Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Psí vejkrop aneb Variace na česnečku z „knedlíkové vody“: Krkonošská specialita voní bylinkami a vyjde na pár korun
Zdroj: Toprecepty

Někdy není čas na velké vyvařování. Naštěstí ale v mnoha případech můžete využít suroviny, které vám zbyly z předchozího vaření a obvykle je vyhazujete. Třeba z vody, v níž jste vařili chlupaté knedlíky, uděláte ještě skvělou polévku, známou jako psí vejkrop.  

Když se vařily chlupaté knedlíky

Naše babičky a prababičky moc dobře věděly, jak v kuchyni ušetřit, a i ze zbytků nebo ze surovin, které dnes v končí v koši, dokázaly ukuchtit ještě vynikající dobroty. Využít tak dokázaly třeba i vodu, která zbyla po uvaření chlupatých knedlíků nebo halušek.

Ta se dá totiž ještě použít na přípravu vynikající polévky obohacené právě o chuť knedlíků a přirozeně lehce zahuštěné škrobem z brambor. 

Ze syrových brambor

Chlupaté knedlíky byly za starých časů oblíbenou přílohou. Tyto bramborové knedlíky jsou specifické tím, že se připravují nejen z brambor vařených jako klasické bramborové knedlíky, ale i z nastrouhaných syrových brambor, v poměru 1:1.

Existují i recepty jen se syrovými bramborami, které mají hodně blízko k slovenské specialitě haluškám. Ty se liší jen svým tvarem v podobě malých nočků. A proč se jim říká chlupaté? Syrové nastrouhané brambory totiž vykukují z knedlíků, a navíc se na nich vysráží škrob, takže knedlíky vypadají, jako by byly chlupaté. 

Specialita z Krkonoš a Jizerek

Tyto knedlíky mají obvykle tvar větších noků, které se vaří jako klasické knedlíky v osolené vodě. A z ní právě můžete udělat polévku, která se v minulosti připravovala v oblasti Krkonoš a Jizerských hor a také v Podkrkonoší a v Pojizeří.

Šlo o chudé kraje, kde byly brambory hlavní obživou, takže byla snaha je co nejvíc zužitkovat. V případě vody po uvaření knedlíků se přímo nabízelo udělat z ní polévku, která je jedním z regionálních receptů typických pro tuto oblast.

Česnečka nebo oukrop?

Polévce z vody, v níž se vařily chlupaté knedlíky, se říká psí vejkrop. Vzhledem k tomu, že se do ní přidává česnek, je zde patrná souvislost s česnekovou polévkou, jíž se v tomto kraji říká oukrop. Krajový název pro česnečku je odvozen od slova úkrop, které původně znamenalo vřelou vodu.

Později se slovo začalo používat pro tu nejjednodušší polévku – horkou vodu dochucenou jen pár ingrediencemi. Zatímco dnes se česnečka dělá z dobrého masového vývaru a přidávají se do ní další suroviny na vylepšení jako šunka, uzené či sýr, původně šlo právě  jen o horkou vodu s česnekem podávanou s tvrdým chlebem a někdy doplněnou lojem. 

Polévka vylepšená zbytky knedlíků

Když se ale připravila z vody, která zbyla po vaření chlupatých knedlíků, dodalo jí to další a lepší bramborovou chuť. Polévka navíc bývala sytější, neboť v ní často zůstávalo i pár chomáčků uvařeného těsta z knedlíků.

Tuto vodu už stačilo jen dochutit utřeným česnekem a kořením (tradiční majoránkou, kmínem nebo třeba libečkem) a výborná levná polévka byla hotová. Pak už zbývalo do ní přidat jen chlebové krutonky. A pokud byste si ji chtěli ještě víc vylepšit, můžete si i do ní dát již zmiňovaný strouhaný sýr. A jak tedy psí vejkrop připravíte?

Budete potřebovat: 1 l vody zbylé po vaření chlupatých knedlíků (i se zbytky, nic neceďte!), 1 lžičku sušeného nebo hrst čerstvého libečku, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci sádla, sůl a mletý pepř. 

  1. Do zbylé vody po uvařených chlupatých knedlících prolisujte oloupané stroužky česneku.
  2. Přidejte libeček, majoránku, kmín a lžíci sádla, ještě krátce povařte a nakonec dochuťte solí a pepřem. Můžete podávat s chlebovými krutonky, případně můžete do polévky zavařit i vejce. Zdobení čerstvými bylinkami při podávání je také vhodné. 

Náš tip: Klasickou česnečku se sýrem si můžete uvařit podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli