rozmíchejte pomazánkové máslo s taveným sýrem a vmíchejte vajíčka. Přidejte utřený česnek, drobně pokrájené zelené části cibulky, osolte a opepřete dle chuti. Pokud chcete krémovější texturu, můžete přidat i lžíci majonézy nebo tatarky. Už jen zlehka promíchejte vařečkou, ať zůstanou kousky vajíček.

Náš tip: Ke chlebu si můžete podle následujícího videoreceptu připravit i míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem:

 

Recepty k tomuto článku