Kopřivový sirup zastudena: Jarní vzpruha je nabitá vitaminy a minerály, kopřivy den louhujeme a další příprava už je snadná
25. 4. 2025 Vaření
Kopřiva dvoudomá je bylina, kterou se vyplatí využívat hlavně brzy zjara. Nasbírejte vrchní patra mladých rostlin a připravte kopřivový sirup zastudena. Právě v této době mají rostlinky největší sílu.
Kopřivový sirup
Kopřivy jsou jedním z nejvíce opomíjených darů přírody – přitom jsou doslova nabité vitaminy, minerály a detoxikační silou. Místo toho, abychom je házeli na kompost, můžeme si z nich připravit skvělý sirup a využít tak sílu kopřiv. A když se rozhodneme pro přípravu zastudena, zachováme v kopřivách maximum cenných látek. Co se vyplatí vědět, než se do výroby pustíme?
Proč právě kopřivový sirup zastudena?
Na rozdíl od vařených sirupů, při zastudena připravovaných zůstávají v kopřivách zachovány vitaminy, především vitamin C, který je na teplo citlivý. Sirup je výborný na chuť a skvěle se hodí například na jaře či na podzim, kdy bývá naše tělo oslabené.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě kopřivového sirupu?
Aby byl sirup výborný a vydržel co nejdéle, je vhodné dodržet následující kroky.
- Kopřivy je třeba sbírat v čistých prostorách dál od civilizace. Na sběr využíváme rukavice, předejdeme tak zbytečnému popálení.
- Sbíráme vrchní části kopřiv do plátěné tašky nebo do košíku, v igelitu by se mohly zapařit.
- Dodržíme dobu louhování, aby byl sirup kvalitní. Mělo by trvat 24 hodin.
- Cukr musí být dobře rozpuštěný. Dobře ho rozmícháme, než sirup nakonec přelijeme do sklenic. Jinak by se cukr usazoval na dně.
- Nezbytností jsou dokonale vyčištěné a vyvařené sklenice. Sirup do nich naléváme trychtýřem, aby se nezašpinilo hrdlo sklenice. Pokud se to stane, dobře ho očistíme suchým hadříkem.
- Sirup uchováváme v dobře uzavřené lahvi v chladu, suchu a temnu.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Jak připravit kopřivový sirup zastudena?
Na jednu dávku kopřivového sirupu potřebujete: 4 litry vody, 4 citrony, 125 vršků kopřiv (mladé lístky, asi 2-3 patra), 6 lžiček kyseliny citronové a 3,5 kg cukru krystal.
Jak na to? Vodu svařte s citrony. Ty předem dobře umyjte a nakrájejte je na kolečka. Nechte vychladnout a přidejte omyté a okapané kopřivy. Promíchejte a nechte 24 hodin louhovat. Poté je vymačkejte a přeceďte. Přisypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nalijte do zcela čistých lahví a skladujte v chladu a temnu.
Náš tip: Připravte si kopřivový sirup podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více