Domácí vepřovou šunku připravíte v šunkovaru i bez něj v běžném velkém hrnci, stačí jen jedna dostupná pomůcka
15. 4. 2025 Vaření
Rádi byste si vychutnali šunku bez různých zbytečných přísad? Domácí vepřová šunka je právě taková. Přichystáte si ji jednoduše doma a dáte do ní jen to, co skutečně chcete. O jinou už nebudete mít zájem.
Domácí vepřová šunka
Ve světě, kde se často honíme za rychlostí a pohodlím, ztrácíme spojení s tím, co nám dříve bylo přirozené – s poctivou domácí kuchyní. Jedním z pokladů, které si zaslouží návrat na náš stůl, je domácí vepřová šunka. Ne ta lisovaná, uměle narůžovělá ze supermarketu, ale ta opravdová – voňavá, šťavnatá, připravená s láskou a z masa, které opravdu je masem.
Dost možná je právě teď na čase přestat spoléhat na zbytečné přídavné látky, nečitelné etikety a vzít to do vlastních rukou. Výroba domácí šunky je jednodušší, než by se mohlo zdát. Nepotřebujeme řeznickou dílnu, nezbytností není ani speciální vybavení – šunkovar. Stačí trocha trpělivosti, kvalitní vepřové maso a chuť udělat něco navíc pro sebe a svou rodinu.
Ať už domácí šunku nakrájíme do obloženého talíře, použijeme do sendvičů, nebo ji nabídneme návštěvě jako delikatesu, budeme mít jistotu, že podáváme něco výjimečného.
Mohlo by vás zajímat
Jak si připravit domácí šunku
Maso, obvykle vepřové, nakrájíme na kostky o velikosti asi 3-4 cm a promícháme. Do syrové směsi masa lze přidat koření podle chuti, např. celý pepř, sůl, papriku či muškátový oříšek. Maso společně s kořením důkladně promícháme a postupně přidáváme vodu.
Tento krok je klíčový, promíchávání bude trvat v kuchyňském robotu s hnětacími háky asi 10 minut, ručně spíše 20 minut. Směs můžeme posléze dát do šunkovaru, anebo použít tlačenkový či salámový rukáv.
Důležité je také to, že když je nádoba na šunku plná (nebo rukáv), tak je dobré s ní trošku bouchnout, aby si maso "sedlo". Šunka pak bude lépe držet pohromadě a nebude se trhat.
Příprava šunky bez šunkovaru
Domácí šunkovar je šikovný pomocník, ale je to další přístroj v kuchyni, který zabírá místo. Dobrá zpráva je, že šunku lze připravit i bez něj, a to poměrně jednoduše. Jak už jsme psali, potřebujeme tlačenkový rukáv nebo sáček na salám.
Připravíme si požadované množství masa a kuchyňský teploměr. Tlačenkový rukáv svážeme na jedné straně provázkem a poté ho naplním masem. Po naplnění rukáv pevně svážeme i na druhé straně a necháme ho odležet 24 hodin v lednici.
Po vyndání z lednice dáme rukáv do vodní lázně a zahříváme na 75 °C. Udržujeme lázeň (75–80 °C) asi 2 hodiny. Po dovaření rukáv přendáme do ledové vody. Šunka se tak prudce zchladí. Rukáv dáme do lednice a necháme ho tam alespoň přes noc.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Jak na domácí vepřovou šunku
Na jednu dávku budete potřebovat: 1 kg vepřového masa (plec, kýta), 2 lžičky rychlosoli (Pragandy) a 100 ml vody (nebo podle potřeby).
Jak na to? Maso očistěte a nakrájejte ho na kostičky. Vložte do mísy robotu s hákovým nástavcem a hněťte asi 5 minut. Postupně přisypávejte Pragandu a po troškách přilévejte vodu. Maso nesmí ve vodě plavat - další vodu přilévejte až poté, co se předchozí dávka zcela vsákne.
Do šunkovaru vložte mikrotenový sáček (nebo sáček na tlačenku). Maso hněťte tak dlouho, až začne být na povrchu mazlavé. Trvá to asi 20 minut. Připravenou nádobu šunkovaru naplňte masem a dobře ji uzavřete. Nechte odležet v lednici 24 hodin.
Druhý den formu vložte do vodní lázně s vodou asi 5 cm pod okrajem šunkovaru a postupným zvyšováním teploty zahřejte na 75 °C. Od tohoto okamžiku udržujte teplotu v rozmezí 75-80 °C asi 120 minut.
Ihned po uvaření formu vložte do studené vody a šokově zchlaďte (asi 5-10 minut). Šunku vyndejte z formy a nechte dobře vychladit v lednici (nejlépe přes noc). Poté ji nakrájejte na tenké plátky a podávejte.
Náš tip: Nemáte šunkovar? Nevadí! Připravte si domácí vepřovou šunku podle následujícího video receptu i bez šunkovaru:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat