Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ani slavná cukrářka Iveta Fabešová se na Velikonoce nevyhne pečení doma. Beránek a mazanec jsou ovšem v její rodině oblíbení, takže je připravuje s radostí. Proč na rozdíl od Vánoc Iveta tentokrát bude péct, čím zklamala svou dceru i jak připravit dokonalý mazanec či nechybovat při „výrobě“ beránka, prozradila Fabešová v rozhovoru pro Toprecepty.cz.

Oblíbené svátky

Velikonoce rozhodně parádně oslaví i v rodině Ivety Fabešové. Známá cukrářka má totiž tento svátek velmi ráda. „Já jsem holka z Moravy, takže tam se podle mě Velikonoce prožívají víc než Vánoce. A hlavně už samozřejmě je ve vzduchu teplo, všechno je takové nové,“ svěřila se oblíbená cukrářka webu Toprecepty.cz.

„Mám vždycky pocit, že je takové to škaredé za námi. Tím jarem se všichni nadechneme a můžeme jet nanovo. Projdeme tou jarní únavou, ale pak máme spoustu energie a můžeme tvořit,“ dodává.

Dluh vůči dceři

Na rozdíl od Vánoc, kdy se Iveta nepouští do pečení cukroví, na Velikonoce je všechno jinak. „Beránka a mazanec zvládnu, u toho netrávíte tolik času, cukroví je prostě nadlouho. To už by mi asi děti úplně neodpustily, kdyby v průběhu roku nebylo vůbec nic,“ připouští Iveta a přidává historku.

„Teď mi nedávno říkala moje dcera, že jí její spolužačky zpovídaly, vyprávěly, co kdo peče doma s mámou a říkaly: „ty to musíš mít úplně skvělé, protože jako pečete doma pořád“ a ona jen pronesla: „no máma vůbec nepeče“. Mně to přišlo strašně líto, takže teď se to snažím napravit a opravdu aspoň jednou za 14 dní se snažím o víkendu s ní něco upéct. Bylo by neomluvitelné, kdyby takovou vzpomínku také neměla,“ svěřila se Fabešová na MAKRO Czech Gastro Festu, kde ji Toprecepty.cz zastihly.

Recept a rady

Na speciální recepty, třeba u beránka, ovšem Ivetu neužije. „My děláme úplně klasický. Myslím, že už všechno dobré bylo vymyšlené a není potřeba do toho dávat tolik toho ega,“ říká cukrářka. Speciální dovedností je podle ní zdobení.

Já si myslím, že on prostě nemůže být nikdy hezký, ty formy jsou takové, že vlastně vypadá vždycky, ať mu do těch očíček dáte cokoliv, divně,“ směje se Fabešová. „Takže my to většinu děláme jenom tak, že ho pocukrujeme, dáme mu mašličku, a to úplně stačí,“ dodává.

Pro čtenáře webu Toprecepty.cz přidala Iveta i několik drahocenných rad, které se rozhodně vyplatí dodržet. Určitě je potřeba formu ideálně vystříkat tukem ve spreji a vysypat moukou. Důležité je také správné propečení, aby šel beránek z formy ven. Já jsem zastáncem decentního zdobení, jako je cukr a hřebíček jako oči, na krk mašličku,“ zopakovala Fabešová svou jasnou zásadu, týkající se perfektního beránka. Na velikonoční mazanec zase nabídla sympatická cukrářka svůj osvědčený recept (najdete ho na konci článku).

Velikonoce v práci

Blížící se svátky sice doma Iveta slavit bude, ale její dvě cukrárny, na Kampě a nově i na Masaryčce, Velikonoce nijak zvlášť nezasáhnou. „Máme velkou nabídku čokolády. Děláme malá i velká čokoládová vejce, pak máme takovou sadu s našimi nejvíc signifikantními dezerty na čokoládovém platu. Ale třeba mazance a beránky na prodej neděláme,“ popisuje pro Toprecepty.cz Iveta Fabešová.

V její cukrárně sice mazanec neseženete, ale zato si ho podle receptu slavné cukrářky můžete upéct doma. 

Mazanec podle Ivety Fabešové

Na přípravu výborného mazance podle cukrářské mistryně budete potřebovat: Na mazanec: 350 g hladké mouky, 150 g vlažného mléka, 100 g rozpuštěného a vychladlého másla, 90 g cukru krupice, 30 g namočených rozinek, 45 g plátků mandlí, 20 g droždí, 3 žloutky, citronovou kůru z 1/2 citronu, špetku soli, vejce na potření a mandle na posypání. Na namočené rozinky: 100 g vody, 50 g cukru krupice, 100 g rozinek a 25 g karibského rumu.

Jak na to?

  1. Nejprve připravte rozinky. Vodu a cukr zahřejte v rendlíku. Odstavte, přidejte rozinky a rum a nechte ideálně přes noc macerovat.
  2. Nyní si připravte těsto tak, že vše kromě rozinek a mandlí smíchejte a těsto hněťte ručně nebo v kuchyňském robotu s hnětacími háky, dokud se neodlepuje od stran. Po zhruba 5 minutách vmíchejte mandle a rozinky.
  3. Těsto dejte do mísy a nechte asi hodinu kynout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a po píchnutí prstem se v něm vytvoří důlek. Z vykynutého těsta zamotejte krásný bochánek a nechte znovu vykynout.
  4. Následně ho potřete vejcem a posypte mandlemi.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Jak to vypadalo na MAKRO Czech Gastro Festu, kde jsme si s Ivetou povídali, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MAKRO Czech Gastro Fest 2025

Ukázat 26 fotografií

Náš tip: Kromě mazance si můžete podle našeho video receptu připravit i skvělého jogurtového beránka, přesně tak, jak ho peče Josef Maršálek

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli