Jak na výbornou vaječnou tlačenku? Nabízíme prověřený recept a postup, podle kterého to zvládne i začátečník
22. 4. 2025 Vaření
Velikonoce i pomlázka jsou za námi a vy možná máte doma plný košík natvrdo uvařených vajec. Co s nimi, aby neskončila jen na chlebu s máslem? Jednou z nejvděčnějších možností je připravit vaječnou tlačenku. Vypadá jednoduše, pro dokonalý výsledek je ale třeba dodržet několik zásad.
Tlačenka může být i vaječná
Při zmínce o tlačence si většina lidí představí klasickou masovou, která je neoddělitelně spjatá s masopustem. Ta vaječná je ale neméně dobrá, a navíc na ni nepotřebujete vývar z vepřových nožiček, ale vystačíte si jen s obyčejnou želatinou, kterou koupíte v obchodě.
Právě želatina zajišťuje tu správnou konzistenci tlačenky. Kromě ní a vajíček si pak už vystačíte je s pár ingrediencemi, které můžete obměňovat. Typickou bílou nebo smetanovou barvu jí dodá majonéza, krásnou mozaiku na řezu pak vytvoří zelenina nakrájená na kostičky.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající pohoštění i studená večeře
Vaječná tlačenka je výbornou specialitou, u níž se přímo nabízí udělat ji po Velikonocích, kdy máme doma spoustu natvrdo vařených vajec a nevíme, co s nimi. Chutná s čerstvým chlebem nebo s rohlíkem a snadno díky ní vytvoříte lehkou večeři s velikonočním nádechem.
Není však nutné si ji nechávat jen na povelikonoční čas. Připravit si ji můžete kdykoliv, neboť se výborně hodí jako občerstvení na různé oslavy. Vaječná tlačenka je totiž oblíbenou stálicí české studené kuchyně, a to dokonce už od dob první republiky, kdy se objevovala na slavnostních tabulích a recepty na ni byly uvedeny v tehdejších kuchařkách.
Želatina je nejdůležitější
Vaječná tlačenka vypadá opravdu efektně, její příprava ale není zas tak složitá. To, co je zásadní, je dobře připravit želatinu. Jen tak se tlačenka nerozpadne a bude držet tvar. Vždy dodržujte poměr tekutiny a želatiny doporučený výrobcem a řiďte se se návodem na obalu.
Želatinu je možné použít v plátcích nebo v prášku. Oba druhy je nutné předem namočit do studené vody a nechat asi půl hodiny nabobtnat. Plátková se z tekutiny vyjme a nechá okapat, případně se lehce vymačká, a pak se želatina rozpustí v horké tekutině.
U práškové se tekutina nechává, proto je dobré ji rovnou zalít třeba vývarem. Pak se želatina společně s tekutinou zahřeje na teplotu maximálně 80 °C. Nesmí se hlavně vařit, neboť pak želatina ztrácí své želírovací schopnosti.
Nejlepší je koupit přímo želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nálev je třeba dobře dochutit
Tekutinu, v níž se připravuje želatina, je třeba něčím ochutit. Ideální je proto použít vývar, směs je vhodné rovněž ochutit octovým nálevem. Ten připravíte svařením vody s octem, solí, cukrem a kořením (pepřem, bobkovým listem, novým kořením a hořčicí).
Pokud používáte do tlačenky čerstvou zeleninu, můžete do nálevu přidat i trochu vody, v níž se zelenina vařila. Práci si můžete usnadnit tím, že použijete rovnou sterilovanou zeleninovou směs a pak z ní využijete nálev.
Co ještě přidat do vaječné tlačenky?
Základ vaječné tlačenky tvoří samozřejmě vařená vejce nakrájená na kousky, která jsou doplněná o zeleninu.
- Použít můžete buď čerstvou (nejčastěji se dává mrkev, celer, petržel, hrášek) a povařit ji nebo zvolit sterilovanou směs.
- Kromě výše uvedené kombinace se do ní výborně hodí i nakládaná kapie, přidat můžete i kukuřici. Tlačenku krásně barevně oživí rovněž červená řepa, chuťově zase kyselé okurky.
- Důležité je vše krájet na stejně velké kousky. Jednak to dobře vypadá, ale také si zajistíte, že se vše rovnoměrně obalí želatinou a drží pohromadě.
- Kromě zeleniny se do tlačenky často přidává i šunka, měkký salám nebo strouhaný sýr. Barevnou mozaiku krásně oživí také bylinky – např. petržel nebo pažitka nasekané najemno.
- Aby měla tlačenka svou typickou krémovou barvu, je třeba do směsi přidat majonézu nebo tatarskou omáčkou. Pro odlehčení lze použít také jogurt, cottage sýr nebo kysanou smetanu. Pikantnější chuť dodá směsi rovněž trocha hořčice, např. dijonské.
Jak tlačenku vyklopit z formy?
Tlačenka se nejčastěji připravuje v chlebíčkové formě nebo ve formě srnčí hřbet. Použít můžete i formu na dort nebo malé formičky a místo velké tlačenky udělat bábovičky. Formu je lepší předem vypláchnout studenou vodou a pak vyložit potravinářskou fólií.
Hotovou směs nalévejte do formy postupně, vždy dobře utěsněte a formou průběžně poklepávejte o pracovní plochu, aby se vyhnaly vzduchové bubliny.
Tlačenka potřebuje alespoň 6 hodin v chladu, ale ideální je nechat ji ztuhnout přes noc. Poslední komplikací může být vyklopení z formy. Pokud by vám tlačenka nešla vyklopit, ponořte formu spodní částí na pár vteřin do teplé vody, pak už by neměl být s vyklopením žádný problém.
Náš tip: Vaječnou tlačenku snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více