Bezlepkový velikonoční beránek
16. 4. 2025 Vaření
V rámci velikonoční kampaně značky Schär přinášíme osvědčený recept na bezlepkového velikonočního beránka. Recept vznikl ve spolupráci s nutriční specialistkou Janou Malachovskou a hereckou legendou Jiřinou Bohdalovou. Představen byl také v pořadu Hobby naší doby na ČT1.
Ingredience
- 250 g Schär bezlepkové mouky Mix C – Mix Pâtisserie
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 50 ml oleje
- 7 vajec
- 50 g mletých mandlí
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 sáčku BLP prášku do pečiva
- 2 lžičky citronové kůry
- Hrst rozinek namočených v rumu
- 1 krabička kandovaného ovoce
- Máslo a mouka/kokos na vymazání a vysypání formy
Postup
Oddělíme žloutky od bílků, žloutky šleháme do pěny, postupně přidáváme změklé máslo, cukr a vanilkový cukr, vše společně dále šleháme do pěny. Nakonec přišleháme olej.
V druhé míse si smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva a mleté mandle. Postupně přidáváme do žloutkové směsi a lehce promícháme. Nakonec do těsta zamícháme i rozinky a kandované ovoce.
Bílky ušleháme do tuhého sněhu, který následně opatrně vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy, uhladíme a upečeme. Propečenost zkoušíme špejlí a pečeme dle velikosti formy – u větší, ale nižší formy cca 45 minut, u vyšších forem až 60 minut na 170–180 °C.
Nakonec uděláme oči z mandlí, beránka polijeme čokoládovou polevou a uvážeme mašli kolem krku 😊
V receptu byla použita Schär bezlepková mouky Mix C – Mix Pâtisserie.
Další bezlepkové recepty můžete najít zde.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více