Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový velikonoční beránek

V rámci velikonoční kampaně značky Schär přinášíme osvědčený recept na bezlepkového velikonočního beránka. Recept vznikl ve spolupráci s nutriční specialistkou Janou Malachovskou a hereckou legendou Jiřinou Bohdalovou. Představen byl také v pořadu Hobby naší doby na ČT1.

Ingredience 

  • 250 g Schär bezlepkové mouky Mix C – Mix Pâtisserie 
  • 200 g moučkového cukru 
  • 150 g másla 
  • 50 ml oleje 
  • 7 vajec 
  • 50 g mletých mandlí 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1/2 sáčku BLP prášku do pečiva 
  • 2 lžičky citronové kůry 
  • Hrst rozinek namočených v rumu 
  • 1 krabička kandovaného ovoce 
  • Máslo a mouka/kokos na vymazání a vysypání formy 

Postup 

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky šleháme do pěny, postupně přidáváme změklé máslo, cukr a vanilkový cukr, vše společně dále šleháme do pěny. Nakonec přišleháme olej. 
 
V druhé míse si smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva a mleté mandle. Postupně přidáváme do žloutkové směsi a lehce promícháme. Nakonec do těsta zamícháme i rozinky a kandované ovoce. 
 
Bílky ušleháme do tuhého sněhu, který následně opatrně vmícháme do těsta. 

 


 
Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy, uhladíme a upečeme. Propečenost zkoušíme špejlí a pečeme dle velikosti formy – u větší, ale nižší formy cca 45 minut, u vyšších forem až 60 minut na 170–180 °C. 

Nakonec uděláme oči z mandlí, beránka polijeme čokoládovou polevou a uvážeme mašli kolem krku 😊 

V receptu byla použita Schär bezlepková mouky Mix C – Mix Pâtisserie.

Další bezlepkové recepty můžete najít zde

 

Naposledy jste si prohlédli