Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z kynutého těsta nemusíte na Velikonoce péct jen mazanec, naše babičky pravidelně dělaly ještě jeden druh pečiva – jidáše. Jeho předností je, že jde o drobné bochánky nebo uzlíky akorát tak do ruky a také to, že si na nich, pokud chcete dodržovat tradice, můžete pochutnat dřív než na Velikonoční neděli.

Připomínka Jidášovy zrady

V současnosti se ve většině rodin peče hlavně mazanec a pečivo zvané jidáše možná trochu upadlo do zapomnění. Za starých časů se ale jidáše pekly pravidelně, a to vždy již na Zelený čtvrtek.

V tento den se připomíná poslední večeře Ježíše Krista s jeho dvanácti učedníky a také Jidášova zrada. V minulosti proto chodívali hlavně po vesnicích chlapci s řehtačkami či klapačkami a honili jednoho z nich, který se prohlásil za Jidáše. Řehtáním se vyháněl nejen Jidáš, ale i zlé síly obecně. 

Proč se jidášky potírají medem?

Právě po tomto apoštolovi získalo pečivo svůj název a také tvar. Jidáše se v minulosti pekly vždy během Škaredé středy a jíst by se měly hned ráno na Zelený čtvrtek. Lidé věřili, že když si je dají ještě před rozedněním a pokapané medem, ochrání je to před hadím uštknutím (i uštknutím lidskou zlobou), před bodnutím od včelky a vůbec před nemocemi i zlými silami. 

Různé tvary jidášů

Jidáše se pečou stejně jako mazanec z kynutého těsta – to ale může být různé. Někde se dělaly z jednoduchého rohlíkového, jinde z jemného koláčového, používalo se ale i těsto mazancové nebo vánočkové.

Jidáše jsou ovšem specifické hlavně svým tvarem. Z těsta se totiž nedělá velký bochánek jako v případě mazance, ale drobné pečivo různých tvarů. Nejjednodušší jidášky mají podobu placek s řadami vpichů, obvykle se ale z těsta vyválí had, který má symbolizovat provaz, na němž se Jidáš oběsil poté, co zradil Ježíše. Tento váleček těsta se pak stáčí do různých geometrických tvarů.

Z podobného těsta bylo zvykem péct i různé figurky lidí i zvířat – jimi se odkazovalo na to, že Velikonoce jsou svátky jara a představovaly probouzející se přírodu a nový život

Recept na medové jidáše

Pokud je na vás mazanec moc velký a raději dáváte přednost menšímu pečivu, které navíc krásně voní medem, můžete si upéct jidášky podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 50 g čerstvého droždí, 1 lžíci krupicového cukru, 500 ml vlažného mléka, 250 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 150 g medu, 980 g hladké mouky + 1 lžíci na kvásek, 1 lžičku sůl, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, med na potření jidášů, moučkový cukr na posypání. 

  1. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte 1 lžíci cukru krupice a 1 lžíci mouky. Vše zalijte 100 ml vlažného mléka. Vše promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10-15 minut. 
  2. Máslo nechte povolit a dejte je do mísy. Přidejte žloutky, med a prošlehejte do nadýchané pěny. Pak přisypejte mouku, promíchejte a přidejte vzešlý kvásek. Opět promíchejte a přilijte 400 ml vlažného mléka. Pak vše promíchejte a propracujte. Nakonec přisypejte sůl a citronovou kůru a vypracujte hladké těsto.
  3. Vyklopte je na vál, propracujte a pak přendejte do mísy lehce vysypané moukou. Přiklopte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi jednu hodinu. Vykynuté těsto překlopte na pomoučený vál a opět rukama propracujte. 
  4. Z těsta odebírejte kousky o váze 50-60 g, z každého vyválejte hada a vytvarujte jidáše. Hada můžete přehnout a oba prameny pak stočit, těsto lze také stočit do spirály nebo do tvaru písmene S. Jidáše přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10 minut dokynout. 
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynuté jidáše ještě potřete rozpuštěným máslem a vložte je do předehřáté trouby. Pečte je 15-20 minut. 
  6. Trochu medu smíchejte s trochou horké vody a ještě horké jidáše směsí potírejte. Nakonec jidáše posypejte moučkovým cukrem. 

Zdroje informací: 
Skopová, K.: Velikonoční svátky o století zpátky
Velikonoce.vira.cz: Zelený čtvrtek - proč je zelený
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli