Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti si možná spíš spojujeme s masopustem, dřív se ale pravidelně dělaly také na Velikonoce jako rychlé pohoštění pro koledníky. Připravují se z jednoduchého těsta, které je hned hotové a usmažené jsou také cobydup. S těmi podle receptu od Josefa Maršálka zkrátka neuděláte chybu. 

Různé tvary, různá jména

Říká se jim křehotinky, křehulky, fánky, křupance, mašličky, lístky, květinky nebo růže, nejznámější je ale toto smažené křehké drobné pečivo pod názvem boží milosti. Právě jednotlivé názvy odkazují k mnoha tvarům, jež se z těsta vykrajovaly.

Nejčastěji mívaly boží milosti tvar kosočtverců nebo obdélníků s proříznutým středem, jimž se občas protahoval jeden konec, čímž vznikly právě jakési mašličky. Z těsta se také vykrajovaly různé kytičky, které se občas i slepovaly, takže vypadaly jako růžičky a někdy se do středu kvítka ještě dávala marmeláda. 

Na slavnostní příležitosti

Boží milosti byly považovány za lidovou obdobu hostií. Připravují se z poměrně jednoduchého těsta, které se trochu podobá nudlovému, nicméně je mnohem bohatší a dávají se do něj samé lepší ingredience jako smetana nebo víno. Proto se jim ostatně říká boží milosti, neboť si je mohl dopřát jen ten, kdo byl v boží milosti.

Občas se jim říkalo i panské cukroví. Boží milosti se často dělaly při různých svátcích a výjimečných příležitostech, třeba na různé hody, křtiny a svatby. Kromě toho si je nosili oráči při své první jarní cestě na pole, neboť věřili, že jim toto pečivo dodá sílu. 

Masopustní i velikonoční

Jsou považovány za typické masopustní pečivo, což je poměrně logické, neboť se stejně jako koblihy původně smažily na sádle, kterého bylo v čase masopustu a zabijaček spousta.

Božími milostmi se lidé loučili s masopustem a také si je dávali po čtyřicetidenním půstu hned na Velikonoce. Během jarních svátků se obvykle připravovaly jako rychlé sladké občerstvení pro koledníky nebo se jim dávaly v rámci výslužky. 

Jednoduché těsto je nejlepší ochucené

Těsto na boží milosti je poměrně jednoduché. Dává se do něj jen mouka, vejce, sladká nebo kysaná smetana a někdy i víno. Díky tomu jsou boží milosti úžasně křehké. Při smažení se těsto nafoukne, takže jsou i lehoučké, a když do nich kousnete, přímo se rozplývají na jazyku. Těsto se připravuje bez cukru, což vůbec nevadí, neboť se pečivo nakonec po osmažení obaluje v moučkovém cukru.

Chuť božích milostí můžete navíc vylepšit přidáním vanilky, citronové kůry a rumu. Existují i recepty, v nichž se přidává aromatický kardamom a cukrář Josef Maršálek doporučuje použít klidně i další druhy: „Nebojte se používat koření: šafrán, kardamom, zázvor, kurkuma, anýz nebo muškátový oříšek či květ tomuto těstu doopravdy sluší.“ 

Když Josef peče s Terezou... 

Boží milosti mohou mít mnoho podob, chcete-li ale vsadit na jistotu, připravte si je podle prověřeného receptu z knihy cukráře Josefa Maršálka a herečky Terezy Bebarové, Čas na pečení 2. Kuchařku plnou těch nejvypečenějších dobrot pokřtili  Josef s Terezou loni v březnu a určená všem, jak zkušeným pekařům, tak začátečníkům.

Najdete zde kromě rychlých moučníků i pečení podle našich babiček, pohoštění pro děti nebo dezerty pro slavnostní chvíle. A nechybí ani oblíbené rodinné skvosty Terezy Bebarové a Josefa Maršálka. Zatímco pro Terezu je to tvarohový dort s mákem, Josef za svůj nejoblíbenější považuje ořechový dort tety Viktorky, který mu upekla k jeho 3. narozeninám.

Ale nechybí ani recept na palačinky nebo právě na křehké boží milosti. Ty jsou lehké jako peříčko, sladké díky obalení v moučkovém cukru a příjemně voní vanilkou. Těsto je navíc zajímavé tím, že se do něj místo smetany dává bílý jogurt, který mu zajišťuje svěžest.

Boží milosti neboli fánky podle Josefa

A jak tedy boží milosti podle receptu slavného cukráře uděláte? Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 10 g vanilkového cukru, 1 g prášku do pečiva, 1 g soli, 1 vejce velikosti M, 100 g bílého jogurtu, 1 l řepkového oleje na smažení, 100 g moučkového cukru na obalení. 

  1. Do mísy navažte mouku, škrob, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl a zamíchejte. Přidejte vejce, jogurt, zamíchejte a hněťte 5-10 minut, dokud nezískáte pevné a elastické těsto, které se nelepí na mísu ani na ruce. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 30 minut odpočívat. 
  2. Poté polovinu těsta dobře obalte v mouce a na pomoučené ploše vyválejte na sílu 1-2 mm. Rádýlkem nakrájejte na obdélníky 4x10 cm a poskládejte je do harmoniky, ze které vytvoříte zmáčknutím motýlka (nebo dle své fantazie vykrojte libovolné tvary). Takto zpracujte veškeré těsto. 
  3. Řepkový olej rozehřejte na 170 °C a vytvořené tvary smažte po obou stranách dozlatova, to trvá většinou 1-2 minuty, a odkládejte je na plech vyložený papírovými utěrkami, které odsají přebytečný tuk. Poté boží milosti obalte v cukru a podávejte. 

Něco navíc: Jak to loni vypadalo na křtu kuchařky Josefa a Terezy, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Křest knihy Čas na pečení 2

Ukázat 19 fotografií

Náš tip: Máte-li rádi tento typ sladkostí, můžete jako pohoštění připravit i mini tvarohové kobližky podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Maršálek, J., Bebarová, T.: Čas na pečení 2
Skopová, K.: Hody, půsty, masopusty
Wikipedia.org: Boží milosti

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli