Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivový sirup zastudena: Jarní vzpruha je nabitá vitaminy a minerály, kopřivy den louhujeme a další příprava už je snadná
Zdroj: toprecepty.cz

Kopřiva dvoudomá je bylina, kterou se vyplatí využívat hlavně brzy zjara. Nasbírejte vrchní patra mladých rostlin a připravte kopřivový sirup zastudena. Právě v této době mají rostlinky největší sílu.

Kopřivový sirup

Kopřivy jsou jedním z nejvíce opomíjených darů přírody – přitom jsou doslova nabité vitaminy, minerály a detoxikační silou. Místo toho, abychom je házeli na kompost, můžeme si z nich připravit skvělý sirup a využít tak sílu kopřiv. A když se rozhodneme pro přípravu zastudena, zachováme v kopřivách maximum cenných látek. Co se vyplatí vědět, než se do výroby pustíme?

Proč právě kopřivový sirup zastudena?

Na rozdíl od vařených sirupů, při zastudena připravovaných zůstávají v kopřivách zachovány vitaminy, především vitamin C, který je na teplo citlivý. Sirup je výborný na chuť a skvěle se hodí například na jaře či na podzim, kdy bývá naše tělo oslabené.

Na co si dát pozor při přípravě kopřivového sirupu?

Aby byl sirup výborný a vydržel co nejdéle, je vhodné dodržet následující kroky.

  • Kopřivy je třeba sbírat v čistých prostorách dál od civilizace. Na sběr využíváme rukavice, předejdeme tak zbytečnému popálení.
  • Sbíráme vrchní části kopřiv do plátěné tašky nebo do košíku, v igelitu by se mohly zapařit. 
  • Dodržíme dobu louhování, aby byl sirup kvalitní. Mělo by trvat 24 hodin.
  • Cukr musí být dobře rozpuštěný. Dobře ho rozmícháme, než sirup nakonec přelijeme do sklenic. Jinak by se cukr usazoval na dně.
  • Nezbytností jsou dokonale vyčištěné a vyvařené sklenice. Sirup do nich naléváme trychtýřem, aby se nezašpinilo hrdlo sklenice. Pokud se to stane, dobře ho očistíme suchým hadříkem.
  • Sirup uchováváme v dobře uzavřené lahvi v chladu, suchu a temnu.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak připravit kopřivový sirup zastudena?

Na jednu dávku kopřivového sirupu potřebujete: 4 litry vody, 4 citrony, 125 vršků kopřiv (mladé lístky, asi 2-3 patra), 6 lžiček kyseliny citronové a 3,5 kg cukru krystal.

Jak na to? Vodu svařte s citrony. Ty předem dobře umyjte a nakrájejte je na kolečka. Nechte vychladnout a přidejte omyté a okapané kopřivy. Promíchejte a nechte 24 hodin louhovat. Poté je vymačkejte a přeceďte. Přisypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nalijte do zcela čistých lahví a skladujte v chladu a temnu.

Náš tip: Připravte si kopřivový sirup podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli