Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Loupání česneku si můžete zjednodušit pomocí snadného triku.
Zdroj: Freepik, jcomp

Loupání česneku patří k těm drobným kuchyňským úkolům, které dovedou nečekaně zdržet a znepříjemnit vaření. Lepivé slupky, intenzivní vůně na prstech a nekonečné loupání odteď absolvovat nemusíte. Existuje totiž jednoduchý trik, jak česnek oloupat rychle, efektivně a bez nervů pomocí obyčejné sklenice.

Rychlost především

Někdy se nám může stát, že si při vaření nestihneme přichystat všechny suroviny dopředu tak, abychom je mohli rovnou používat. Proto se hodí každý trik, který nám urychlí práci. Pokud se vám třeba přihodí, že ve chvíli, kdy už máte přidávat do pokrmu třeba nakrájený nebo rozmačkaný česnek, přitom na kuchyňské lince leží pouze celá jeho palice, určitě si rádi pomůžete tipem, který vám nabízíme. Budete potřebovat pouze česnek, nůž a sklenici.

Jak postupovat

  1. Palici česneku seřízněte nahoře i dole. Česnek nemusíte nijak loupat.
  2. Vložte stroužky do pevné sklenice s víčkem – ideálně do zavařovací sklenice, která dobře odolá nárazům.

  3. Sklenici pevně uzavřete, aby během manipulace nedošlo k vypadnutí česneku.

  4. Silně protřepejte sklenicí po dobu 15 až 20 vteřin. Tím dojde k mechanickému oddělení slupek od samotných stroužků.

  5. Otevřete sklenici a vyjměte očištěné stroužky. Většina bude již bez slupky, případné zbytky lze snadno odstranit ručně.

@gratefulheartcollective After hearing of the peeled garlic controversy from Rotten I just can’t bring myself to buy peeled garlic anymore. So I had to figure out the most efficient way to peel my own garlic! 🧄 I’ve tried so many different methods and this one definitely works the best! 🥳 Cut the bottom end first and then the root end off, separate the cloves a little bit as you pop em into a glass mason jar. Then shake shake shake for 20 seconds or so and the cloves will shed their skin! 🤩 *don’t use a soft plastic container to shake in or it won’t work! Would you try this one? Tell me in the comments 💁🏻‍♀️ #kitchenhacks #momhacks #momhack #kitchentips #kitchentipsandtricks #canadianmoms #momoffour ♬ original sound - Chelsea Dyan | Simple Mom Hack

Proč to funguje?

Při důkladném protřepání sklenice dochází k mechanickému narážení jednotlivých stroužků česneku o sebe navzájem i o stěny nádoby. Tento pohyb naruší jemné spojení mezi slupkou a dužinou, podobně jako při rozmáčknutí nožem, ale bez rizika poškození stroužků. Slupka se díky tomu uvolní a snadno oddělí.

Výhodou této metody je, že umožňuje zpracovat větší množství česneku najednou, aniž byste museli ručně „obírat“ každý stroužek, což šetří čas i námahu. Tímto způsobem lze připravit česnek k vaření rychleji, efektivněji a bez zbytečného znečištění kuchyňského náčiní.

Kam s připraveným česnekem

Česnek je naprostý základ české kuchyně, a to nejen pro milovníky silných chutí. Najdete ho v legendární česnečce, která je univerzálním lékem na kocovinu či nachlazení. Neodmyslitelně je spjat také s topinkami, kterými se potírá hned po jejich usmažení. 

Neobejde se bez něj vepřo knedlo zelo, kde podtrhuje chuť masa. Dále je klíčovou ingrediencí v nakládaném hermelínu, utopencích, v domácí sekané nebo pečeném bůčku. Rozhodně patří i do špenátu nebo třeba bramboráků.

Praktická rada

Po použití sklenice doporučujeme co nejdříve nádobu důkladně umýt. Česnek má výrazné aroma, které může i po běžném umytí přetrvat. Ideální je sklenici vypláchnout horkou vodou s trochou octa nebo jedlé sody, což pomáhá odstranit zbytky zápachu.

Náš tip: Česnek skvěle pasuje i do vajíčkové pomazánky, která je po Velikonocích hitem v mnoha domácnostech.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli